Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012 09:41

Σκληρή επίθεση Προκοβάκη σε Παπαγεωργίου για Συκική

Γράφτηκε από τον
Σκληρή επίθεση Προκοβάκη σε Παπαγεωργίου για Συκική

Απαντήσεις στην επίθεση που του εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου, κατά τη γενική συνέλευση του νέου συνεταιρισμού, και σε συγκεκριμένα ερωτήματα, δίνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας Νίκος Προκοβάκης, μέσω της "Ε". Σημειώνει ότι για την υπόθεση της δημιουργίας του νέου συνεταιρισμού, του διαδόχου της Συκικής θα δώσει τη λύση η δικαιοσύνη και προκαλεί τον κ. Παπαγεωργίου, αν θα έχει το φιλότιμο να πάει σπίτι του, σε περίπτωση που χάσει την υπόθεση. Επίσης, επισημαίνει ότι θα πρέπει να δώσει λόγο στους συνεταίρους - συκοπαραγωγούς για τις συσσωρευμένες ζημιές, σε μια οργάνωση που λειτουργεί μονοπωλιακά, όπως η Συκική.

Αρχικά, ο κ. Προκοβάκης αναφέρει ότι «σαν Α.Ε. που έγινε, η ΕΑΣ Λακωνίας έχει μέλη και τους 75 συνεταιρισμούς του νομού».
Ο πρόεδρος της Ενωσης Λακωνίας ξεκαθαρίζει ότι «εγώ δεν μπορώ να απαντήσω σ’ όλο αυτό το παραλήρημα του κ. Παπαγεωργίου, που δεν άφησε τίποτα και μίλησε επί παντός επιστητού. Ομως, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω σε κάποια συγκεκριμένα πράγματα».
Απαντά ότι «η Ενωση Λακωνίας αυτή τη στιγμή δε χρωστάει είτε ένα ευρώ σε κανέναν υπάλληλο, είτε ένα ευρώ σε κανέναν παραγωγό, είτε ένα ευρώ σε κανέναν πιστωτή της, είτε ένα ευρώ σε ληξιπρόθεσμο δάνειο, είτε ένα ευρώ στην Εφορία. Και έχει συσσωρευμένη ζημία μικρότερη απ’ ό,τι έχει η Συκική».
Για το ότι δεν ερμηνεύει σωστά το νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς, αναφέρει: «Θεωρώ ότι μιλάω σωστά τα ελληνικά και όχι κουτσουρεμένα, όπως ο κ. Παπαγεωργίου. Και όπως τα μιλάω, τα διαβάζω κιόλας. Θέλω να πιστεύω ότι ερμηνεύω σωστά το νόμο. Αλλά αν δεν τον ερμηνεύω σωστά, γιατί δεν κάνει λίγη υπομονή, αλλά προσπαθεί να προκαταλάβει; Ούτως ή άλλως η υπόθεση θα πάει στα δικαστήρια. Και πιστεύω η ελληνική δικαιοσύνη θα τον ερμηνεύσει σωστά το νόμο».
Και προκαλεί τον κ. Παπαγεωργίου: «Εγώ αν υποτεθεί και χάσω την υπόθεση -που δεν το πιστεύω- έχω κάνει μία προσπάθεια να προστατεύσω τα συμφέροντα της οργάνωσής μου και των συνεταίρων που εκπροσωπώ, τους συκοπαραγωγούς της Λακωνίας. Εάν αυτός χάσει την υπόθεση, θα έχει το φιλότιμο να πάει σπίτι του;».
Για το ότι είναι επικίνδυνος για το συνεταιριστικό κίνημα, που είπε ο πρόεδρος της Συκικής, απαντά: «Εκτίμησή μου είναι -και πες το εγωιστικά ότι με εκτιμά όλη η Ελλάδα. Τον ξέρει πέρα από τη μάνα του και τους Μεσσήνιους συκοπαραγωγούς κανείς άλλος, αφού είναι μεγάλος συνεταιριστής; Γιατί οι Λάκωνες δεν τον ξέρουν».
Ο κ. Προκοβάκης αναρωτιέται γιατί ο κ. Παπαγεωργίου επιτίθεται και στην ΕΑΣ Μεσσηνίας και με ερωτήματα υπονοεί σκοπιμότητες: «Και αν έχει κάτι με μένα, με την Ενωση Μεσσηνίας τι έχει; Εγώ δεν είδα πουθενά η Ενωση Μεσσηνίας να τα βάλει απέναντί του. Αρα προσπαθεί προκαταβολικά να βάλει κάποιους απέναντί του, γιατί τους φοβάται. Και φοβάται εκείνος, που δεν πατάει σίγουρα στα πόδια του. Και αν επιτίθεται δικαιολογημένα στην ΕΑΣ Λακωνίας γιατί του έκανα ένα εξώδικο και θα του κάνω και ασφαλιστικά μέτρα, η Μεσσηνία δεν έχει κάνει τίποτα. Γιατί της επιτίθεται; Φοβάται κάτι; Προσπαθεί να προκαταλάβει κάποιους για κάτι;».
Για την αποκλειστικότητα και τη μονοπωλιακή λειτουργία της Συκικής σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό που βιώνουν οι Ενώσεις, παρατηρεί: «Η Ενωση Μεσσηνίας και η Ενωση Λακωνίας όποια παρέμβαση κάνουν στα ελαιοκομικά προϊόντα, βγαίνουν στην ελεύθερη αγορά και αγοράζουν το λάδι στην τιμή που έχει. Και από κει με τη σωστή οργάνωση προσπαθούν να κάνουν ανταγωνισμό, να ανταγωνιστούν και την ντόπια και την ξένη αγορά. Η Συκική μαζεύει όλο το εισόδημα των συκοπαραγωγών της χώρας, εκ των υστέρων αποφασίζει τι τιμή θα δώσει και παίζει μπάλα στο γήπεδο μόνη της. Παρόλα αυτά έχει συσσωρευμένες ζημίες. Αν οι Ενώσεις Μεσσηνίας και Λακωνίας λειτουργούσαν με την αποκλειστικότητα τη μονοπωλιακή που λειτουργεί η Συκική, αν τους έμενε η μούργα από 40 - 45.000 τόνους στη Μεσσηνία και 30.000 στη Λακωνία, οι Ενώσεις θα ήταν πολυεκατομμυριούχες. Αρα το ότι έχει συσσωρευμένες ζημίες σε μια οργάνωση που λειτουργεί μονοπωλιακά, που όλο το προϊόν περνάει μέσα σ’ αυτή και έχει συσσωρευμένες ζημίες και είναι 15 χρόνια πρόεδρος, μάλλον θα πρέπει να δώσει λόγο, έχει υποχρέωση να δώσει λόγο στους συνεταίρους - συκοπαραγωγούς».
Κλείνοντας, ο κ. Προκοβάκης σημειώνει: «Αν δεχθώ ότι είναι μεγάλη επιχείρηση και κερδοφόρα, τα 500 ευρώ γιατί τα θέλει μερίδα; Για να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο; Και γιατί δε μετοχοποιεί τα κέρδη του και να έγραφε όλο τον κόσμο μέσα; Για να μη λέμε ό,τι θέλουμε. Και ξαναλέω πάλι: "Αιδώς Αργείοι". Και ο λαός λέει σοφά μια παροιμία: "Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην πεις"».


NEWSLETTER