Τρίτη, 12 Απριλίου 2016 08:17

Πρωτότυπο ρομποτικό βραχίονα παρουσιάσαν 2 Καλαματιανοί φοιτητές

Πρωτότυπο ρομποτικό βραχίονα παρουσιάσαν 2 Καλαματιανοί φοιτητές

Εναν πρωτότυπο ρομποτικό βραχίονα παρουσίασαν οι φοιτητές Γιώργος Φιλανδριανός και Βασίλης Χειλάς στο Athens Science Festival 2016 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, την Κυριακή 10 Απριλίου.

Οι δύο φοιτητές γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Βέργα Καλαμάτας. Ο Γιώργος είναι τριτοετής φοιτητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο Βασίλης φοιτητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Το έκθεμα που παρουσιάστηκε είναι ένα ρομποτικό χέρι, το οποίο ο χρήστης μπορεί να χειρίζεται χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τη σκέψη και την κίνηση των ματιών του.

Αφορμή για την ιδέα στάθηκε ένα σεμινάριο εμβιομηχανικής που είχαν παρακολουθήσει, κύριος άξονας του οποίου ήταν η προσθετική χειρουργική. Εκεί, αντιλήφθηκαν πόσο κοστοβόρα, επίπονη, και τραυματική είναι η διαδικασία πρόσθεσης ενός τεχνητού μέλους για τον χρήστη. Στην προσπάθεια να λυθεί αυτό το πρόβλημα, ανέπτυξαν το Markus 1.

Τα στοιχεία που κάνουν τον βραχίονα ξεχωριστό, είναι τα εξής: ελέγχεται αποκλειστικά με εγκεφαλικά κύματα και από την κίνηση των ματιών, διαθέτει μεγάλη ενεργειακή αυτονομία, δεν απαιτεί πρόσθετη στήριξη από υπολογιστικό σύστημα, έχει χαμηλό κόστος παραγωγής (συνολικό κόστος κατασκευής πρωτοτύπου 250 ευρώ). Εχει λογισμικό γραμμένο σε Open Source Code, δεν απαιτεί καταπόνηση του χρήστη με πρόσθετες ιατρικές επεμβάσεις και είναι απλό στην εκμάθηση και στη χρήση.

Το Markus 1 αντιπροσωπεύει την ιστορία του πρώτου ιστορικά καταγεγραμμένου ατόμου που χρησιμοποίησε προσθετικό μέλος. Ο Markus Sergius, ήταν ένας Ρωμαίος στρατηγός ο όποιος έχασε το χέρι του σε μια μάχη, ωστόσο το σιδερένιο μέλος που του προστέθηκε αργότερα του επέτρεψε να γυρίσει στην ενεργό δράση.

Οι δύο φοιτητές γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Βέργα Καλαμάτας.