Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2012 23:58

Ιατροδικαστής στην Καλαμάτα ο Γιάννης Δούζης

Ο ιατροδικαστής Γιάννης Δούζης "χτίζει" σταδιακά το τελευταίο διάστημα τον ιατροδικαστικό τομέα του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Ο Μεσσήνιος στην καταγωγή γιατρός μέχρι πρόσφατα είχε αντιμετωπίσει στην Καλαμάτα κυρίως περιπτώσεις κακοποιήσεων και ξυλοδαρμών. Ηρθε όμως αντιμέτωπος και με το διπλό φρικτό φονικό με θύματα το 3χρονο αγοράκι και τον Αλβανό πατέρα του, καθώς πραγματοποίησε την αυτοψία στον τόπο του εγκλήματος. "Η περιοχή είχε ανάγκη από ιατροδικαστή. Είναι κρίμα να ταλαιπωρείται ο κόσμος, για ηθικούς και ανθρωπιστικούς λόγους", τονίζει - και σημειώνει τον άριστο εξοπλισμό που διαθέτει το Νοσοκομείο στον συγκεκριμένο τομέα.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Ιατρική ακολούθησαν 4 χρόνια ειδικότητας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης, με πολύ μεγάλο αριθμό συμβάντων - μεταξύ των οποίων πολλά τροχαία, πνιγμοί τουριστών, κακοποιήσεις, ξυλοδαρμοί, αλλά και βιασμοί κυρίως τουριστριών... ορισμένοι από τους οποίους δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Στη συνέχεια και για ένα 6μηνο ο Γιάννης Δούζης βρέθηκε για μετεκπαίδευση στην Αμερική, στο Πανεπιστήμιο John Hopkins της Βαλτιμόρης, με σκοπό να ειδικευτεί στην Ιατροδικαστική των ανθρωποκτονιών. Κάθε μέρα ερχόταν αντιμέτωπος με θύματα 6 τουλάχιστον ανθρωποκτονιών, η πλειοψηφία των οποίων είχε γίνει με όπλα.
Επειτα στο Πανεπιστήμιο Charité στο Βερολίνο ασχολήθηκε και πάλι με ανθρωποκτονίες, αλλά κυρίως με σηπτικά περιστατικά. Εκεί βρέθηκε δίπλα σε έναν Ελληνα ιατροδικαστή καθηγητή - για τον οποίο θυμάται ότι έλεγε χαρακτηριστικά: "Αν στην Ελλάδα η γειτόνισσα δε δει το γείτονα, θ' ανησυχήσει. Εδώ καταλαβαίνουν τον νεκρό από τη μυρωδιά".
Ο Γιάννης Δούζης μαζί με τον καθηγητή Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης, Μανώλη Μιχαλοδημητράκη, πρόεδρο σήμερα της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, προχώρησαν στην ίδρυση της εταιρείας "με σκοπό να αναβαθμιστεί η Ιατροδικαστική στην Ελλάδα -τόσο στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων όσο και στην εκπαίδευση των ήδη ειδικευμένων- σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, τα οποία ακολουθούν στην Κρήτη και ήδη εφαρμόζονται στην Καλαμάτα σύμφωνα με όσα έχω εκπαιδευτεί". Και εξηγεί ότι "αυτό μας κατοχυρώνει στο ότι έχουμε ασφαλείς κι εμπεριστατωμένες διαγνώσεις".
Να σημειωθεί πως από τις αρχές Σεπτεμβρίου που ο κ. Δούζης τοποθετήθηκε στη Μεσσηνία, αρχικά προσέφερε τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης και ακολούθως μετακινήθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. "Εκτοτε στήνεται σταδιακά ο ιατροδικαστικός τομέας του Νοσοκομείου, με την αμέριστη υποστήριξη της διοίκησης και της διεύθυνσης Ιατρικού Προσωπικού", υπογραμμίζει ο ίδιος.
Εδώ ο Γιάννης Δούζης εκτελεί κάθε είδους ιατροδικαστική πράξη - είτε έχει να κάνει με νεκρό είτε με ζωντανό, θύμα κακοποίησης, ξυλοδαρμού, βιασμού κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζει πως για να υπάρξει δική του παρέμβαση πρέπει να έχει γίνει μήνυση και να υπάρχει σχετική παραγγελία.
Εν τω μεταξύ, παραμένει επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οπως εξηγεί, αυτό παρέχει τη δυνατότητα να να συμβάλλει και ιατροδικαστική ομάδα από το εν λόγω πανεπιστήμιο σε περίπτωση που χρειαστεί. Ακόμη, επισημαίνει την πολύ καλή συνεργασία που έχει με τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Ναυπλίου και Πατρών.
Οσον αφορά το ρόλο του ιατροδικαστή, εξηγεί πως "είναι να βοηθά τις ανακριτικές αρχές. Πραγματοποιούνται αυτοψίες στο χώρο και γι' αυτό το λόγο οι αρχές μεριμνούν για να κρατήσουν το χώρο ανέπαφο ώστε να μη χαθούν ή αλλοιωθούν στοιχεία, διότι η αυτοψία αποτελεί το σημαντικότερο μέρος της διαδικασίας". Παρατηρεί, τέλος, την ανάγκη οι συγγενείς των θυμάτων να ενημερώνονται οι ίδιοι από τον ιατροδικαστή, "καθώς προκύπτουν περιπτώσεις ακόμα και κληρονομικών νοσημάτων".