Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015 10:42

"Πάμε Βόλτα" στους Δολούς

"Πάμε Βόλτα" στους Δολούς

Τους Δολούς θα επισκεφθεί αύριο Κυριακή η Ομάδα "Πάμε Βόλτα". Σημείο συνάντησης έχει οριστεί η είσοδος του Δημοτικού Σχολείου Δολών, στις 12 μ. Οσοι δεν έχουν αυτοκίνητο ή δεν ξέρουν την πρόσβαση στο χωριό, μπορούν να καλέσουν στο 6936-518550 (Σωτήρης).

Οπως αναφέρει το σχετικό κάλεσμα, οι Δολοί παρουσιάζουν προϊστορική κατοίκηση. Σε σπήλαιο στη θέση ''Κότουλας'' έχουν βρεθεί νεολιθικά και πρωτοελλαδικά όστρακα. Στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού δίδαξε ο συνεργάτης του Ρήγα Φεραίου και μέλος της Φιλικής Εταιρείας Χριστόφορος Περραιβός κατά τη διαμονή του στο χωριό στα πλαίσια των επαφών του με καπεταναίους της περιοχής, για την επανάσταση του 1821. Επίσης, είναι το χωριό του ακαδημαϊκού Σωκράτη Κουγέα. Η Ομάδα θα επισκεφθεί - εκτός των άλλων - αξιόλογες εκκλησίες, όπως τον μοναστηριακό ναό της Αγ. Παρασκευής με διπλό τρούλο και ωραίες τοιχογραφίες του Παναγιώτη Μπενιζέλου το 1698, τον Αγιο Νικόλαο (ιδιοκτησίας Καμαρινέα) με τοιχογραφίες του 1785, τον Αγιο Βασίλειο (1776), τον πύργο και το κτηριακό συγκρότημα Κετσέα.

Με τη βοήθεια του κατοίκου του χωριού Στρατή Γεωργίκου, οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν στο χωριό, θα μάθουν την ιστορία του και θα επισκεφθούν τα αξιοθέατα.