Τετάρτη, 04 Μαϊος 2016 18:42

Το πρότζεκτ "3000 and some" του Μεσσήνιου φωτογράφου Παναγή Χρυσοβέργη

Το πρότζεκτ "3000 and some" του Μεσσήνιου φωτογράφου Παναγή Χρυσοβέργη

Την Καλαμάτα επέλεξε ο διεθνής, καταξιωμένος Μεσσήνιος φωτογράφος Παναγής Χρυσοβέργης (μόνιμος κάτοικος Λονδίνου πλέον), αυτό το καλοκαίρι για την συνέχεια της ιδιαίτερης καλλιτεχνικής δουλειάς του με τίτλο "3000 and some".

Η δουλειά του αυτή, αφορά ένα ταξίδι, το ταξίδι των προσφύγων. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε, που ο ίδιος έχει ζήσει κοντά σε πρόσφυγες, σε ανθρώπους που ξέφυγαν από τις εμπόλεμες ζώνες για να καταλήξουν να ζουν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς ελπίδα. Εχει κάνει ταξίδια μέχρι την Ιορδανική έρημο, αλλά και σε άλλα μέρη. Δε θα μπορούσε λοιπόν να μην ασχοληθεί με το μεγάλο ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών, που απασχολεί τη χώρα μας, αλλά και όχι μόνο - αυτή την περίοδο. 

"Μιλάω για πρόσφυγες, δείχνοντας Ευρωπαίους πολίτες. Επέλεξα την Ελλάδα, τη χώρα μου, και τα παράλιά της. Ζητάω από τα πρόσωπα που φωτογραφίζω να με εμπιστευτούν και να με ακολουθήσουν στα 7 μέτρα βάθος σε ένα περιβάλλον εντελώς ξένο για τον άνθρωπο, όπως και για τους άντρες, γυναίκες και παιδιά που ήλπιζαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο διασχίζοντας τη Μεσόγειο. Φωτογραφίζοντας τους ντυμένους, θέλησα να δείξω ότι μία μόνο στέρηση μπορεί να τους καταστήσει εξαρτημένους. Εδώ, όπως και στη γη, όπως στον αέρα, μία μόνο στέρηση μπορεί να μας οδηγήσει στον πνιγμό. Το να στερούμαστε αυτό που συνιστά τη ζωή μας δημιουργεί ένα πανικόβλητο και απεγνωσμένο βλέμμα, το οποίο ήθελα να αποτυπωθεί πάνω σ' αυτά τα πρόσωπα. Κάποιες φορές, είδα και το βλέμμα ενός μαχητή. Ενα βλέμμα που αγωνίζεται να κρατηθεί στη ζωή" εξηγεί ο καλλιτέχνης.

"Κάνω καταδύσεις εδώ και 15 χρόνια. Γνωρίζω πολύ κόσμο που καταδύεται στην Ελλάδα. Το περασμένο καλοκαίρι συνάντησα την Sophie Bulbulyan, μία από τις δύο χορογράφους (με την Αποστολία Παπαδαμάκη) του Drops of Breath, της πρώτης υποβρύχιας χορογραφικής περφόρμανς που έγινε στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2015. Σε καθημερινή τότε βάση, η ομάδα του θεάματος έκανε πρόβες και καταδυόταν ώρες ολόκληρες στη Μεσόγειο, ενώ η επικαιρότητα σχετικά με το ζήτημα της επιβίωσης και του γίνεσθαι των προσφύγων ήταν δραματική. Αρχισα να φωτογραφίζω τους χορευτές κι έπειτα κάποιους φίλους και τελικά όλους όσους επιθυμούσαν να με βοηθήσουν να υλοποιήσω αυτήν την ιδέα" εξηγεί. 

Ο Παναγής Χρυσοβέργης θα έρθει στην Καλαμάτα τον Ιούνιο τις 10 πρώτες μέρες και θα είναι στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να συνεχίσei το πρότζεκτ. Στόχος του είναι, όποιος ασχολείται με καταδύσεις (αυτόνομοι δύτες/καταδυτικά κέντρα) να επικοινωνήσει μαζί του στην σελίδα στο facebook (Panayis Chrysovergis - Photographer) η στο pchrysovergis@gmail.com, για συμμετοχή στο πρότζεκτ.

"Το μήνυμα που θέλω να μεταδώσω με αυτή την δουλειά είναι πως ο καθένας από μας μπορεί να βρεθεί στη θέση ενός πρόσφυγα. Το να είσαι πρόσφυγας δεν είναι μια επιλογή, είναι μια κατάσταση. Η ελπίδα για ένα νέο "αέρα" μας οδηγεί καμιά φορά μακριά από τις ακτές μας, για ν' αποφύγουμε την ασφυξία και την καταπίεση. Ο αέρας που μας έλειψε και που τώρα αναπνέουμε, είναι ο αέρας της απελευθέρωσης, ο αέρας που μας στέρησαν. Δεν θα είναι ποτέ ο αέρας που γεμίζει το σώμα μας, που απολαμβάνουμε όταν ήμαστε ελεύθεροι άνθρωποι" σημειώνει. 

Ο Παναγής Χρυσοβέργης είναι φωτογράφος με σπουδές φωτογραφίας σε Ελλάδα, Γαλλία και Νέα Υόρκη, με διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2013 επιλέχθηκε ανάμεσα στους 10 καλύτερους νέους Ελληνες φωτογράφους, ενώ το 2014 διακρίθηκε κερδίζοντας την πρώτη θέση στα International Sony Ρhotography Awards, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο Somerset House στο Λονδίνο. Εχει διεθνείς δημοσιεύσεις, μεταξύ των οποίων η Guardian και η Le monde. Η δουλειά του είναι στο www.panayischrysovergis.com.

 

Γ.Σαρ.