Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011 20:36

Εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσθέντες πατριώτες

Γράφτηκε από τον

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 10 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 24 Νοεμβρίου 1943, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην Τρίοδο, στο δρόμο προς τον Αρι δίπλα στον Πάμισο, όπου ήταν και ο τόπος εκτέλεσης.

Στο χώρο αυτό ο αείμνηστος πρόεδρος της Τριόδου Μιχάλης Παναγιωτόπουλος έφτιαξε ένα μνημείο και οργάνωσε πριν από χρόνια τη συγκεκριμένη εκδήλωση, καθώς είχε ζήσει από κοντά την εκτέλεση όταν ήταν παιδί και έβοσκε πρόβατα στην περιοχή.

Ο ιερέας του χωριού Γιώργος Γιαννόπουλος, που τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των εκτελεσθέντων και του Μιχ. Παναγιωτόπουλου, σημείωσε ότι οι 10 πατριώτες «έπεσαν για να είναι ελεύθερη η πατρίδα μας. Ας τους μιμηθούμε». Για τον αείμνηστο κοινοτάρχη, που όπως είπε «ήταν αυτόπτης μάρτυρας της θυσίας», είπε πως «το χωριό μας του οφείλει πάρα πολλά».

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος ευχήθηκε «να μη ζήσουμε πάλι τέτοια γεγονότα». Επεσήμανε πως «πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε αυτά που κάνει η Γερμανία» και παρατήρησε ότι «πρέπει να αναβαθμίσουμε αυτή την επέτειο». Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Ντένη Δημητρέα που έχασε τον πατέρα του στην εκτέλεση κι έγραψε βιβλίο για τα γεγονότα, ευχόμενος στο συγγραφέα να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας του.

Ο δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης Γιώργος Δαβίλλας επέκρινε τις θηριωδίες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και προέτρεψε «να ενωθούμε, να γίνουμε πάλι Ελληνες».

Μεταξύ των εκτελεσθέντων ήταν και 3 Αρμένιοι που ζούσαν στην Καλαμάτα. Μάλιστα, ως προσφορά, οι σύγχρονοι Αρμένιοι της Καλαμάτας έφτιαξαν το κιόσκι που βρίσκεται στον συγκεκριμένο χώρο. Ο εκπρόσωπός τους στην εκδήλωση της Κυριακής, Αλέκος Καραπετιάν, είπε καταρχάς ότι «ερχόμαστε εδώ κάθε χρόνο, είχαμε γνωριστεί με τον κύριο Μιχάλη». Και συμπλήρωσε: «Συγκινηθήκαμε πάρα πολύ. Αυτοί οι άνθρωποι αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Χαιρόμαστε που μαζευόμαστε και τιμούμε τους ήρωες. Ηρωας ήταν και ο κύριος Μιχάλης».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας Θόδωρος Μπρεδήμας είπε ότι θα βοηθήσει και ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας στην αναβάθμιση της εκδήλωσης.

Μεταξύ άλλων, στην προχθεσινή εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Γιάννης Μπρατσιάκος και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Τζώρτζης, ο πρόεδροι της Τριόδου Κώστας Ψαρούλης και του Αρι Θανάσης Μπρούμας, συγγενείς του αείμνηστου Μιχάλη Παναγιωτόπουλου και των εκτελεσθέντων.

Οι πατριώτες που εκτελέστηκαν στην Τρίοδο, ήταν οι εξής: Παναγιώτης Καπετανάκης 31 ετών, Δημήτρης Χαρίτος 26, Κούλης Ανδρεάκος 29, Βασίλης Λημναίος 24, Χατζίκ Ασλανιάν 29, Αγκόπ Φεδιάν 24, Βόχελ Μασιάν 45, Πέτρος Ρόθος 20, Κωνσταντίνος Δημητρέας 34 και Παναγιώτης Τζουβελέκης 35 ετών.

Γ.Σ.