Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012 14:20

Δίκτυο συνεργασίας για την υποστήριξη του παιδιού και της οικογένειας από κοινωνικούς φορείς στη Μεσσηνία

Δίκτυο συνεργασίας για την υποστήριξη του παιδιού και της οικογένειας από κοινωνικούς φορείς στη Μεσσηνία

Στη Μεσσηνία συγκροτήθηκε το άτυπο δίκτυο συνεργασίας για την υποστήριξη του παιδιού και της οικογένειας από κοινωνικούς φορείς που η δράση τους στοχεύει στο παιδί και στην οικογένεια με σκοπό τη συντονισμένη και συμπληρωματική δράση για την παροχή υπηρεσιών σε οικογένειες και παιδιά που βρίσκονται σε κρίση.

Το εν λόγω Δίκτυο έχει ως στόχο και αντικείμενο:

την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών για την υποστήριξη των οικογενειών και των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο,

την άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες για την καλύτερη προώθηση παροχής φροντίδας,

την κοινή εκπαίδευση και απόκτηση τεχνογνωσίας των στελεχών του φορέα,

τον κοινό σχεδιασμό δράσεων για την άμεση κάλυψη των αναγκών των οικογενειών και των παιδιών ανάλογα με το είδος των υπηρεσιών που μπορεί να παρέχει κάθε φορέας

την κοινή συμμετοχή σε προγράμματα πρόληψης, παροχής εκπαίδευσης συμβουλευτικής και υποστήριξης σε τοπικό επίπεδο,

τη δημοσίευση των ενεργειών του Δικτύου, την οργάνωση δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας,

την παρέμβαση σε κοινωνικό επίπεδο για θέματα που αφορούν οικογένειες και παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο,

την ανάπτυξη συνεργασιών με άλλα δίκτυα με συναφές αντικείμενο.

 

Στις τρείς ενημερωτικές συσκέψεις  που πραγματοποιήθηκαν για την δημιουργία του Δικτύου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, παραβρέθηκαν οι κοινωνικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στην στήριξη οικογενειών σε κρίση. Στις συσκέψεις αυτές προέκυψε η ομόφωνη απόφαση συγκρότησης ενός άτυπου δικτύου φορέων για την υποστήριξη του παιδιού και της οικογένειας. Παράλληλα αποφασίστηκε από τους παρευρισκόμενους  φορείς -κατά το πρότυπο του αντίστοιχου δικτύου της Αθήνας- να εκπροσωπούνται  στο Δίκτυο από ένα τακτικό  και αναπληρωματικό  μέλος και το οποίο  θα παρίστανται στις συναντήσεις.

Στις 15-2-2012 και σε επίπεδο εκπροσώπων των συμμετεχόντων φορέων, διεξήχθη η εκλογή της επταμελούς Διοικητικής Επιτροπής του Δικτύου η οποία αποτελείται από τους κάτωθι φορείς με τους  αντίστοιχους εκπροσώπους.

-- Δήμος Καλαμάτας με  εκπρόσωπο την κα Μαρία Οικονομάκου

-- Δήμος Πύλου – Νέστορος με  εκπρόσωπο τον κ. Άγγελο Χρονά και αναπληρωτή τον κ. Διονύση Ψαλλίδα

--  Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με  εκπρόσωπο τον κ. Γιώργο Γκιουλέκα και αναπληρώτρια την κα Αικατερίνη Αυγουλέα.

-- Δημοτικό Παντοπωλείο με  εκπρόσωπο την κα Φένια Εξακουστίδου και αναπληρώτρια την κα Φωτεινή Καραμήτσου

-- Σύλλογο Γονέων Τριών Τέκνων με εκπρόσωπο τον κ. Χρήστο Κορομηλά και αναπληρώτρια την κα Καλλιόπη Αργυροπούλου.

--Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού με  εκπρόσωπο την κα Λίλιαν Ψηλάκη και αναπληρώτρια την κα Βάσω Λαπιώτη.

- Κέντρο στήριξης Παιδιού και οικογένειας των  Παιδικών  Χωριών SOS στην Καλαμάτα, με  εκπρόσωπο την κα Δήμητρα Ψαρούλη-Τσουμελέα  και αναπληρώτρια την κα Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου.

Την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου, στην πρώτη σύσκεψη της Διοικητικής Επιτροπής των φορέων που εκπροσωπούνται στο δίκτυο  ορίστηκε για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του δικτύου, ως συντονιστής φορέας, το Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας των Π.Χ. SOS στην Καλαμάτα με ομόφωνη απόφαση. Στην ίδια συνάντηση αποφασίστηκε ότι η Διοικητική Επιτροπή του Δικτύου θα συνέρχεται κάθε δεκαπέντε ημέρες, εναλλάξ στον χώρο στέγασης του κάθε φορέα, ενώ η Ολομέλεια, η οποία απαρτίζεται από το σύνολο των φορέων που συμμετείχαν στις τρείς προηγηθείσες συναντήσεις, θα συνέρχεται κάθε δύο μήνες πάντα με κύριο μέλημα το Παιδί και την Οικογένεια.

Οι φορείς που έχουν παραβρεθεί μέχρι σήμερα στις συναντήσεις για τη συγκρότηση του Δικτύου είναι : ο Δήμος Καλαμάτας, ο Δήμος Τριφυλίας, ο Δήμος Μεσσήνης, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, ο Δήμος Δυτικής Μάνης, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, η Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας, το ΚΕΔΔΥ, η Κοινωνική Υπηρεσία των Κέντρων Υγείας Μεσσήνης και Μελιγαλά , το Γραφείο Γυναικείων Θεμάτων & Οικογένειας της Ι.Μ. Μεσσηνίας, το Παπαδοπούλειο Βρεφοκομείο το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης, το Δημοτικό Παντοπωλείο Καλαμάτας, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Καλαμάτας, ο Σύλλογος Εργαζομένων σε Δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Μεσσηνίας, ο Παιδικός Σταθμός «Το Περιβόλι της Γιαγιάς», ο Σύλλογος Γονέων Τριών Τέκνων νομού Μεσσηνίας, ο Σύλλογος πολυτέκνων γονέων Καλαμάτας & περιχώρων «Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ», το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νοτίου Πελοποννήσου, η Ένωση Πυροσβεστών Μεσσηνίας και το Κέντρο στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των  Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος στην Καλαμάτα.

Μέλος του Δικτύου μπορεί να είναι κάθε φορέας που έχει αποδεδειγμένο αντικείμενο δράσης το παιδί και την οικογένεια. Όποιος φορέας επιθυμεί να συμμετέχει στο Δίκτυο μπορεί να επικοινωνήσει με τη γραμματεία του Κέντρου Στήριξης των  Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος στο τηλέφωνο 27210 98660 και στο email soskalamata@sos-villages.gr.