Παρασκευή, 20 Μαϊος 2016 08:40

Το παγκόσμιο CycleHack event έρχεται και στην Καλαμάτα

Η Καλαμάτα είναι μία από τις 30 και πλέον πόλεις που θα συμμετέχουν στο παγκόσμιο CycleHack εvent, το τριήμερο 24-26 Ιουνίου.

Πρόκειται για μια διεθνή διοργάνωση με στόχο να κάνει τον κόσμο πιο βιώσιμο αλλά και να μειώσει τα εμπόδια στη ζωή του ποδηλάτη. Θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε ένα δίκτυο πόλεων που εκτείνονται και στις 5 ηπείρους. Για πάνω από 48 ώρες, οι συμμετέχοντες (ποδηλάτες, προγραμματιστές, σχεδιαστές, κατασκευαστές, λάτρεις του ποδηλάτου και γενικά όσοι ενδιαφέρονται για τα ενεργητικά μεταφορικά μέσα), σε κάθε πόλη και στην Καλαμάτα, θα σχεδιάσουν και θ' αναπτύξουν λύσεις για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν. Επίσης θα δραστηριοποιηθούν στην κατασκευή πρωτοτύπων, για να δοκιμάσουν τις λύσεις τους.

Οι ιδέες που παράγονται από κάθε εκδήλωση αποστέλλονται στον παγκόσμιο CycleHack κατάλογο: μια ανοιχτή ιστοσελίδα-πηγή, όπου όλες οι ιδέες μοιράζονται και χρησιμοποιούνται σε πόλεις σε όλο τον κόσμο. Οι ιδέες που έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν είναι προϊόντα σε ψηφιακή ή φυσική μορφή, προτάσεις για ορθές πρακτικές και πολιτικές, τοπικά σχέδια, εκστρατείες και εκδηλώσεις. Πολλές από αυτές τις ιδέες έχουν προχωρήσει, προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω σε συνεργασία με επιχειρήσεις, με την τοπική αυτοδιοίκηση και με άλλους ποδηλάτες.

Ενώ κάθε πόλη ανά τον κόσμο λειτουργεί ανεξάρτητα, οι CycleHack εκδηλώσεις λαμβάνουν υποστήριξη και ενθάρρυνση από την κεντρική ομάδα του CycleHack HQ στην Αγγλία, αλλά και την ευρύτερη CycleHack κοινότητα. Φέτος υπάρχουν πάνω από 30 πόλεις που φιλοξενούν τοπικές εκδηλώσεις CycleHack το ίδιο Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, του Βανκούβερ, του Σίδνεϊ, του Κέιπ Τάουν, του Σάο Πάολο, της Ταϊπέι και της Αθήνας.

Το CycleHack ξεκίνησε στη Γλασκόβη το 2014 από μια ομάδα ποδηλατών, λειτουργώντας με πάθος προκειμένου να εξοπλίσει τους πολίτες με τις δεξιότητες, την ενθάρρυνση, και τις ευκαιρίες που χρειάζονται  για να εντοπίσουν τα εμπόδια στην ποδηλασία και να σχεδιάσουν λύσεις σε συνεργασία με τα τοπικά και μη δίκτυα. Από όταν ξεκίνησαν, οι εκδηλώσεις CycleHack έχουν απήχηση σε πάνω από 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε απευθείας σύνδεση και έχουν παραχθεί σχεδόν 200 πρωτότυπες ιδέες που βασίζονται σε πραγματικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ποδηλάτες. Επιπρόσθετα, το 2015, το CycleHack κέρδισε το βραβείο Core77 Design for Social Impact.

 

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ 24-26 ΙΟΥΝΙΟΥ

Οποιοσδήποτε έχει μια ιδέα για το πώς να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που σχετίζεται με το ποδήλατο και την ζωή του ποδηλάτη είναι υποψήφιος «διαγωνιζόμενος» στο CycleHack Kalamata. Η φιλοσοφία της εκδήλωσης βασίζεται στο δίπολο: πρόβλημα - λύση. Εντοπίζεται δηλαδή ένα πρόβλημα και αναζητείται η πιο ρεαλιστική, έξυπνη και ευφάνταστη λύση.

Συμμετοχή μπορεί να δηλώσει οποιοσδήποτε: μια ομάδα που ήδη έχει μια ιδέα, ατομικά κάποιος φέρνοντας την ιδέα του, αλλά και κάποιος που δεν έχει μια συγκεκριμένη ιδέα αλλά έχει ένα γνωστικό υπόβαθρο και θέλει να βοηθήσει στην υλοποίηση της ιδέας κάποιου άλλου.

Οι συμμετέχοντες θα σχηματίσουν ομάδες και θα πρέπει μέσα σε 2 ημέρες να υλοποιήσουν την ιδέα τους, ώστε να εντυπωσιάσει το παγκόσμιο κοινό που ψάχνει μια πρωτότυπη, έξυπνη και ουσιαστική ιδέα.

Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και με την υποστήριξη της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας.

Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 6948274455 • http://kalamatacyclehack.gr/ • www.cyclehack.com • FB Page: www.facebook.com/CycleHackKalamata/