Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016 21:29

Επιτυχημένο το ετ​ή​σιο δείπνο του Greek Press Association

Επιτυχημένο το ετ​ή​σιο δείπνο του Greek Press Association

 

Στέφθηκε με επιτυχία παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων  το 4ο ετήσιο δείπνο του Greek Press Association-UK.. Μέλη της ελλαδικής και κυπριακής ομογένειας στο Λονδίνο καθώς και  προσωπικότητες του βρετανικού δημόσιου βίου με ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα και την Κύπρο τίμησαν με την παρουσία τους το βράδυ της Πέμπτης 10 Μαρτίου το 4ο ετήσιο δείπνο της Ενωσης  Ελλήνων Δημοσιογράφων Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο "dstrkt london" Club (ντίστρικτ λόντον Κλαμπ)  του Piccadilly, στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων ο Λόρδος Μπόσγουελ, Πρόεδρος της Επιτροπής ΕΕ της Βουλής των Λόρδων, ο Νομπελίστας οικονομολόγος Σέρ Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο τέως Υπουργός Ευρώπης Dr Denis MacShane,  ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο Κωνσταντίνος Μπίκας, η διάσημη ιστορικός συγραφέας και τηλεπαρουσιάστρια Μπέτανι Χιουζ, η καταξιωμένη οικονομολόγος και συγγραφέας Βίκυ Πράις, η διακεκριμένη ψυχολόγος, συγγραφέας και τηλεπαρουσιάστρια Δρ Λίντα Παπαδοπούλου, o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ariella Fashions Ltd. -Αχιλλέας Κωνσταντίνου, ο Πρόεδρος του συμβουλευτικού οίκου PGD Strategy Πήτερ Δρουσσιώτης και ο γνωστός παρουσιαστής τoυ δελτίου καιρού του BBC Σταβ Δαναός. (Σταύρος Δαναός), o Καθηγητής Χρίστος Πιτέλης πρύτανης του Brunel University, ο κ. Γιώργος Χούπης, Σύμβουλος Frontier Economics

Παρόντες ήταν επίσης και πολλοί Έλληνες και ελληνικής/κυπριακής καταγωγής δημοσιογράφοι που εργάζονται σε βρετανικά, παροικιακά, ελληνικά και κυπριακά ΜΜΕ.

 Η βραδιά που είχε ως θέμα «Ελλάδα - Πώς θα επανακτίσουμε και πάλι την ελπίδα» σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Η δυναμική παρουσία εκπροσώπων των ελληνικών συλλόγων δηλώνει οτι οι Έλληνες του Λονδίνου αγωνιούν και  παραμένουν ενωμένοι για να στηρίξουν την παρούσα κρίση στην Ελλαδα.

 Στη σύντομη προσφώνησή του ο Λόρδος Μπόσγουελ επισήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να γίνει δέκτης αλληλεγγύης από την υπόλοιπη Ευρώπη στη νέα κρίση που διάγει, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

 Η Μπέτανι Χιουζ στάθηκε ιδιαίτερα στην αρχαία έννοια της «ξενίας», υπενθυμίζοντας στους συνδαιτυμόνες πως οι Έλληνες έχουν επανειλημμένα αποδείξει το πόσο φιλόξενος λαός είναι, όπως αποδεικνύουν και στην τρέχουσα συγκυρία, με γιαγιάδες να ταΐζουν προσφυγόπουλα από τη Συρία.

 Η Βίκυ Πράις αναφέρθηκε στην έννοια της «ελπίδας», που αποτελούσε και τον θεματικό άξονα της εκδήλωσης. Παρέπεμψε στις πιο θετικές πρόσφατες μετρήσεις οικονομικών δεικτών στην Ελλάδα, αλλά και στην ελπίδα που δημιουργεί η υποστηρικτική στάση της Γερμανίας προς τη χώρα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Σύντομους χαιρετισμούς προς τους παρισταμένους απηύθυναν οι Αχιλλέας Κωνσταντίνου και Σταβ Δαναός, καθώς επίσης και ο Πήτερ Στρονγκ,από την Οξφόρδη, μαχητής της ιδέας για την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλαδα και την μόνιμη διεξαγωγή τους κάθε τέσσερα χρόνια στην Αρχαία Ολυμπία. Ο κ. Στρονγκ που συμμετέχει στην ομάδα Βρετανών διανοουμένων  ΙPRO (International Proposal for the Repatriation of the Olympics) έχει μελετήσει το θέμα και πιστεύει ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί τα μέγιστα  από αυτή την ενέργεια. Οι Ολυμπιακοιί Αγώνες θα αποκτήσουν ξανά το κύρος τους και θα διατηρήσουν το πνεύμα τους που έχει αλλοιωθεί από το διεθνές Μάρκετινγκ. Τους παρισταμένους καλωσόρισε η Πρόεδρος (και ιδρύτρια) του Greek Press Association, Μάρθα-Μαρία Χρυσομάλλη, η οποία έκανε μία συνοπτική αναφορά στην ιστορία της παρουσίας των Ελλήνων στη Βρετανία από τα μέσα του 17ου αιώνα και μετά. Όπως σημείωσε, τα τελευταία χρόνια το Λονδίνο και η υπόλοιπη Βρετανία γίνονται μάρτυρες μίας νέας δυνατής ελληνικής κοινότητας, με περισσότερους από 2.000 ακαδημαϊκούς στα βρετανικά πανεπιστήμια και πάνω από 3.000 γιατρούς στα βρετανικά νοσοκομεία, 2.000 περίπου οικονομολόγους  σε Διεθνείς Τράπεζες και Οικονομικούς Οίκους αλλά και πολλά καινούργια σύγχρονα εστιατόρια και delicatessen. Η ισχυρή παρουσία Ελλήνων ιατρών φαίνεται πως δεν είναι πρωτόγνωρη στη Βρετανία αφού ήδη το 1670 ο Κωνσταντίνος Ροδοκανάκης, ιατρός,  διατηρούσε ιατρείο στο Χόλμπορν του Λονδίνου και διατελούσε προσωπικός ιατρός του Βασιλιά Καρόλου ΙΙ.

Τον 19ο αιώνα αναφέρεται η παρουσία ελλήνων επιχειρηματιών στο Σίτυ του Λονδίνου, μέλη του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, και των Χρηματιστηρίων Καλαμποκιού και Βάμβακος Λονδίνου, ενώ οι οικογένειες των Ροδοκανάκη και Ράλλη είχαν δικές τους Τράπεζες στο Σίτυ του Λονδίνου. Οι πρώτοι έλληνες εφοπλιστές έκαναν την εμφάνισή τους στο Λονδιίνο γύρω στα 1930. Η παρουσία τους ενδυναμώθηκε μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο με την βοήθεια που παρείχε η Αμερική προς την Ελλάδα σε μορφή πλοίων. 

Αναφερόμενη στον σκοπό σύστασης του Συνδέσμου, η κ. Χρυσομάλλη τόνισε ότι έγκειται στο «να φέρνει κοντά Έλληνες, Ελληνοκύπριους και Βρετανούς δημοσιογράφους και να αναπτύσσει μία ισχυρή και παραγωγική αγγλο-ελληνική συνεργασία».

 Επισήμανε την παρουσία στο δείπνο εκπροσώπων πολλών ελληνικών συλλόγων της Βρετανίας και ευχαρίστησε την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά που έθεσε την εκδήλωση υπό την αιγίδα της, τον ΕΟΤ Λονδίνου για την υποστήριξή του και τους χορηγούς  Δρ Αγγελική Καβούνη (Πλαστικό Χειρούργο), την επιχειρηματία Αθηνά Πάρις, την γνωστή χορηγό πολιτιστικών εκδηλώσεων Μάττυ Έγκον, τον διευθυντή του London GreekRadio (LGR 103,3FM) Γιάννη Κυριακίδη και το Hellenic TV.

Παρόντες μεταξύ αλλων οι: Δρ Μιλτιάδης Κροκίδης

- Πρόεδρος The Hellenic Medical Society UK, Δημήτρης Μονιούδης - Πρόεδρος Hellenic Engineers Society GB, Αντώνης Ντατζόπουλος- Πρόεδρος Hellenic Bankers Association GB, Βίκη Φωτοπούλου- Greek Professional Women UK, Κυριάκος Μεζόπουλος Greek Energy Forum, Γιώργος Μυλονάδης Reload Greece, Δρ Φιλιπος Μαυροσκούφης Μacedonia Society, ο Πρόξενος Σωτήρης Δεμέστιχας, o Σύμβουλος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας Άλεξ Γεωργιάδης, Αναστάσιος Πίσσας-ΕΟΤ Λονδίνου, Νίκος Χατζηνίκος- Κallinos Communications, οι δημοσιογράφοι: Νεφέλη Αγκυρίδου, Aλεξ Φραγκεσκίδης CNBC, Λάμπης Τσιριγωτάκης ΕΘΝΟΣ, Θανάσης Γκαβός- ΣΚΑΙ, Γιάννης Φαράκλας -All  about Shipping, Πάνος Χαραλάμπους LGR, Γιώργος Λίνγκος και Δήμητρα  Νικητάκη-ΗΕLLENIC TV, Κατερίνα Καλογεράκη Photographer, Μπάρι Εβαγγέλη- LGR, Λάνα Κυριάκου-ARIELLA COUTURE, Mike Cooke, Dr Θεόδωρος Κασιμάτης, Δανάη Κυριακοπούλου, Θανάσης Διαμαντής, Ιλιάνα Μαγγρα, Δρ Κική Σονίδου, Γιώργος Χρυσομάλλης RBS, Θανάσης Θεοφίλης-Shipping, Γιώργος Σταμάτης, Λία Δανιόλου, Ελένη Παπαγιανοπούλου και Κωστας Παπαγεωργίου (Εκπαιδευτικο τμήμα Ελληνικής Πρεσβείας),τα μέλη του φιλανθρωπικού Hellenic Hope: Τίνα Μαυράκη, Ειρήνη Χαραλαμποπούλου, Αδαμαντία Λειβαδά, Παναγιώτης Βλαχόπουλος, Πανταζή Ειρήνη, Χρίστος Προυκάκης. 

Η βραδιά έδωσε αφορμή  στα μέλη να εκφράσουν όχι μόνο τις απόψεις τους και την θερμή υποστηριξή για την χώρα μας αλλά και την ελπίδα ότι πολύ σύντομα η όλη κατάσταση θα δώσει ευκαιρείες για νέο επενδυτικό πλαίσιο με αυξημένη εμπιστοσύνη στην διαχείρηση των ελληνικών δρώμενων παρά τις υπάρχουσες δυσκολίες.

Επίσης εκφράστηκε το ενδιαφέρον για συναντήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα με έντονη επιθυμία προσέγγισης των θεμάτων που απασχολούν την χώρα μας.