Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018 17:46

Εθελοντές εκπαιδευτικοί για τα Παιδικά Χωριά SOS

Εθελοντές εκπαιδευτικοί για τα Παιδικά Χωριά SOS

 

Να είσαι εθελοντής στα Παιδικά Χωριά SOS Καλαμάτας είναι απλό: απαιτεί μια αίτηση και όχι περισσότερο χρόνο από αυτόν που εσύ θες να διαθέσεις.

Ακόμα και αν δεν έχεις το χρόνο ή τον τρόπο, μπορείς απλά να γίνεις φίλος των Παιδικών Χωριών SOS και να στηρίξεις τις δράσεις των δύο Κέντρων του, του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Καλαμάτας και του Κέντρου Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης των Παιδικών Χωριών SOS, μιλώντας σε φίλους σου ή κλείνοντας τα ταξί που θα μεταφέρουν τα είδη για το χριστουγεννιάτικο παζάρι. Κι επειδή η 5η Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, μιλήσαμε με την Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου υπεύθυνη των SOS Καλαμάτας στο κομμάτι αυτό, σχετικά με τους τρόπους που οι εθελοντές στηρίζουν την οργάνωση.

 

"ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ"

"Εθελόντριες είμαστε και εμείς, τα μέλη της ομάδας", λέει η Αλ. Κανελλοπούλου, υπενθυμίζοντας ότι το εγχείρημα των SOS στην Καλαμάτα ξεκίνησε από αυτή την πρώτη εθελοντική ομάδα, που συνεχίζει ακόμα να στηρίζει τη λειτουργία τους και τις οικογένειες που υποστηρίζουν τα δύο Κέντρα. Βέβαια είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως αρχή των SOS είναι ότι "εθελοντής δεν μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε και να ασχοληθεί με το παιδί, όπως για παράδειγμα τις ώρες της δημιουργικής απασχόλησης, να τους διαβάσει παραμύθια ή να παίζει μαζί τους, αυτό είναι αποκλειστικά δουλειά επαγγελματία", ξεκαθαρίζει. Οπότε αυτό είναι δουλειά για τα στελέχη και τους εθελοντές εκπαιδευτικούς.

 

ΑΝΑΓΚΗ ΣΕ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Κι επειδή αυτό το διάστημα είναι μεγάλη η ανάγκη για καθηγητές όλων των ειδικοτήτων η ίδια απευθύνει πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο. Εξάλλου "το πιο σημαντικό πρόγραμμα του Κέντρου είναι η ενισχυτική διδασκαλία", λέει, όπου όμως "έχουμε πρόβλημα γιατί τώρα έχουν μειωθεί αριθμητικά οι εθελοντές εκπαιδευτικοί και χρειαζόμαστε άμεσα τη στήριξη καθηγητών όλων των ειδικοτήτων". Ειδικά στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας όπου τα αιτήματα για την ενισχυτική διδασκαλία αυξάνονται συνεχώς, μιλάμε για μαθητές του λυκείου, οι οποίοι χρειάζονται και κάποιες ώρες ιδιαίτερο γιατί δίνουν πανελλήνιες. Οποιος λοιπόν είναι καθηγητής και θέλει να αφιερώσει χρόνο σε αυτό μπορεί να καλεί καθημερινά στο τηλέφωνο 27210 98660 και από τις 3 - 8.30 μ.μ. να απευθύνεται στην κοινωνική λειτουργό του Κέντρου Γιώτα Μηλίτση.

 

Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΑ SOS

Η κ. Κανελλοπούλου λέει ότι ο αριθμός των εθελοντών δεν είναι σταθερός, καθώς άλλοι φεύγουν ή προστίθενται καινούργιοι. Εξηγεί ακόμα ότι η δουλειά στα SOS δεν είναι σε καθημερινή βάση, αλλά "τους θέλουμε όταν προκύπτουν κάποιες ανάγκες". Πρώτα όμως "συμπληρώνουν μια αίτηση όπου περιγράφονται οι τομείς, που θα μπορούσε κάποιος να βοηθήσει και στην συγκεκριμένη ανάγκη ξέρουμε ποιον να ειδοποιήσουμε", σημειώνει η υπεύθυνη για τους εθελοντές. Οπως τώρα για παράδειγμα στο παζάρι τους από τις 7-9 Δεκεμβρίου θα χρειαστούν άτομα για την πώληση και το ταμείο.

Επίσης, εθελοντές είναι και αυτοί που θα κληθούν να μεταφέρουν τις προσφορές που γίνονται στα SOS ή κάποια τρόφιμα, με ένα μεταφορικό μέσο. Ενας εθελοντής μπορεί να παραστεί με κάποιο κουτί σε μια κηδεία όπου έχει γίνει παράκληση από συγγενείς για την ενίσχυση των Παιδικών Χωριών SOS αντί στεφάνου. Μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην αποθήκη για τα ρούχα και τα παιχνίδια, αλλά και να στηρίξει οικονομικά το Κέντρο σε λειτουργικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα στην καθαριότητα ή με χρήματα για είδη καθαριότητας ή σχολικά είδη για τα παιδιά και είδη για τη δημιουργική απασχόληση.

 

ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Ενα σημαντικό κομμάτι είναι και η γραμματειακή υποστήριξη, τις ώρες που δεν εργάζεται η γραμματεία αλλά τα Κέντρα είναι ανοιχτά.

Γενικότερα οποιαδήποτε υποστήριξη προς το Κέντρο είναι καλοδεχούμενη όπως και αυτή της ομάδας γυναικών που φτιάχνει τα γλυκά, είτε όπως τώρα για να πωληθούν στο παζάρι ή τα σνακ για μια εκδήλωση με τα παιδιά.

Και μπορεί να μην χρειάζονται οι εθελοντές σε καθημερινή βάση, αλλά "είναι σημαντικό να σηκώσεις το τηλέφωνο και να ανταποκριθεί ο εθελοντής στο αίτημά σου, γιατί μην ξεχνάμε ότι χάρη στην εθελοντική ομάδα ξεκίνησε η υλοποίηση αυτού του Κέντρου, πέτυχε και προχώρησε", τονίζει η κ. Κανελλοπούλου, υπενθυμίζοντας ότι εκτός από τους εθελοντές υπάρχουν και οι φίλοι των SOS.

 

OI ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ SOS

"Εχουμε και τους φίλους SOS", λέει η ίδια και εξηγεί ότι κάποιος μπορεί να στηρίξει μια-δυο φορές τις δράσεις τους, "να φέρει τρόφιμα ή να φέρει κάποιον που θέλει να γίνει εθελοντής". Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα ότι για το παζάρι τους, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, "θα έρθουν δύο ταξί με τη μεσολάβηση μιας φίλης των SOS να μεταφέρουν τα πράγματα". Αλλος τρόπος προσφοράς είναι "μια κυρία να φέρει να πουλήσουμε πράγματα στο παζάρι ή ρουχισμό και αυτός που θα τα φέρει επίσης είναι φίλος". Ακόμα και "εκείνος που θα μιλήσει σε φίλους του και θα πει τι κάνουν τα SOS και πού είναι στην Καλαμάτα, η διάδοση της πληροφορίας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή ο φούρνος που θα προσφέρει προϊόντα και ο σύλλογος που θα κάνει μια εκδήλωση, είναι φίλος των SOS".

 

ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ

Αλλωστε τα Παιδικά Χωριά SOS στην Καλαμάτα έχουν ένα δίκτυο συνεργατών - υποστηρικτών στις δράσεις τους, όπως είναι ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας ή ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λεΐκων, που πρόσφατα συμμετείχαν σε τέτοιες δράσεις. Φίλος των SOS είναι όμως και ο Καραγκιοζοπαίχτης, που θα πάει και θα δώσει μια παράσταση για τα παιδιά και τα Παιδικά Κέντρα SOS -"έτσι μπορούμε και προχωρούμε, χάρη στην υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, αλλιώς δεν μπορείς να προχωρήσεις και να κάνεις τίποτα", λέει καταλήγοντας η Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου.