Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011 00:03

H οικονομική κρίση χτυπάει την Πύλο, παρά τη βοήθεια από την Costa Navarino

Η οικονομική κρίση δεν γινόταν να αφήσει ανέγγιχτη μία από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Μεσσηνίας, όπως είναι η Πύλος. Η κίνηση στα τουριστικά και εμπορικά μαγαζιά της Πύλου είναι αισθητά πεσμένη σε σχέση με άλλες χρονιές και οι περισσότεροι επαγγελματίες είναι απογοητευμένοι μιας και βλέπουν πως δεν υπάρχει προοπτική ανάκαμψης.

Τη δεδομένη χρονική περίοδο η κίνηση είναι ούτως η άλλως πεσμένη αφού κάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι στο φόρτε της η ελαιοσυγκομιδή και ο περισσότερος κόσμος απασχολείται εκεί. Αυτό που μας είπαν οι καταστηματάρχες της Πύλου είναι πως δούλεψαν ικανοποιητικά μόνο το μήνα Αύγουστο, όταν η κίνηση ήταν ίδια με προηγούμενες χρονιές. Τους άλλους μήνες του καλοκαιριού αλλά και τον Σεπτέμβριο ο κόσμος ήταν μειωμένος και… κουμπωμένος και δύσκολα έμπαινε στα μαγαζιά. Η εκτίμηση των περισσοτέρων είναι πως η μείωση σε σχέση με προηγούμενα χρόνια είναι της τάξης του 30 με 40%.

Και μέσα σε όλα αυτά αξίζει να σημειώσουμε τη βοήθεια που έχει προσφέρει στην Πύλο και στην ευρύτερη περιοχή η λειτουργία -εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο- της Costa Navarino.

Οι πιο πολλοί κάτοικοι και επαγγελματίες της Πύλου θεωρούν πως έχει συνεισφέρει σημαντικά στην τουριστική κίνηση και πιστεύουν πως ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως έχει κάνει γνωστή την περιοχή της Πυλίας σε όλο τον κόσμο και πλέον είναι διεθνής τουριστικός προορισμός. Συνάμα ένα ακόμη θετικό από τη λειτουργία της Costa Navarino είναι πως δίνει την ευκαιρία σε πολλά νέα παιδιά από την Πύλο να εργαστούν, ξεπερνώντας το βραχνά της ανεργίας.

Ας δούμε τι μας είπαν αρκετοί επαγγελματίες της Πύλου όσον αφορά τη φετινή εμπορική κίνηση.

Η Λευκή Καρακαϊδού, που είναι πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πύλου και έχει το μαγαζί καλλυντικών-ένδυσης και υπόδησης Beauty Spot, μας είπε: «Η εικόνα είναι απογοητευτική. Το καλοκαίρι δουλέψαμε μόνο τον Αύγουστο, από τον Σεπτέμβριο υπήρξε κάθετη πτώση και μας συντήρησαν κάπως οι ξένοι. Η πτώση στην κίνηση είναι της τάξης του 30 με 40% σε σχέση με άλλες χρονιές. Βέβαια κάθε χρόνο τέτοια εποχή υπάρχει πτώση μιας και ο κόσμος μαζεύει τις ελιές του, όμως φέτος έχει παραγίνει το κακό! Η Costa Navarino έχει συμβάλει πολύ στη διαφήμιση της περιοχής, δεν μπορούμε να το αμφισβητήσουμε. Υπάρχουν και αντιρρήσεις από ορισμένους, αλλά έχει ακουστεί η περιοχή μας και αυτό είναι καλό».

Ο Νίκος Κυριαζάκος που διατηρεί στην παραλιακή ζώνη το εστιατόριο-ψησταριά «Εν Πλω» παρουσιάζει με τον δικό του τρόπο την κατάσταση: «Ο κόσμος είναι σφιγμένος και φαίνεται πως δεν έχει λεφτά να χαλάσει. Λόγω της κρίσης η δουλειά μας έχει μειωθεί περίπου στο μισό σε σχέση με άλλες χρονιές, δηλαδή είμαστε 50% κάτω. Εμείς δουλεύουμε και με ντόπιους, οι οποίοι πάντως είναι προσεκτικοί στις παραγγελίες τους. Οσο για την Costa Navarino, μας έχει βοηθήσει αλλά αυτό δεν φτάνει. Χρειάζεται να γίνουν μεγάλα έργα υποδομής, όπως δρόμοι και λιμάνια».

Ο Διονύσης Αρβανίτης είναι ο ιδιοκτήτης του κλαμπ «Legitimus» και μας είπε πως η κίνηση έχει πέσει λόγω της οικονομικής κρίσης σε ποσοστό 20% περίπου το τελευταίο εξάμηνο στο μαγαζί του! Βλέπει με καλό μάτι τη λειτουργία της Costa Navarino λέγοντας πως «έχει βοηθήσει διαφημίζοντας την Πύλο και δουλεύουν πολλοί ντόπιοι στο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Ευελπιστούμε οι ημέρες που έρχονται να είναι καλύτερες».

Μαύρα βλέπει τα πράγματα η ιδιοκτήτρια του μεζεδοπωλείου «Αετός» Ντίνα Πουλοπούλου: «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα… Είμαστε 35 χρόνια στην αγορά και τώρα βρισκόμαστε στη χειρότερη κατάσταση. Πέρυσι είχε λίγη κίνηση, φέτος τα πράγματα είναι πολύ μειωμένα και ο κόσμος πολύ μαζεμένος. Μόνο τον Αύγουστο πήγαμε καλά και υπήρχε κίνηση, τώρα η πτώση φτάνει πάνω από το 50%. Οτι με κόπο αποκτήσαμε τόσα χρόνια θα μας τα πάρουν οι τράπεζες». Για τη λειτουργία της Costa Navarino, πιστεύει πως κάνει καλό μιας και εκτός από το καλοκαίρι έρχονται γκρουπ και υπάρχουν συνέδρια και τις άλλες εποχές του χρόνου, ενώ εργάζονται εκεί και αρκετοί Πύλιοι.

Η Σοφία Τσαρπάλα διατηρεί το μεζεδοπωλείο «Ο κόκορας» και τονίζει: «Από το καλοκαίρι και έπειτα η κατάσταση είναι πολύ χάλια. Μόνο τον Αύγουστο δουλέψαμε ικανοποιητικά, τώρα η κίνηση είναι πεσμένη στο 50 με 60%. Η Costa Navarino έχει τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Συνήθως αυτοί που διαμένουν εκεί πάνε συστημένοι σε συγκεκριμένα μαγαζιά».

Ο Γιάννης Διακουμής που έχει το καφέ-ζαχαροπλαστείο «Κρίνος» στην κεντρική πλατεία της Πύλου μας λέει πως η κατανάλωση των γλυκών έχει πέσει, κυριότερα από τους νέους.

Τονίζει όμως πως αυτή η περίοδος είναι κάπως έτσι κάθε χρόνο, εξαιτίας των συγκομιδής των ελιών. Οσο για την Costa Navarino θεωρεί πως έχει βοηθήσει, πιο πολύ όμως το καλοκαίρι.

Από τη μεριά του ο Τάσος Καραλής που έχει την ψησταριά «Γυρογεύσεις» σημειώνει πως τα πράγματα είναι δύσκολα και πως υπάρχει μία πτώση στην κίνηση της τάξης του 20%. Και προσθέτει: «Τώρα είναι η χειρότερη περίοδος για μας λόγω των ελιών, αλλά ούτως ή άλλως ο κόσμος είναι μαζεμένος. Το συγκρότημα της Costa Navarino έχει φέρει κόσμο στα μαγαζιά, κυρίως το καλοκαίρι».

Δραματική παρουσιάζει την κατάσταση το τελευταίο διάστημα ο Νίκος Νικολακέας που έχει κατάστημα με χρώματα και βερνίκια και ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία επιχειρηματίας από όσους μιλήσαμε. «Κλείνει το ένα μαγαζί μετά το άλλο, είκοσι καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο το τελευταίο διάστημα. Είμαστε 50% κάτω, τα καφενεία είναι "μέσα", ο ιστορικός πλάτανος της Πύλου που είναι γνωστός σε όλη την Ελλάδα είναι… νεκρός! Συνάμα είναι και ακριβά τα ενοίκια. Η πτώση έχει αρχίσει πριν από δύο χρόνια, και αν δεν ήταν και η Costa Navarino θα είχαμε καταστραφεί. Δουλεύει κόσμος από την Πύλο εκεί και επίσης έχουν νοικιαστεί αρκετά σπίτια».

Τη δική του άποψη εκφράζει ο ιδιοκτήτης του καφέ «Εθος» Δημήτρης Κουφόγιωργας: «Τον Αύγουστο υπήρχε δουλειά, τώρα η κίνηση είναι πεσμένη σε ποσοστό 20 με 30% μιας και είναι η περίοδος των ελιών. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε απορροφήσει στις τιμές δύο φορές τον ΦΠΑ, τι άλλο να κάνουμε; Η Costa Navarino έχει διαφημίσει την περιοχή και έχει συμβάλει στην αύξηση της κίνησης το καλοκαίρι. Τις άλλες εποχές γίνονται διάφορα συνέδρια και έρχεται κόσμος στην Πύλο».

Η Γεωργία Δημητροπούλου μας είπε πως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης θα αναγκαστεί να κλείσει τον Ιανουάριο το μαγαζί της «Ιρις», που πουλάει κοσμήματα. «Αναγκάζομαι να κλείσω το μαγαζί, μιας και η πτώση από το 2009 είναι της τάξης του 80%! Η πτώση ξεκίνησε το 2010, αλλά τη φετινή χρονιά τα πράγματα έγιναν τραγικά. Η Costa Navarino έχει βοηθήσει αρκετά την περιοχή και, αν υπάρξει άνοδος τουριστικά της Πύλου τα προσεχή χρόνια, θα οφείλεται στο μεγάλο αυτό ξενοδοχειακό συγκρότημα που υπάρχει δίπλα μας».

Ο αδερφός της Γιάννης Δημητρόπουλος έχει ανοίξει εδώ και περίπου ένα χρόνο την καφετέρια «Αρωμα». Δουλεύει πιο πολύ το φθινόπωρο και το χειμώνα, μιας και το μαγαζί του δεν είναι δίπλα στη θάλασσα, αλλά στους εσωτερικούς δρόμους της πόλης.