Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2011 21:44

Τρέχουν να προλάβουν νέα... θεομηνία

Γράφτηκε από τον

"Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού" έλεγαν στην αρχαία Ελλάδα και στο Δήμο Καλαμάτας τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα μετά το κάζο με τη... θεομηνία της 20ής Σεπτεμβρίου. Μετά τη μετατροπή των δρόμων της πόλης σε ποτάμια και την οικονομική ζημιά που υπέστησαν αρκετοί επιχειρηματίες, η προσπάθεια του Δήμου Καλαμάτας αυτή τη στιγμή στρέφεται σε δύο κατευθύνσεις. Ηδη προχωρούν οι διαδικασίες για να κηρυχθεί η μεσσηνιακή πρωτεύουσα θεομηνιόπληκτη. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη σταλεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αίτημα για χορήγηση βοήθειας συνολικού ύψους 120.000 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών και την αποζημίωση των 50 περίπου οικογενειών που έχουν καταγραφεί ως πληγείσες. Συγκεκριμένα από το Δήμο Καλαμάτας ζητείται το ποσό των 585 ευρώ ανά πληγείσα οικογένεια για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών αναγκών (σίτιση, ένδυση κ.λπ.).
Παράλληλα στο Δήμο Καλαμάτας ξεκίνησαν ήδη το σχεδιασμό ενός προγράμματος καθαρισμού φρεατίων, αγωγών και ρεμάτων διάρκειας 4 εβδομάδων, με στόχο όλα να είναι έτοιμα ενόψει της χειμερινής περιόδου. Το έργο αυτό έχουν αναλάβει από κοινού η ΔΕΥΑΚ και η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, συνεργεία των οποίων θα χρειαστεί να κάνουν αγώνα δρόμου για να εξομαλύνουν την κατάσταση, αφού κατά τα φαινόμενα ανάλογες εργασίες δεν έχουν γίνει για μεγάλο διάστημα. Ειδικότερα η ΔΕΥΑΚ έχει αναλάβει να "τρέξει" πρόγραμμα παρεμβάσεων συνολικού κόστους 172.000 ευρώ, τα οποία επιμερίζονται ως εξής: Εσωτερικός καθαρισμός φρεατίων και αγωγών επί 30 μέρες με κόστος 18.000 ευρώ, καθαρισμός λαγκάδων "Ζαφειρόπουλου", "Βέλιουρα", "Καλαμίτσι", "Αγία Τριάδα", "Λέικα", "Πλακωτά", "Πράσινο Αστέρι", "Σωφρονά", "Κορδία", "Πέταλο" κ.ά. με κόστος 9.400 ευρώ. Επίσης έχει προγραμματιστεί κατασκευή δικτύων ομβρίων σε διάφορα σημεία της πόλης όπως βόρεια του κεντρικού κοιμητηρίου, Λακωνικής και Κοσμοπούλου, ταβέρνα "Βαγένι" κ.ά., κόστους 100.000 ευρώ - παρέμβαση για την οποία όμως εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο που έχει προκύψει. Επιπροσθέτως προβλέπεται η κατασκευή 22 νέων υδροσυλλογών σε διάφορα σημεία κόστους 11.700 ευρώ, καθώς και παρεμβάσεις με αυτεπιστασία της ΔΕΥΑΚ ύψους 33.400 ευρώ.
Από την πλευρά της η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών έχει αναλάβει μία σειρά εργασιών όπως ο καθαρισμός σχαρών υπονόμων ομβρίων στις κεντρικές περιοχές της πόλης αλλά και της περιφέρειας, ο καθαρισμός και η απόφραξη των φρεατίων που έχουν μπαζωθεί, ο καθαρισμός ρεμάτων και των εκβολών τους στη θάλασσα, η εκτέλεση νέων έργων, κυρίως αγωγών ομβρίων, ο καθαρισμός ρέματος «Καραμπογιά» και η κατασκευή νέων φρεατίων υδροσυλλογής σε διάφορα σημεία όπου εντοπίσθηκε σχετική ανεπάρκεια.
Τέλος προβλήματα σε μικρότερο βαθμό παρατηρούνται ακόμα σε διάφορες περιοχές της πόλης, όπου το νερό κατέβασε φερτά υλικά κ.ά. και τα οποία δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμα πλήρως. Προβλήματα έχουν καταγγελθεί και σε αγωγό στη Λαγκάδα Λεΐκων, όπου κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για διαρροή που προκλήθηκε από την κακοκαιρία, ενώ τα... ακραία καιρικά φαινόμενα έφεραν στην επιφάνεια και το σημαντικό πρόβλημα απορροής υδάτων στην οδό Αναγνωσταρά, η οποία σύμφωνα με ειδικούς δέχεται τεράστιους υδάτινους όγκους από τις οδούς Αριστομένους και Αριστοδήμου, θέμα που θα πρέπει προσεχώς να απασχολήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες.