Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2015 19:28

Ιστορίες του Καλαματιανού συγγραφέα Χάρη Λιανού 

Τη σειρά ιστοριών "Η Σταχτομπούτα και ο Σπιρτούλης. Μια αγάπη όπως παλιά" εξέδωσε φέτος ο Καλαματιανός συγγραφέας Χάρης Λιανός, με την υποστήριξη των Εκδόσεων "Συμπαντικές Διαδρομές".

Σε ένα απομακρυσμένο χωριό, μια οικογένεια αποφάσισε να μετακομίσει και να αφήσει πίσω της την πόλη που ζούσε. Τι θα συναντήσει εκεί; Οι ήρωες του βιβλίου είναι ο μικρός Αλκης και κοντά του… πολλά πολλά ζώα, τα οποία όπως τονίζει ο ίδιος ο συγγραφέας, θέλουν μόνο αγάπη από εμάς! 

- Μίλησέ μας λίγο για το πρώτο σου βιβλίο «Η Σταχτομπούτα και ο Σπιρτούλης. Μια αγάπη όπως παλιά».

"Το βιβλίο μιλά για την αγάπη, αλλά για την αγάπη που αναπτύσσεται μεταξύ του ανθρώπου και των ζώων. Μέσα από αυτό το βιβλίο ο αναγνώστης μεταφέρεται σε εικόνες της ήρεμης αγροτικής ζωής στο χωριό, αλλά και σε καθημερινές εικόνες, οι οποίες ίσως άγνωστες για τα παιδιά που μένουν στην πόλη. Εικόνες που μερικές από αυτές μπορεί να είναι ευχάριστες ή και δυσάρεστες. Ολες αυτές οι καθημερινές στιγμές που αναφέρονται στο βιβλίο αντικατοπτρίζουν τη σχέση ανθρώπων και ζώων. Η ιστορία του βιβλίου μου διαδραματίζεται σε ένα χωριό, όπου μια οικογένεια αποφάσισε να μετακομίσει εκεί. Μια οικογένεια που μέχρι να μετακομίσουν στο μέρος εκείνο, στο «μικρό παράδεισο τους», όπως έλεγαν το μέρος, δεν είχαν καμία επαφή με τα ζώα και ότι γνώριζαν ήταν από διάφορες ιστοσελίδες σχετικά με αυτά και από ντοκιμαντέρ που έβλεπαν στην τηλεόραση. Μέχρι όμως την στιγμή που στην ζωή τους τα πράγματα άλλαξαν. Εχασαν και οι δύο γονείς τις εργασίες τους και επειδή δεν μπορούσαν να ζουν άλλο πια στην αστική πόλη που έμεναν αναγκάστηκαν να μετακομίσουν. Πήραν τότε τα δυο παιδιά τους, δύο αγόρια με μικρή διαφορά ηλικίας και ένα μικρό γατούλη που είχαν βρει παρατημένο μέσα σε ένα χαρτόκουτο και μετακόμισαν στο χωριό Λαγκαδιά, όπου διαδραματίζεται και η ιστορία που περιγράφω στο βιβλίο. Σε εκείνο το χωριό, εκτός από την φύση που υπήρχε σε όλο της το μεγαλείο, ήρθαν σε επαφή με εκείνα τα ζώα που μέχρι πριν τους ήταν άγνωστα. Ζώα διαφορετικά το ένα με το άλλο, που το κάθε ένα από αυτά είχε την δική του ξεχωριστή προσωπικότητα. Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο μικρός Αλκης και τα μικρά του γατάκια, η Σταχτομπούτα και ο Σπιρτούλης, όπου η κάθε μέρα μαζί τους, είναι μια μέρα αγάπης, πίστης και αφοσίωσης".

- Πώς ένιωσες όταν έπιασες στα χέρια σου για πρώτη φορά το βιβλίο σου;

"Οταν έπιασα στα χέρια μου το βιβλίο μου για πρώτη φορά, η στιγμή ήταν μαγική. Η συγκίνηση και η χαρά μου ήταν τόσο μεγάλη που ένιωθα … σαν τους πρωταγωνιστές των ταινιών που τα φώτα είναι όλα στραμμένα επάνω τους και παραλαμβάνουν το Οσκαρ. Το κοίταζα και δεν πίστευα. Κρατούσα ένα βιβλίο που ήταν γραμμένο από εμένα και ήταν η στιγμή που αυτό είχε πάρει σώμα. Τολμώ να πω, ότι ένιωθα σα να κρατούσα ένα παιδί στα χέρια μου, το παιδί μου. Αρχισα αμέσως να το περιεργάζομαι, κοιτάζοντας αρχικά το μπροστινό και το πίσω μέρος και μετά άρχιζα να το ξεφυλλίζω. Νομίζω ότι εδώ είναι η στιγμή που λένε, απίστευτο και όμως αληθινό".

- Πότε έγραψες αυτό σου το βιβλίο; Τι σε έκανε να ξεκινήσεις αυτή την ιστορία;

"Το πρώτο μου βιβλίο το έγραψα πριν από περίπου 2 χρόνια και αυτό που με έκανε να ξεκινήσω αυτή την ιστορία, ήταν η αγάπη που έπαιρνα από τις γάτες μου. Μια αγάπη που ακόμα με ακολουθεί στην ζωή μου και που κάθε φορά προσπαθώ να βρω τρόπους να τους την ανταποδώσω. Βέβαια, δεν ξέρω αν μπορώ να ανταποδώσω την αγάπη που μου δείχνουν σε τέτοιο βαθμό που μου την δίνουν εκείνες, αλλά προσπαθώ πολύ να το πετύχω και είμαι σίγουρος ότι κάτι καταφέρνω. Οι γάτες δεν είναι από τα ζώα που μπορείς απλά να τα κλείσεις σε ένα κλουβί για να τα έχεις. Είναι ζώα μπορούν να φύγουν ανά πάσα στιγμή, με ρίσκο να μην επιστρέψουν. Αυτό το ρίσκο προσωπικά εγώ, το παίρνω κάθε φόρα γιατί είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν, ότι αν κάποιο από τα ζώα και συγκεκριμένα οι γάτες μου, θέλουν να είναι δίπλα μου, θέλω να είναι επειδή αυτά το θέλουν και όχι γιατί τους το επιβάλλω. Η ελευθερία είναι δικαίωμα όλων μας ακόμη και των ζώων. Οπότε για να τιμήσω την αγάπη που μου δείχνουν και για να μην ξεχάσω ποτέ καταστάσεις που έχουμε περάσει μαζί, ήθελα να τα μεταφέρω όλα αυτά στο χαρτί. Σε συνδυασμό με την φαντασία και την έμπνευση που έχω, όπως βρισκόμουν σε μια καφετέρια που ακόμα συχνάζω και περίμενα να μου φέρουν τον καφέ μου, έβγαλα ένα μπλοκάκι και ένα στυλό από το τσαντάκι μου και άρχισα να γράφω. Ηταν η στιγμή που δεν άντεχα άλλο να στριφογυρίζουν όλα αυτά που είχα μέσα στο μυαλό μου και έπρεπε να τα μεταφέρω στο χαρτί. Δεν υπήρχε λόγος να πιέζομαι άλλο και μέχρι να πιω τον καφέ μου είχα γράψει τα 2 πρώτα κεφάλαια. Κάθε φορά που είχα έμπνευση, έβγαζα το μπλοκάκι μου σε όποιο σημείο και να βρισκόμουν και έγραφα. Μετά όλα αυτά τα μετέφερα στον υπολογιστή και αφού πρόσθεσα - αφαίρεσα πράγματα, έκανα διορθώσεις και το έφτασα σε ένα σημείο που να με ικανοποιεί, το τελείωσα περίπου σε 2 ½ μήνες".

- "Η Σταχτομπούτα και ο Σπιρτούλης είναι δύο γάτες. Στο βιβλίο σου όπως υπάρχουν παραπάνω... Ποια είναι η σχέση σου με τα ζώα;

"Ναι όντως.. η Σταχτομπούτα και ο Σπιρτούλης είναι 2 γάτες και όντως στο βιβλίο δεν υπάρχουν μόνο αυτά τα ζώα. Υπάρχουν ζώα που μπήκαν στη ζωή από πολύ μικρή ηλικία, περίπου στις τάξεις του δημοτικού. Θυμάμαι στην γειτονιά που μεγάλωσα, τα Καλύβια. Μια γειτονιά που είναι μέσα στην πόλη της Καλαμάτας. Την γιαγιά μου να έχει μέσα στα χωράφια της όλα εκείνα τα ζώα που αναφέρω στο βιβλίο μου και να τα εκτρέφει. Μου άρεσε πολύ να την βοηθώ και να βρίσκομαι ανάμεσα τους. Τότε ήταν και η πρώτη μου επαφή με εκείνα τα ζώα αλλά και με τις γάτες που υπήρχαν εκεί".

- Τι μήνυμα θέλεις να περάσεις με αυτό το βιβλίο, σε όσους το διαβάσουν;

"Αρχικά, θα ήθελα να πω ότι γνωρίζω ότι όλος ο κόσμος δεν δείχνει τις ίδιες ευαισθησίες και τον ίδιο σεβασμό απέναντι στα ζώα με αυτόν που δείχνω εγώ ή και άλλοι τόσοι άνθρωποι σαν και εμένα. Ομως αν ο κόσμος δώσει μια ευκαιρία στον εαυτό του και αφήσει τα ζώα να τον πλησιάσουν, είμαι σίγουρος ότι θα πάρουν περισσότερα από αυτά που θα δώσουν, με πιο ανεκτίμητο από όλα, την αγάπη. Μια αγάπη όπως παλιά"!

 - Πιστεύεις ότι είναι εύκολο να εκδίδει κανείς ένα βιβλίο στις μέρες μας, οι οποίες δεν είναι και οι πιο εύκολες; Και ως προς την έκδοση και σε σχέση με τους αναγνώστες.

"Από την προσωπική μου εμπειρία, αν κάτι το θέλεις πολύ και παλέψεις για αυτό, είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις. Πρέπει να μην χάνουμε την πίστη μας σε οτιδήποτε θέλουμε να κάνουμε και μαζί με την απαραίτητη υπομονή, επιμονή και τόλμη όλα γίνονται. Σίγουρα οι συνθήκες αυτές που ζούμε δεν είναι και οι καλύτερες, αλλά όταν κάτι το θέλεις πολύ, αξίζει πολύ να το προσπαθήσεις και ίσως κάποιος τα καταφέρει να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα. Αν έχουμε και ανθρώπους δίπλα μας που μας αγαπούν και μας στηρίζουν σε κάθε μας βήμα, όλα μοιάζουν δυνατά. Σίγουρα υπάρχουν αναγνώστες που ψάχνουν να διαβάσουν αυτό το "κάτι" που θα τους εντυπωσιάσει, αλλά υπάρχουν και βιβλία που μπορεί να τους εκπλήξουν ευχάριστα χωρίς να το περιμένουν. Ο κάθε συγγραφέας που έχει γράψει ένα βιβλίο, έχει αφιερώσει από ένα κομμάτι από την ζωή του σε αυτό γράφοντας μια ιστορία και θα είναι καλό να αφήνει ο αναγνώστης τον συγγραφέα αυτή την ιστορία να την μοιραστεί μαζί του.     

- Με τι ασχολείσαι αυτόν τον καιρό; 

"Αυτό τον καιρό ετοιμάζω το 2ο μου βιβλίο και ελπίζω σε λίγο καιρό να το έχω έτοιμο. Εχω στην σειρά άλλα 2 βιβλία που έχω ελαφρώς αναπτύξει τις ιστορίες τους, αλλά όλα με τον καιρό τους. Εμπνευση να υπάρχει και αν έχω δίπλα μου ανθρώπους και ζώα που μου τη δημιουργούν, όλα θα πάνε καλά".

Στην Καλαμάτα μπορεί κάποιος να ζητήσει το βιβλίο σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο και αυτό θα έρθει με παραγγελία.

Γ.Σαρ.