Σάββατο, 02 Ιουλίου 2016 19:14

Τα συμπεράσματα του 1ου πανελλήνιου συνεδρίου των δημοτικών ΜΜΕ

Τα συμπεράσματα του 1ου πανελλήνιου συνεδρίου των δημοτικών ΜΜΕ

Με ομόφωνο ψήφισμα ενάντια στη μετατροπή των δημοτικών ΜΜΕ σε ανώνυμες εταιρείες, που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ολοκληρώθηκε το 1ο πανελλήνιο συνέδριο δημοτικών ΜΜΕ που διεξάγεται στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, με πρωτοβουλία του δημοτικού ραδιοσταθμού της πόλης.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου κατατέθηκαν απόψεις και έγινε γόνιμος διάλογος για το μέλλον των Δημοτικών ΜΜΕ, ενώ αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα κοινό συντονιστικό όργανο που θα εκπροσωπεί όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις ραδιοφωνίας- τηλεόρασης για κοινά ζητήματα.

Ειδικότερα, στο ομόφωνο ψήφισμα τονίζεται «η ανάγκη της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας τους, αξιοποιώντας την 30χρονη εμπειρία που απέκτησαν, στην υπηρεσία των δημοτών και των πολιτών γενικότερα, αναδεικνύοντας την πολιτιστική και κοινωνική ζωή, καθώς και τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, με νηφαλιότητα, πλουραλισμό και αντικειμενικότητα».

Καλείται επίσης η κυβέρνηση «να αποσύρει από το υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, στο άρθρο 17, κάθε πρόβλεψη για μετατροπή των δημοτικών ΜΜΕ σε ανώνυμες εταιρείες, καθώς θα υπονομευτεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους και θα αποτελέσει την "κερκόπορτα" για την ιδιωτικοποίησή τους. Απαιτούμε οι δημοτικές επιχειρήσεις με ειδικό σκοπό τη λειτουργία τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού, να εξακολουθούν να λειτουργούν νόμιμα με το ίδιο νομικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία τους έως σήμερα. Παράλληλα, να δοθεί η δυνατότητα για την ίδρυση νέων δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού με αντικείμενο την λειτουργία ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών».

Στο ψήφισμα ζητείται «να υπάρχει ενιαίο πλαίσιο επιχορήγησης από τους ΟΤΑ προς τις επιχειρήσεις ειδικού σκοπού, για να εκλείψει το φαινόμενο που παρατηρείται σήμερα, αυθαίρετων ερμηνειών από περιοχή σε περιοχή. Στηρίζουμε την επεξεργασμένη πρόταση που έχει ήδη καταθέσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για τη νομοθέτηση της δυνατότητας "διαδημοτικοποίησης" των υφιστάμενων δημοτικών επιχειρήσεων ραδιοτηλεόρασης, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων ΟΤΑ».

Επιπλέον, ζητείται να εξαιρεθούν τα δημοτικά ραδιόφωνα από την υποχρέωση υποβολής οικονομικής προσφοράς κατά τη διαδικασία χορήγησης αδειών λειτουργίας. «Ζητούμε να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού, που έχουν μορφή ΝΠΙΔ, προκειμένου να μην αντιμετωπίζονται άλλοτε ως φορείς του Δημοσίου και άλλοτε ως ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ζητούμε να καταργηθεί η πλήρης απαγόρευση προσλήψεων στις Ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και να ισχύει το ίδιο καθεστώς προσλήψεων, όπως και στις υπόλοιπες δημοτικές επιχειρήσεις», αναφέρεται στο ψήφισμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ