Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2011 22:52

Πιο αναγκαία από κάθε άλλη φορά, έργα για να μην γίνει ο Νέδοντας εφιάλτης

Γράφτηκε από τον
Πιο αναγκαία από κάθε άλλη φορά, έργα για να μην γίνει  ο Νέδοντας εφιάλτης

 

Το συντομότερο θα πρέπει να γίνουν οι παρεμβάσεις της ΔΕΥΑΚ στο Νέδοντα, ώστε να μη φτάσουμε στο σημείο το στολίδι της Καλαμάτας να μετατραπεί σε εφιάλτη. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η φύση όπου δεν τη σέβεσαι εκδικείται - και συχνά αυτό γίνεται μέσω των ποταμών. Ως εκ τούτου όλα οδηγούν στην ανάγκη παρεμβάσεων και λήψης μέτρων.

Από τον Ταΰγετο όπου πηγάζει ο Νέδοντας ξεκινούν τα σημεία που απαιτούν διορθώσεις. Τα παλιά πέτρινα φράγματα έχουν μείνει επί χρόνια ακαθάριστα κυρίως λόγω του δύσβατου της περιοχής, αφού εκ των πραγμάτων θα χρειαστεί ακόμα και πολύωρη... πεζοπορία μέχρι να φτάσουν οι εργάτες στο σημείο. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΕΥΑΚ Μένη Τσαούση θα πρέπει το επόμενο διάστημα να προγραμματιστεί η αποκατάσταση φθορών που έχουν δημιουργηθεί σε τμήμα των φραγμάτων, ώστε να αποφευχθεί μια καταστροφή από ορμητικά νερά που θα μπορούσαν να πνίξουν την Καλαμάτα.

Πιο αναγκαίες πάντως φαίνονται οι παρεμβάσεις στο τελευταίο τμήμα του Νέδοντα που διαρρέει τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και για το οποίο έχουν ήδη δρομολογηθεί συγκεκριμένες δράσεις. Κατ' αρχήν έχει εντοπιστεί σημαντική φθορά στο δάπεδο της κοίτης στο τμήμα από την οδό Σπάρτης μέχρι τον ΟΣΕ, όπου τα φερτά υλικά λειτουργούν ως νεροτριβή και “τρώνε” το δάπεδο. Παράλληλα στο τμήμα από την 23ης Μαρτίου μέχρι την Κιλκίς υπάρχουν εκατέρωθεν της κοίτης δύο σειρές υποστυλωμάτων, τα οποία όπως είναι κατασκευασμένα δημιουργούν περιδίνηση των υδάτων με αποτέλεσμα η παροχετευτικότητα του ποταμού να φτάνει τα 80 κυβικά το δευτερόλεπτο, τη στιγμή που απαιτούνται περίπου 300 κυβικά ανά δευτερόλεπτο. Ηδη έχει εκπονηθεί μελέτη σύμφωνα με την οποία θα χτιστούν τα τμήματα ανάμεσα στα υποστυλώματα, ώστε να οριοθετηθεί ορθότερα η κοίτη και να βελτιωθεί η παροχετευτικότητα ακόμα και κατά 80%.

Παράλληλα μέσα στην εβδομάδα που πέρασε ανατέθηκε η στατική μελέτη για την κατασκευή νέας γέφυρας του Νέδοντα στο ύψος της Ιατροπούλου. Εκεί έχει σημειωθεί η ανάγκη καθαίρεσης της γέφυρας, καθώς στηρίζεται μόνο σε ένα μεσόβαθρο με αποτέλεσμα η ροή να γίνεται σε 3 τμήματα δημιουργώντας προβλήματα. Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε η ανακατασκευή της, ώστε να βελτιωθεί και εκεί η παροχετευτικότητα του ποταμού.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις που θα επιχειρηθεί να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ έχουν προϋπολογισμό 800.00 ευρώ, εκ των οποίων οι 200.000 αντιστοιχούν στην ανακατασκευή της γέφυρας στο ύψος της Ιατροπούλου.

Εξάλλου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια τοποθέτησης ειδικών μετρητών της ροής του Νέδοντα στα λατομεία του Μπάκα, στη γέφυρα της Νέδουσας και στο Καρβελιώτικο ρέμα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Στο πλαίσιό του, μέσω της τεχνικής εταιρείας “Πέππας και Συνεργάτες Ε.Ε.” θα τοποθετήσουν μετρητικά συστήματα της ροής 6 ποταμών ανά την Ελλάδα. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα εξαγωγής επιστημονικών συμπερασμάτων, αλλά και συλλογής στοιχείων. Μάλιστα μέσω Διαδικτύου θα υπάρχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τα δεδομένα της ροής, με δυνατότητα έγκαιρης και ακριβούς προειδοποίησης για έκτακτα καιρικά φαινόμενα.


NEWSLETTER