Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016 14:15

Βραβείο στην Κατερίνα Ζωντανού για το βιβλίο “Ομιλείτε πλουτωνικά;”

Βραβείο στην Κατερίνα Ζωντανού για το βιβλίο “Ομιλείτε πλουτωνικά;”

Με το βραβείο «Λότη Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου» τιμήθηκε η Μεσσήνια συγγραφέας Κατερίνα Ζωντανού για το βιβλίο της «Ομιλείτε πλουτωνικά;», από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ.

Μετά τον έπαινο που απέσπασε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, η Μεσσήνια συγγραφέας Κατερίνα Ζωντανού έγινε αποδέκτης μιας ακόμα σημαντικής διάκρισης. Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου την τίμησε πριν από λίγες μέρες με το βραβείο «Λότη Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου» που αποδίδεται σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά. Το βιβλίο για το οποίο διακρίθηκε "Ομιλείτε πλουτωνικά;" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις "Μεταίχμιο".

Η ιστορία του βιβλίου αναδεικνύει την αξία των ανθρώπινων σχέσεων, τη σημασία της διαφορετικότητας και της αποδοχής και έχει για πρωταγωνιστή ένα μικρό αγόρι με μεγάλους στόχους και εκπληκτική ευαισθησία. Ο Αναστάσης θέλει να γίνει αστροναύτης και γνωρίζει ήδη απέξω κι ανακατωτά τα πάντα για τους πλανήτες, τα αστέρια και τους κομήτες. Μαθαίνει μάλιστα και πλουτωνικά, την πιο φανταστική γλώσσα του σύμπαντος. Ετσι θα μπορέσει να συνεννοηθεί άπταιστα στην περίπτωση που συναντήσει κάποτε κάποιον εξωγήινο, αφού το μόνο που χρειάζεται για να κατανοήσεις τα πλουτωνικά είναι να κοιτάς τον συνομιλητή σου στα μάτια. Το εάν ο Αναστάσης θα γίνει πράγματι αστροναύτης μεγαλώνοντας δεν είναι βέβαιο. Ομως αυτό δεν έχει καμιά σημασία• μπορεί να είναι περήφανος για τα πλουτωνικά του ούτως ή άλλως, αφού χάρη σε αυτά θα καταφέρει να βοηθήσει κάποιον που το έχει ανάγκη και να αποκτήσει έναν καινούριο φίλο. 

Οι γεμάτες κέφι, φαντασία και τρυφερότητα εικόνες της Ναταλίας Καπατσούλια, συνομιλούν γόνιμα με το κείμενο της Κατερίνας Ζωντανού και εμπλουτίζουν την ιστορία. Οπως έχει δηλώσει η συγγραφέας "Μια καλή ιστορία είναι μια καλή ιστορία, όχι απαραίτητα και ένα καλό βιβλίο, εφόσον μιλάμε για βιβλίο εικονογραφημένο. Μια κακή εικονογράφηση μπορεί να το φτωχύνει το βιβλίο, μια αξιόλογη μπορεί να το απογειώσει. Οι εικόνες μιλούν και κεντρίζουν το ενδιαφέρον όλων μας, πόσο μάλλον των παιδιών. Στο παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο η εικονογράφηση είναι συμπρωταγωνίστρια. Εμένα μου αρέσει να λειτουργεί προσθετικά, να μην είναι απλώς διακοσμητική. Αν προσέξατε, πουθενά στο κείμενο δεν αναφέρεται το χρώμα του Σόνο. Μια συζήτηση με την εικονογράφο ήταν αρκετή. Η  Ναταλία Καπατσούλια μπήκε με τρόπο εξαιρετικό στην ιστορία".

Η επιτροπή του βραβείου, που αποτελείται από τους Λότη Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου, Αγγελική Βαρελλά, Ζωή Κανάβα, Ελένη Μπακογεώργου και Λίτσα Ψαραύτη γράφει στην ανακοίνωσή της: «Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιστορία γραμμένη με φαντασία κι ευρηματικότητα, σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση απολύτως πειστική, κάτι που σπανίζει στην παιδική μας λογοτεχνία. Πέρα από την απόλαυση του διαβάσματος που προσφέρει, αβίαστα και χωρίς ίχνος διδακτισμού προβάλλει υψηλές αξίες, όπως η αποδοχή του άλλου και της διαφορετικότητας, η προσφορά φιλίας, η χαρά του παιχνιδιού και του ονείρου. Κείμενο που το διακρίνει γνήσια τρυφερότητα, σύγχρονη οπτική και γνώση της παιδικής  ψυχοσύνθεσης».

Η Κατερίνα Ζωντανού γεννήθηκε το 1972 στην Κουκουνάρα Μεσσηνίας. Σπούδασε Φυσική στο Α.Π.Θ. Ζει στην Καλαμάτα και εργάζεται σε φροντιστήριο. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Η Ναταλία Καπατσούλια γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκίτσο στο εργαστήρι του Σπύρου Ορνεράκη. Εχει συνεργαστεί με παιδικά περιοδικά ως μεταφράστρια και σκιτσογράφος και με πολλούς εκδοτικούς οίκους ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Εχει προταθεί δύο φορές για το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης και μία φορά για το Βραβείο του περιοδικού "Διαβάζω".