Παρασκευή, 10 Μαϊος 2019 09:35

Καλαμάτα: Τίμησαν το έργο του Ερυθρού Σταυρού

Γράφτηκε από την

 

Πολύς κόσμος, από όλες τις ηλικίες, πέρασε το απόγευμα της Τετάρτης, Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, από το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας για να τιμήσει το έργο 142 χρόνων στην Ελλάδα του ΕΕΣ.

Το περιφερειακό τμήμα Καλαμάτας του Ερυθρού Σταυρού γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα, προβάλλοντας βίντεο, φωτογραφικό και έντυπο υλικό από το ευρύ πλέγμα ανθρωπιστικών δράσεων του Οργανισμού, ενώ στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου έγινε επίδειξη σε θέματα πρώτων βοηθειών και διασωστικών δεξιοτήτων από τη Νοσηλευτική Υπηρεσία και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών-Διασωστών και Ναυαγοσωστών του περιφερειακού τμήματος. 

Η πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Καλαμάτας Δήμητρα Ψαρούλη μιλώντας στην "Ε" είπε ότι η ανταπόκριση του κόσμου και φορέων ήταν ικανοποιητική γι' αυτούς, όπως και ότι συμμετείχαν όλοι οι εθελοντές, νοσηλευτές και Σαμαρείτες. Ειδικά οι δύο επιδείξεις από την Υπηρεσία Νοσηλευτικής και το Σώμα Σαμαρειτών είχαν μεγάλη συμμετοχή και τις παρακολούθησαν και σπουδαστές των ιδιωτικών ΙΕΚ Ορίζων και Αλφα Plus Καλαμάτας.

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΕΣ

Το ζητούμενο άλλωστε στο άνοιγμα προς την κοινωνία που επιχειρεί ο ΕΕΣ και η εγγραφή πολλών νέων μελών αποσκοπεί στο να είναι ο Ερυθρός Σταυρός όσο το δυνατόν περισσότερο αποδεκτός από την κοινωνία. Γιατί, όπως τόνισε και η πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Καλαμάτας, το μήνυμα που φέρνει η νέα εποχή είναι η ανάγκη "να ενεργοποιηθεί και άλλος κόσμος και να συμμετέχει στις δράσεις μας, γιατί έτσι ενδυναμώνεται ο εθελοντισμός και η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη". Και "οι εθελοντές συνδράμουν διαχρονικά στο έργο του Οργανισμού και ευαισθητοποιούν τους πολίτες ώστε να φροντίζουν τις πληθυσμιακές ομάδες που απειλούνται με περιθωριοποίηση και κοινωνικό αποκλεισμό". Η κ. Ψαρούλη επεσήμανε επίσης ότι εκεί για να τιμήσουν την ερυθροσταυρική ιδέα ήταν και οι άνθρωποι οι οποίοι την υπηρέτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως τα μέλη του Δ.Σ. και ο τ. πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Αντώνης Μαδούρος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αρκετοί ρωτούσαν πώς μπορούν να γραφτούν μέλη ή να συμμετέχουν στα μαθήματα πρώτων βοηθειών και διασωστικών δεξιοτήτων, που το περιφερειακό τμήμα Καλαμάτας παραδίδει όλο το χρόνο. Μπορούν λοιπόν όσοι ενδιαφέρονται να τα παρακολουθήσουν να τηλεφωνούν για πληροφορίες στο 27210 87735.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΕΛΩΝ

Οσο για τις εγγραφές, οι προϋποθέσεις για να γραφτεί κάποιος νέο μέλος είναι η καταβολή ποσού 10 ευρώ και η ετήσια συνδρομή, πάλι 10 ευρώ.

Θα πρέπει πάντως να διευκρινίσουμε ότι υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ εθελοντή και μέλους. Ο ρόλος του εθελοντή είναι διαφορετικός και υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες προϋποθέσεις, όπως το ότι περνούν από εκπαίδευση και εντάσσονται στα τρία σώματα του Ερυθρού Σταυρού: στη Νοσηλευτική Υπηρεσία, στους Σαμαρείτες και στην Κοινωνική Πρόνοια, ενώ το μέλος δεν χρειάζεται να εκπαιδευτεί.

Ν.Κ.