Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2015 08:48

Μουσείο Φορεσιάς του Λυκείου Ελληνίδων

Μουσείο Φορεσιάς του Λυκείου Ελληνίδων

Το καλοκαίρι του 2016 θα λειτουργήσει το Μουσείο Παραδοσιακής Φορεσιάς του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, όπως δήλωσε προχθές η  η Σοφία Καπετανάκη έφορος Λαογραφίας του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας και επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην εκδήλωση «Μεσσηνία: Χτίζοντας παραδόσεις και πολιτισμό - Δημιουργώντας ανάπτυξη» στο "Elite".

Η ίδια μίλησε για το νέο μουσείο με τις αυθεντικές φορεσιές, τα κοσμήματα, τα υφαντικά εργαλεία του ΛΕΚ, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας και να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, αλλά και πολυχώρο εκδηλώσεων. Για πρώτη φορά προβλήθηκε και το σχετικό βίντεο, του οποίου οι εικόνες ήταν εντυπωσιακές.

Η συλλογή αυτή αρχικά ήταν προσωπική και αργότερα δωρήθηκε στο Λύκειο. Είναι μία από τις πληρέστερες συλλογές στην Ελλάδα, αφού τα ενδύματα είναι από όλες τις περιοχές. Οι φορεσιές είναι ολοκληρωμένες ανδρικές και γυναικείες και υπάρχουν και μεμονωμένα κομμάτια φορεσιών, υφαντά και κεντήματα. Ολο το υλικό δέχθηκε τη φροντίδα από εξειδικευμένο συντηρητή. Τα ενδύματα είναι όλα αυθεντικά. 

Το μουσείο θα έχει και εποπτικά μέσα πληροφόρησης για τον θεατή, έτσι ώστε η ξενάγηση να γίνεται με τρόπο κατανοητό και θελκτικό. Γ.Σαρ.