Τρίτη, 31 Μαϊος 2016 08:39

Βλαταράκος από Καλαμάτα: "Ελλείψεις προσωπικού σε νοσοκομεία και ΠΕΔΥ"

Γράφτηκε από την
Βλαταράκος από Καλαμάτα: "Ελλείψεις προσωπικού σε νοσοκομεία και ΠΕΔΥ"

Για τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τις μονάδες του ΠΕΔΥ, καθώς και για τα προβλήματα που απορρέουν από τον πρόσφατα ψηφισθέντα ασφαλιστικό νόμο για όλο τον ιατρικό κλάδο, μίλησε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχαήλ Βλασταράκος το Σαββατοκύριακο, στην Καλαμάτα.

Ο κ. Βλασταράκος του ΠΙΣ επισκέφθηκε την Καλαμάτα μετά από πρόσκληση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχαήλ Μιχαήλ και του Διοικητικού Συμβουλίου. Στις συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους των ιατρών της περιοχής της Μεσσηνίας συμμετείχε και ο πρόεδρος του Τομέα Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) Στάθης Τσούκαλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου έγινε για άγνωστους λόγους κρυφά από τα μεσσηνιακά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα έγιναν γνωστά από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο: «Το απόγευμα του Σαββάτου οι κ.κ. Βλασταράκος και Τσούκαλος συναντήθηκαν με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και συζήτησαν τα προβλήματα της περίθαλψης του νομού και γενικότερα. Το πρωί της Κυριακής συμμετείχαν στη γενική συνέλευση των ιατρών, τους οποίους ενημέρωσαν για όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από τον ασφαλιστικό νόμο (υπαγωγή του ΤΣΑΥ στον ΕΦΚΑ και κατάργηση του κλάδου μονοσυνταξιούχων), τη νοσοκομειακή περίθαλψη, το ΠΕΔΥ, τον ΕΟΠΥΥ, τα ζητήματα που απασχολούν τους αυτοαπασχολούμενους, καθώς και για τις φορολογικές επιβαρύνσεις του κλάδου το επόμενο διάστημα. Η κατάργηση του κλάδου των μονοσυνταξιούχων από την 1η Ιανουαρίου 2016, δημιουργεί ένα ποσοστό αναπλήρωσης για τους μέχρι σήμερα υπαγόμενους σε αυτό, που ανέρχεται σε 9 ευρώ ετησίως (π.χ. για 30 χρόνια ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι 270 ευρώ μικτά). Με την αύξηση της προκαταβολής φόρου κατά 20% οι αυτοαπασχολούμενοι ιατροί θα έχουν μεγάλες επιβαρύνσεις, οι οποίες θα ανέρχονται στο 35% από το πρώτο ευρώ (δεν υπάρχει αφορολόγητο, για τους αυτοαπασχολούμενους). Ετσι, για κάθε 10 ευρώ, οι ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις θα είναι 7 ευρώ.

Ο κ. Βλασταράκος τόνισε επίσης τη μεγάλη έλλειψη στελεχιακού δυναμικού, ιδιαίτερα νέου, στα νοσοκομεία και στο ΠΕΔΥ, καθώς και την έλλειψη επαρκών συμβεβλημένων, με τον ΕΟΠΥΥ, ιατρών. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη μεγάλη καθυστέρηση των πληρωμών τους από τον ΕΟΠΥΥ, πράγμα το οποίο δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης, ιδίως στα μικρότερα ιατρεία και εργαστήρια. Επίσης τόνισε το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ιατρικός κόσμος με τη μετανάστευση 15.000 ιατρών τα τελευταία χρόνια, αξιόμαχοι και με υψηλό επίπεδο γνώσεων. Η συζήτηση που ακολούθησε διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα. Οι απόψεις που διατυπώθηκαν από τους ιατρούς θα αξιοποιηθούν από τον ΠΙΣ κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα τεθούν στα συλλογικά όργανα που συμμετέχει.

Η πρόταση για το Επαγγελματικό Ταμείο

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ενημέρωσε τους ιατρούς και για την προσπάθεια που κάνει μαζί με τους άλλους υγειονομικούς δευτεροβάθμιους φορείς, ώστε ο κλάδος πρόνοιας να αποκοπεί, ως καθολικός διάδοχος του προηγούμενου τομέα του ΤΣΑΥ, και να δημιουργηθεί Επαγγελματικό Ταμείο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τόσο τα αποθεματικά όσο και τα μελλοντικά έσοδα του τομέα, δεν θα απολεσθούν στη χοάνη του ασφαλιστικού συστήματος. Ο κ. Τσούκαλος, ενημέρωσε από την πλευρά του για την υφιστάμενη κατάσταση του ΤΣΑΥ -λειτουργική και οικονομική- και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του ταμείου».


NEWSLETTER