Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012 17:17

Εκδήλωση για τη δωρεά μυελού των οστών στα Εκπαιδευτήρια "Μπουγά"

Γράφτηκε από την



Τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012, μετά την εορτή προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών, στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά έγινε ενημέρωση στους μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου από τον ιατρό Αδαμόπουλο Ιωάννη, Διευθυντή της μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας και της μονάδας Χημειοθεραπείας, για τη δωρεά μυελού των οστών και ομφαλικού μοσχεύματος.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι γύρω μας υπάρχουν πολλά προβλήματα που ταλανίζουν το σύγχρονο άνθρωπο. Ο ρόλος του εθελοντισμού είναι καθοριστικός για να περιορίσουμε μερικά από αυτά.
Όλοι μπορούμε να γίνουμε εθελοντές. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή θέληση, ευαισθησία, ανθρωπιά. Μπορούμε να δώσουμε ελπίδα για ζωή προσφέροντας ένα μικρό μέρος από τις γνώσεις μας, ελάχιστο χρόνο από το χρόνο μας, ένα κομμάτι από τον εαυτό μας. Καθημερινά οι αιματολόγοι ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που έχουν ανάγκη από αίμα, αιμοπετάλια ή αιμοποιητικά κύτταρα, που μόνο ένας άλλος υγιής άνθρωπος μπορεί να τους προσφέρει.
Από την άλλη μεριά συναντάμε τους ενθουσιώδεις εθελοντές που σπεύδουν να προσφέρουν αλλά και τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν σκεφθεί ή διστάζουν να το κάνουν. Η έλλειψη ενημέρωσης, η αδιαφορία και ο φόβος αποτελούν τροχοπέδη στον εθελοντισμό. Με όλα αυτά στο μυαλό μας ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού και αφύπνισης της συλλογικής συνείδησης της κοινωνίας για θέματα που αφορούν τον εθελοντισμό και ειδικότερα την προσφορά σε πάσχοντες από αιματολογικά νοσήματα. Μπροστά στην αρρώστια δεν υπάρχει «εσύ» και «εγώ», είμαστε όλοι αλληλέγγυοι. Προσφέροντας εθελοντικά για κάποιον άλλο προσφέρεις τελικά στο δικό σου άνθρωπο ή στον εαυτό σου.
Ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία αλλά μια έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης. Με σύνθημα ζωής «Πάρε μέρος στην αλυσίδα, γίνε κι εσύ εθελοντής δότης» ο εθελοντισμός μπορεί να μπει στην καθημερινότητά μας.
Eθελοντισμός
“Εθελοντισμός είναι η δραστηριότητα των ατόμων τα οποία εργάζονται για λογαριασμό άλλων χωρίς να υποκινούνται από οικονομικό ή υλικό όφελος. Ο εθελοντισμός γενικά θεωρείται μια αλτρουιστική δραστηριότητα, η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων”.
Ο Εθελοντισμός, εάν είναι στάση ζωής, είναι ένα αντίδοτο στον ατομισμό, στην εσωστρέφεια, στην κοινωνική υποκρισία. Το άτομο που διέπεται από τον Εθελοντισμό χαρακτηρίζεται από σεβασμό στη διαφορετικότητα, κατανοεί τις όποιες ανάγκες των συνανθρώπων του, ανεξαρτήτως χρώματος, γένους, φυλής ή θρησκείας και προσπαθεί να βοηθήσει ανιδιοτελώς.
Η σπουδαιότητα του εθελοντισμού στην αιμοδοσία
Στην Αιμοδοσία, η ιδέα του Εθελοντισμού βρίσκει μια απ΄ τις ωραιότερες και ιερότερες εκδηλώσεις της. Η Αιμοδοσία είναι φυτώριο Εθελοντών. Το εθελοντικό έργο είναι ανεκτίμητο κεφάλαιο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.Η Αιμοδοσία βασίζεται στον Άνθρωπο και την Ανθρωπιά του, σε αυτό το άτομο που χαρακτηρίζεται ως Εθελοντής μη αμειβόμενος, με οποιονδήποτε τρόπο, Αιμοδότης.
Αν δεχτούμε ότι η ποιότητα ζωής είναι μια έννοια δυναμική που συνίσταται στη διαρκή μεταβολή των αξιών του ατόμου, τότε η Εθελοντική Αιμοδοσία αντιπροσωπεύει σταθμό στην πορεία της ζωής. Και αυτό διότι το άτομο καλείται να ενστερνιστεί την αξία της αλληλεγγύης. Η Εθελοντική Αιμοδοσία εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο που αφορά σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη της ελληνικής κοινωνίας, όπως Μεταγγιζόμενα άτομα, Επιστημονική κοινότητα, Εθελοντές μη αμειβόμενοι Αιμοδότες.
Ο Εθελοντής μη αμειβόμενος δότης αίματος, ιστών, οργάνων είναι ο πιο ευαισθητοποιημένος πολίτης, ο οποίος με την κοινωνική ευαισθησία του και τον αλτρουισμό του δεν προσφέρει απλώς στους έχοντες ανάγκη αλλά, και αυτό είναι το σημαντικότερο, με την προσφορά του περιφρουρεί το πολυτιμότερο αγαθό, αυτή την ίδια τη ζωή.
Όσο μεγαλύτερο επίπεδο συνειδητοποίησης και ευθύνης έχει ο Εθελοντής μη αμειβόμενος Αιμοδότης, τόσο πιο συνεπής είναι στη συνεχή προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο.
Εάν ένας στους 20 έδινε αίμα μία φορά το χρόνο, θα μπορούσαμε να δώσουμε λύση στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης αίματος στη χώρα μας.
«Πάρε μέρος στην αλυσίδα
γίνε και εσύ εθελοντής δότης»

Από τα Εκπαιδευτήρια "Μπουγά"


NEWSLETTER