Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2016 19:57

Το "Δέντρο που έφερνε τα δώρα...." αύριο στο  Αγρόκτημα Φοίφα (φωτογραφίες)

Το "Δέντρο που έφερνε τα δώρα...."  αύριο στο  Αγρόκτημα Φοίφα (φωτογραφίες)

Το "Δέντρο που έφερνε τα δώρα....", είναι η αληθινή ιστορία ενός κλασσικού παραμυθιού, που υπόσχεται το Αγρόκτημα Φοίφα, ανήμερα των Θεοφανείων. Ένα παραμύθι και ένα εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους –σύμφωνα με την πρόσκληση- στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη νέα χρονιά να διαμορφωθεί μια νέα θετική σκέψη, σκοπός των δράσεων άλλωστε που υλοποιούνται γενικότερα από την ομάδα του αγροκτήματος, για την ανάπτυξη κυρίως του «πολιτισμού της καλλιέργειας». 

Όλα αυτά σύμφωνα με τη Μυρτώ Φοίφα, η οποία πέραν των άλλων δράσεων δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην κομποστοποίηση που υλοποιείται από το 2011 και υπήρξε ένα διάστημα συνεργασίας με τον Δήμο Καλαμάτας. Η προηγούμενη χρονιά έκλεισε με θετικό πρόσημο για την ομάδα Re:think που  διαχειρίζεται το αγρόκτημα και ουσιαστικά «τρέχει» την κομποστοποίηση σε επίπεδο επιμέλειας, εκπαίδευσης και επικοινωνίας. Μέχρι στιγμής μάλιστα, από τους 61 κομποστοποιητές που έχουν εγκατασταθεί σε δημόσιους χώρους σε γειτονιές της Καλαμάτας, οι  45 έχουν αποδεδειγμένα παραγωγή άριστου κομπόστ, σύμφωνα με αναλύσεις του ΕΛΓΟ «Δήμητρα».

Όπως σχολιάζει όμως η κ. Φοίφα, για να υπάρχει αποτέλεσμα, χρειάζεται καθημερινά εκπαίδευση, επιμέλεια, επιμονή και διαρκής επικοινωνία, είτε εντός, είτε εκτός συνεργασίας με το δήμο. Η σύμβαση μπορεί να έχει λήξει εδώ κι έναν χρόνο, αλλά η δράση είναι σε εξέλιξη και φυσικά υπάρχουν απαιτήσεις που απαιτούν και κονδύλια, όπως η αντικατάσταση των πρώτων από τους κάδους που τοποθετήθηκαν. Στο πλαίσιο αυτό, και προκειμένου να συνεχιστεί η δράση, εκτιμά η κ. Φοίφα πως πρέπει να υπάρξει συνέχεια της συνεργασίας με το δήμο, την ώρα μάλιστα που η προσπάθεια αυτή αναγνωρίζεται σε εθνικό επίπεδο καθώς υπάρχει αναφορά του Re:think στον Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Η ομάδα μάλιστα, έχει κληθεί επανειλημμένως σε άλλες περιοχές, όπως Μύκονο, Μυτιλήνη, Χίο, με ιδιαίτερα σημαντικό ενδιαφέρον από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για την εγκατάσταση πιλοτικού δικτύου κομποστοποιητών στην Πλάκα. Οσον αφορά ειδικότερα στη συνεργασία με τριτοβάθμια ιδρύματα, η κ. Φοίφα σχολιάζει πως «αναμένεται να ξεπεραστεί το μούδιασμα ή η αμηχανία σε σχέση με τα ιδρύματα της Πελοποννήσου και ειδικά με το ΤΕΙ, το αντικείμενο του οποίοι είναι σχετικό».

«Μαθαίνουμε να μειώνουμε το “αποτύπωμά” μας στη φύση μέσω της κομποστοποίησης και της επανάχρησης – ανακύκλωσης, συνδυασμός που μας εντάσσει καλύτερα στο φυσικό μας περιβάλλον, μαθαίνοντας παράλληλα τον εαυτό μας», παρατηρεί η Μυρτώ Φοίφα.

Το Αγρόκτημα Φυσικής και Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα στοχεύει να  αποτελέσει  ένα  πρότυπο «σχολείο  στη  φύση», κοινό  σημείο αναφοράς  για  όλη  την  σχολική  κοινότητα. «Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αποκτήσουν σημαντικό περιβαλλοντικό γνωστικό υλικό, αλλά και να αναπτύξουν με βιωματικό τρόπο μια ολιστική περιβαλλοντική οπτική και πρακτική, όπου ο άνθρωπος δεν νοείται σαν αποκομμένο κομμάτι στην φυσική διαδικασία, αλλά είναι ένας νοήμων ενεργός οργανισμός, σε πλήρη αλληλεξάρτηση με το φυσικό του περιβάλλον και ως εκ τούτου ένα με την φύση γύρω του. Απαραίτητο στοιχείο αυτής της διαδικασίας είναι η μείωση του οικολογικού αποτυπώματος του καθενός από εμάς, το οποίο και συναρτάται με το επίπεδο αυτάρκειας -δημιουργικότητας, που μπορούμε να κατακτήσουμε μέσα στην καθημερινότητά μας. Έτσι προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια λογική περιβαλλοντικής αυτάρκειας στην καθημερινότητά μας,  αλλά και ταυτόχρονα μια συλλογική περιβαλλοντική ηθική, όπου πολιτισμός και γεωργία είναι ένα και το αυτό» σημειώνει η κ. Φοίφα.

Σε κάθε περίπτωση αναφέρεται πως αξιοποιούνται σε συνδυασμό η επιστημονική και η εμπειρική γνώση, ειδικά όσον αφορά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργεί τράπεζα σπόρων από παραδοσιακές ποικιλίες με κύριο στόχο τη διατήρησή της αλλά και τη δημιουργία ενός δικτύου σποροφυλάκων σε όλη την περιοχή.

Βασικό χαρακτηριστικό των δράσεων (τράπεζα σπόρων, σεμινάρια, εργαστήρια, καλλιέργεια, επανάχρηση, προϊόντα στο πλαίσιο της καινοτόμας επιχειρηματικότητας…) είναι η εκπαίδευση πάνω στην αει-καλλιεργεία και την διατροφική αυτάρκεια.

Κ.Δ.