Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011 14:14

Αντιδρούν οι γιατροί της Λακωνίας στις νέες ρυθμίσεις για την υγείαΜε στόχο την μείωση των δαπανών έναντι οιουδήποτε τιμήματος και με στοιχεία στελέχωσης που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, το Υπουργείο Υγείας συντάσσει το νέο Υγειονομικό Χάρτη της χώρας μέσω του οποίου οδηγούμεθα σε συρρίκνωση  της δημόσιας υγείας και παράδοσή της στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Ιδιαίτερα για το νομό Λακωνίας, η δημοσιευμένη και πολλάκις αλλαγμένη πρόταση του ΥΥΚΑ δημιουργεί  τις προϋποθέσεις περαιτέρω υποβάθμισης της υγείας στο τόπο μας και συγχρόνως αποδεικνύει την σύγχυση με την οποία λειτούργησε το Υπουργείο για τη σύνταξή της.
Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Λακωνίας αφού έλαβε υπ’ όψη όλα τα δεδομένα αποφάσισε:

1) Είμαστε αντίθετοι στην προτεινόμενη συνδιοίκηση των Ν.Σπάρτης και Ν.-Κ.Υ. Μολάων με ενιαίο οργανισμό διότι δημιουργεί προϋποθέσεις υποβάθμισης και συρρίκνωσης του μικρότερου νοσοκομείου υπέρ του μεγαλύτερου. Η ιδιαίτερη γεωμορφολογία της περιοχής, η οικονομική και τουριστική  ανάπτυξη και κυρίως η διατήρηση  ενός ικανοποιητικού επιπέδου παρεχόμενης υγείας στους κατοίκους επιβάλλουν διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη του Ν.-Κ.Υ.Μολάων ως ανεξάρτητη νοσοκομειακή μονάδα με παθολογική, καρδιολογική, παιδιατρική, γενική χειρουργική, ορθοπαιδική  και μαιευτική κλινική.
.
2) Είμαστε αντίθετοι στην προτεινόμενη μείωση των κλινών του οργανισμού του Γ.Ν.Σπάρτης κατά 20% (ιδιαίτερα του χειρουργικού
τομέα) και του Ν.-Κ.Υ.Μολάων κατά 14%, (συνολικά για όλο το νομό 18.5%) με αιτιολογικό τη χαμηλή πληρότητα. Δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν παράγοντες όπως μεγάλη ιατρική και νοσηλευτική υποστελέχωση, αδυναμία επαρκούς αξιοποίησης των δομών λόγω έλλειψης προσωπικού, πολύ κακός ξενοδοχειακός εξοπλισμός, απουσία ΜΕΘ-ΜΑΦ, απουσία ειδικοτήτων όπως νευρολόγου, ενδοκρινολόγου ,παθολογοανατόμου κ.λ.π.
3) Είμαστε αντίθετοι στη συνένωση κλινικών και στα δύο νοσοκομεία γιατί θα δημιουργηθούν επικίνδυνες καταστάσεις στην αντιμετώπιση των ασθενών και θα γυρίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες δεκαετίες πριν. Η διαμορφωμένη σήμερα λειτουργική κατάσταση των επαρχιακών νοσοκομείων χωρίς οργανωμένα τμήματα επειγόντων περιστατικών και με δεδομένη την υποστελέχωση καθιστά την πρόταση για εφημερίες τομέα ,άκρως επικίνδυνη.

4)Είμαστε αντίθετοι στις μετακινήσεις προσωπικού γιατί έχουν βασιστεί σε πλασματικά στοιχεία και ανακρίβειες ενώ δημιουργούν κλίμα εκφοβισμού και φίμωσης κάθε αντίδρασης .


Ως κάτοικοι του Ν. Λακωνίας πρέπει ν’ αναλογισθούμε τις ευθύνες και τα δικαιώματά μας και όλοι μαζί να αγωνιστούμε για την « ΥΓΕΙΑ    ΜΑΣ »

Από το Σύλλογο Γιατρών ΕΣΥ