Κυριακή, 28 Ιουλίου 2019 11:07

Kαλαμάτα: Νέες ιδέες και δράσεις στις ομάδες δημιουργικής απασχόλησης των Παιδικών Χωριών SOS

Γράφτηκε από την
Kαλαμάτα: Νέες ιδέες και δράσεις στις ομάδες δημιουργικής απασχόλησης των Παιδικών Χωριών SOS

 

Γεμάτες από παιδικές φωνές, χρώμα, έμπνευση και δημιουργικές ιδέες, οι ομάδες δημιουργικής απασχόλησης του Κέντρου Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης SOS Καλαμάτας έκλεισαν τον κύκλο τους για τη φετινή χρονιά.

Στο κομμάτι της δημιουργικής απασχόλησης, από τον Οκτώβριο του 2016 που έγινε η έναρξη αυτού του προγράμματος, έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά 125 παιδιά -τη φετινή χρονιά 56, όλοι μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, οι οποίοι εντάχθηκαν σε προγράμματα του κέντρου. Η υπεύθυνη του προγράμματος κοινωνική λειτουργός Γιώτα Κοπίτα μιλώντας στην "Ε" τονίζει την πολύτιμη βοήθεια συνεργατών και εθελοντών -υποστηρικτών των SOS Καλαμάτας ώστε οι ομάδες αυτές να λειτουργήσουν και κάθε χρόνο να εμπλουτίζονται με νέες ιδέες και θετική ενέργεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος έγινε και μια συνεργασία με το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του πρ. ΤΕΙ Καλαμάτας και συγκεκριμένα συναντήσεις με ομάδες μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, με στόχο τη γνωριμία και την επαφή με την τέχνη της ανθοδετικής.

 

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΟΜΠΡΕΛΑ

Εκτός από τις ομάδες δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου στο Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης, αντίστοιχο πρόγραμμα για μαθητές λυκείου λειτουργεί και στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, υπό την ομπρέλα των SOS Καλαμάτας. Μιλώντας για τις ομάδες του κέντρου τους που απευθύνονται σε μικρότερες ηλικίες η Γιώτα Κοπίτα λέει ότι από την αρχή της χρονιάς "προσπαθούμε με την υπεύθυνη της δημιουργικής απασχόλησης Χρυσούλα Παπαδοπούλου να σχεδιάσουμε το στόχο αλλά και τη σύνθεση της ομάδας" δίνοντας έμφαση "στη σύνθεση της ομάδας", καθώς "μας ενδιαφέρει πολύ η ηλικία και το περιεχόμενο να είναι προσαρμοσμένο και στα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού". Ετσι, εξηγεί, επιλέγει το ίδιο το παιδί σε ποιες δραστηριότητες θέλει να εμπλακεί.

 

ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Ο στόχος είναι όχι μόνο η ψυχαγωγία και η διασκέδαση, αλλά πολλές φορές και η διαπαιδαγώγηση. Δηλαδή, λέει η υπεύθυνη, "μέσα από όλο αυτό να βελτιωθούν κάποιες δεξιότητες, κυρίως κοινωνικές δεξιότητες: πώς συνεργάζομαι, το πώς αλληλεπιδρώ με τους γύρω μου, και φτάνουμε πολλές φορές στο σημείο να αντιμετωπίζουμε και καταστάσεις το πώς αντιδρώ και λύνω μια δυσκολία". Κι αυτός άλλωστε είναι ο βασικός στόχος, "να βελτιώσουμε και να αναπτύξουμε κάποιες δεξιότητες".

Τη φετινή χρονιά λοιπόν λειτούργησαν ομάδες μουσικής, χορού, μια πολύ ωραία ομάδα χιπ-χοπ που είχε και στα παιδιά πολύ μεγάλη απήχηση, ειδικά του γυμνασίου, ομάδα λαϊκού παραμυθιού, καθώς και ομάδα φωτογραφίας για τους μαθητές λυκείου του άλλου Κέντρου. Επίσης, κάθε Σάββατο λειτουργούσε εργαστήριο για κατασκευές με παιδιά ηλικίας 5,5 - 7,5 ετών. Και για να μην κουράζεται η ομάδα κάθε φορά το πρόγραμμα διαφοροποιείται, αφού "βλέπουμε λιγάκι και τις ανάγκες εκείνης της ημέρας των παιδιών κι ακούμε τι έχει να μας πει και το παιδί", επισημαίνει.

 

ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Πέρα από τις ομάδες δημιουργικής απασχόλησης η Γ. Κοπίτα λέει ότι στο Κέντρο "λειτουργούμε και τις πολύ σημαντικές ψυχοπαιδαγωγικές ομάδες και κάθε φορά κάνουμε και κάτι διαφορετικό". Σε αυτές τις ομάδες "γίνεται μια επιλογή παιδιών, που βλέπουμε ότι μπορούν να βοηθηθούν από αυτές και το θέλουν (πάντοτε μετράει η δική τους επιθυμία) και οι οποίες έχουν πολύ συγκεκριμένο στόχο: Να εκπαιδευτούν τα παιδιά πάνω στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις τους, αλλά και να μάθουν πώς να φροντίζουν τον εαυτό τους σε διάφορα επίπεδα". Μετά σειρά έχει το δέσιμο της ομάδας, "να μπουν λίγο και τα παιδιά στο πνεύμα, να καταλάβουν τη θεματική και να δουλέψουν πάνω σε αυτήν" κι έπειτα "οργανώνονται πάνω στη θεματική και διάφορες δράσεις".

Φέτος, για παράδειγμα "η θεματική ήταν το "Ζω με ασφάλεια", αυτό τι σημαίνει: κυκλοφοριακή αγωγή για τους πιο μικρούς και ατομική υγιεινή, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και ασφαλής πλοήγηση στο Ιντερνετ για τους μεγαλύτερους", περιγράφει και προσθέτει πως "όλα αυτά συμβαίνουν και συζητιούνται μέσα σε μια συγκεκριμένη ώρα, μια φορά την εβδομάδα". Τη φετινή χρονιά "έτρεξαν δύο παράλληλες ομάδες, γιατί ήταν διαφορετικές ηλικίες και έγιναν αντίστοιχα και δράσεις εμπλέκοντας και κάποιους τοπικούς φορείς".

 

ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΜΕ ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ

Ουσιαστικά οι πρώτες ομάδες δημιουργικής απασχόλησης ξεκινούν μαζί με τα σχολεία αρχές Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Ο σχεδιασμός λοιπόν γίνεται στις αρχές Σεπτεμβρίου και το σίγουρο είναι ότι θα διατηρήσουν τις ψυχοπαιδαγωγικές ομάδες, ίσως με λίγο διαφορετική μορφή, όπως λέει η Γ. Κοπίτα, καθώς σκέφτονται να ανοίξουν τις δράσεις τους προς την κοινότητα. Να σημειωθεί ότι τα Παιδικά Χωριά SOS Καλαμάτας εξυπηρετούν γονείς οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικές ή κοινωνικές δυσκολίες, οπότε οι δράσεις των δύο Κέντρων αναφέρονται σε αυτό τον πληθυσμό. Μια τέτοια περίπτωση γονέα μπορεί να επικοινωνήσει με το Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης, που βρίσκεται στην οδό Βιλεαρδουίνου και Αγίου Ιωάννου μέχρι τις 31 Ιουλίου (σ.σ. θα κλείσει για τον Αύγουστο) στο τηλ. 27216 00725. Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στην οδό Καπετάν Κρόμπα 11 θα παραμείνει ανοιχτό και τον Αύγουστο, όπου μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να καλέσει για πληροφορίες ή απορίες στο 27210 98660 και να λάβει απαντήσεις.


NEWSLETTER