Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2012 23:22

"Το αλεύρι στους επισήμους ήταν από αγανάκτηση" - Αναβλήθηκε για την Πέμπτη η δίκη

Για την ερχόμενη Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου αναβλήθηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο η δίκη της δημοτικής υπαλλήλου που πέταξε αλεύρι στους επίσημους, κατά τη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας ανήμερα της Υπαπαντής. Η δίκη αναβλήθηκε ύστερα από πρόταση του εισαγγελέα και ενώ είχε ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία, γιατί το δικαστήριο δεν μπόρεσε να σχηματίσει πεποίθηση για τον ισχυρισμό της κατηγορούμενης ότι η πράξη της ήταν μια παρόρμηση της στιγμής και δεν στρεφόταν κατά συγκεκριμένων προσώπων.

Εν τω μεταξύ, πριν ξεκινήσει η δίκη αλλά και στη διάρκειά της, συνάδελφοι της κατηγορούμενης προσέτρεξαν για να της συμπαρασταθούν, ενώ η όλη διαδικασία κύλησε με αναφορές στην αγανάκτηση των πολιτών και την υποβόσκουσα κοινωνική οργή για τους πολιτικούς.

Ο ένας εκ των συνηγόρων της κατηγορούμενης Γιώργος Χριστόπουλος ζήτησε μάλιστα μεταβολή της κατηγορίας από απρόκλητη έργω εξύβριση σε απλή έργω εξύβριση και εξήγησε στο δικαστήριο ότι η εντολέας του δεν ωθήθηκε στην πράξη αυτή από αντικοινωνικά αισθήματα, αλλά ήταν μια πράξη διαμαρτυρίας για την κατάντια της χώρας και την καταστρατήγηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών. Τόνισε δε ότι από την πρώτη στιγμή η κατηγορούμενη ζήτησε συγγνώμη από τους αυτοδιοικητικούς που αλεύρωσε άθελά της.

Δικαιολογημένη πράξη αγανάκτησης χαρακτήρισε την ενέργεια της κατηγορούμενης ο έτερος συνήγορος Γιώργος Γκόνης ο οποίος χειροκροτήθηκε από τους παρόντες στο ακροατήριο.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των αστυνομικών οι οποίες διαβάστηκαν, με το που έστριψε η πομπή στον πεζόδρομο της Αριστομένους είδαν τη γυναίκα να πετάει αλεύρι στους επίσημους, κινήθηκαν προς το μέρος της και την συνέλαβαν. Στα χέρια της, όπως ανέφερε στην κατάθεσή του ο αστυνομικός, κρατούσε μια νάιλον σακούλα που μέσα είχε μια χάρτινη συσκευασία αλεύρι και δύο κεσεδάκια γιαούρτι.

 

ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ

ΚΑΙ ΑΠΟΛΟΓΙΑ

Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν: Ο δημοτικός υπάλληλος Νίκος Πατσαρίνος, ο οποίος περιέγραψε την κατηγορούμενη ως μια υπάλληλο ήπια και συνεργάσιμη, και δικαιολόγησε την πράξη της «ως μια πράξη συσσωρευμένης δυσαρέσκειας» που έχει να κάνει με τη γενικότερη κοινωνική δυσαρέσκεια. Ο Παύλος Γκρέκης, πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, ο οποίος γνώριζε σαν υπάλληλο την κατηγορούμενη από τη θητεία του ως δημοτικού συμβούλου. Είπε ότι η πράξη της κατά την άποψή του «κινείται στη σφαίρα της κοινωνικής αγανάκτησης». Μάλιστα όπως είπε στο δικαστήριο, στεκόταν απέναντι όταν η κατηγορούμενη αλεύρωσε τους επίσημους - κι όταν του ζητήθηκε από την έδρα να περιγράψει τι είδε, είπε ότι «περνώντας το μέτωπο των επισήμων, έκανε την κίνηση χωρίς να στοχεύσει πρόσωπο».

Στην απολογία της η κατηγορούμενη ισχυρίστηκε ότι δεν στόχευε σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Υποστήριξε ότι δεν στόχευε τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Γιώργο Γεωργίου ως πρόσωπο, αλλά στο να στείλει μήνυμα αγανάκτησης στην κυβέρνηση από το λαό. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι έδρασε παρορμητικά και η ιδέα της γεννήθηκε όταν ψώνιζε στο σούπερ μάρκετ: «Ηταν τελείως αυθόρμητο», ανέφερε στο δικαστήριο. Η κατηγορούμενη στη διάρκεια της απολογίας της είπε ακόμη ότι η ίδια είναι έτοιμη να υποστεί τις συνέπειες της πράξης της και απηύθυνε στο δικαστήριο το ρητορικό ερώτημα αν αυτοί που έφεραν τη χώρα και τους πολίτες σε αυτή την κατάσταση θα υποστούν ποτέ τις συνέπειες.

Σε άλλο σημείο της απολογίας της αναφέρθηκε σε ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και στις επανειλημμένες προσπάθειες να πάρει απαντήσεις από τους υπουργούς Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, αλλά και το διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, γιατί να πληρώνει τις εξετάσεις και τα φάρμακα από την τσέπη της. Ομως, όπως ισχυρίστηκε, την παρέπεμπαν από τον έναν στον άλλον ενώ οι γραμματείς που απαντούσαν την έβρισαν - «αγνοήθηκα επιδεικτικά, μου συμπεριφέρθηκαν πολύ άσχημα», είπε χαρακτηριστικά.

 

Η ΔΗΛΩΣΗ

ΣΤΗΝ "Ε"

«Ηταν μια αντίδραση αγανάκτησης σχετικά με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα και στους πολίτες» επεσήμανε σε δήλωσή της στην "Ε", διευκρινίζοντας πως αυτή η αντίδραση «αφορούσε τους πολιτικούς και όχι τους αυτοδιοικητικούς». Τόνισε ότι μετά τη σύλληψή της ήταν πολλοί οι πολίτες που στάθηκαν στο πλευρό της, όπως και αρκετοί οι δικηγόροι που προσφέρθηκαν να την υπερασπιστούν εθελοντικά, μεταξύ των οποίων και οι δικηγόροι που ανέλαβαν την υπόθεσή της.

«Μας απαξιώνουν και πρέπει κι εμείς να τους απαξιώσουμε. Πρέπει να σταμάτησουμε να τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους. Θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση και οι πολιτικοί που έχουν φέρει σε δύσκολη και δυσμενή κατάσταση όλους τους πολίτες, να πάψουν να τιμούνται. Εχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση τους πολίτες και τους στερούν την αξιοπρέπειά τους» υπογράμμισε.

Υπενθύμισε δε ότι προ ημερών μέσω της "Ε" είχε εκφράσει τα παράπονά της όταν απέβησαν άκαρπες οι προσπάθειές της -τηλεφωνώντας από υπουργείο σε υπουργείο και από οργανισμό σε οργανισμό- να βρει υπεύθυνο για να περιγράψει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην εξυπηρέτησή της από το ΙΚΑ. Καταλήγοντας, ευχαρίστησε το Σωματείο των Εργαζομένων στο Δήμο Καλαμάτας για τη συμπαράστασή του στο δικαστήριο.

Ν.Κ. - Κ.Δ.