Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2019 08:28

ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας: Αγάπη στο συνάνθρωπο και σεβασμός στο περιβάλλον (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας: Αγάπη στο συνάνθρωπο και σεβασμός στο περιβάλλον (βίντεο-φωτογραφίες)

Δώδεκα χρόνια πριν, στις μεγάλες πυρκαγιές του Ταϋγέτου, μια ομάδα φίλων παρακολουθεί την προσπάθεια των πυροσβεστών να σταματήσουν την καταστροφική μανία της φωτιάς.

Ακούνε ότι δεν υπάρχει νερό και τα πυροσβεστικά χρειάζονται ανεφοδιασμό, οπότε γεμίζουν ένα βυτίο, το βάζουν σε βαν και το πάνε, όμως δεν υπάρχει τρόπος τα πυροσβεστικά οχήματα να πάρουν το νερό, και εκείνη τη στιγμή, οι φίλοι που στη συνέχεια θα γίνουν η ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας νιώθουν την ανημποριά του ανθρώπου ο οποίος θέλει να προσφέρει και δεν μπορεί. 

 Η Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών 4Χ4 Μεσσηνίας ξεκινά τη δράση της το 2010 και σήμερα αποτελείται από 25 μέλη. Ο πρόεδρος της ομάδας Κώστας Βλαχονικολός λέει μιλώντας στην "Ε" ότι το... μικρόβιο τον κυρίευσε εκείνο το καλοκαίρι του 2007 όταν έζησε από κοντά τις φωτιές του Ταϋγέτου: "Εβλεπα την καταστροφή και απλά ήμουν παρατηρητής". Η απογοήτευση της στιγμής για τον ίδιο και τους υπόλοιπους της παρέας στάθηκε λοιπόν η αφορμή "να φτιάξω μια ομάδα με εκπαιδευμένα μέλη, εξοπλισμό κ.λπ., ώστε να μπορούμε με ασφάλεια να παρέχουμε βοήθεια σε περιπτώσεις ανάγκης". Ετσι 3 χρόνια μετά "ήρθε με καταστατικό και αρ. μητρώου στην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας η ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας". 

 

2011 Πλημμυρικό φαινόμενο, άντληση υδάτων Καλαμάτα

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ

Η φιλοσοφία της ομάδας και κάτι το οποίο ορίζεται από το καταστατικό είναι "η αγάπη στον συνάνθρωπό μας και ο σεβασμός προς το περιβάλλον και σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς", λέει ο Θανάσης Ντάκουρης, μέλος της ομάδας. "Βοήθειά μας", προσθέτει, "έχουμε τα αυτοκίνητά μας, που είναι ειδικού τύπου τετρακίνητα οχήματα για την παροχή βοήθειας σε συνανθρώπους μας, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης αλλά και προληπτικά". Ολα αυτά "σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς όπως η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Λιμενικό (σ.σ. η ΟΑΚ διαθέτει σκάφος που σε 15 λεπτά βρίσκεται στο νερό), η Αστυνομία, ο δήμος, η Περιφέρεια κ.ά., καθώς επίσης  σε συνεργασία με άλλες εθελοντικές ομάδες και συλλόγους".

 

2013 Πλημμυρικό φαινόμενο, Θουρία άντληση υδάτων

 

"ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΝΟΥΜΕ ΧΡΗΣΙΜΟΙ"

Ο Θανάσης τονίζει ότι η κινητήρια δύναμη γι' αυτούς είναι "η αγάπη να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας, και πάνω σε αυτό δουλεύουμε. Οπου μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι, το κάνουμε".

Οι τομείς όπου έχει αντικείμενο δράσης η ΟΑΚ είναι η πυρόσβεση, η άντληση υδάτων (σ.σ. με τεράστιο έργο με τις δικές της αντλίες στις πλημμύρες του 2016), ο απεγκλωβισμός οχημάτων, που κάνουν κατά κύριο λόγο με τα οχήματά τους, τα οποία δίνουν τέτοιες δυνατότητες γιατί προσεγγίζουν δύσβατα σημεία και ξεπερνούν τα εμπόδια σε μια φυσική καταστροφή ή έντονη κακοκαιρία.

Μαζί με τον αντιπρόεδρο Σωτήρη Κατσαμπάνη και το Νίκο Βλαχονικολό, οι οποίοι είναι και αυτοί παρόντες στο ρεπορτάζ, έχουν ζήσει δύσκολες νύχτες και μέρες, για παράδειγμα στις έρευνες για έναν αγνοούμενου ψαροντουφεκά στο Βενέτικο ή στις πλημμύρες του 2016 με νεκρούς στη Θουρία και την Καλαμάτα.  

 

2014 Σεισμός Κεφαλλονιά μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης

 

«ΧΟΜΠΙΣΤΕΣ» ΠΟΥ... ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥΣ;

Ο εθελοντισμός δεν είναι ένα... χόμπι για να περνά κάποιος την ώρα του, ξεκαθαρίζει ο Κώστας. Αλλωστε "δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος, το 80% των μελών της ΟΑΚ Μεσσηνίας είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες και κάποιοι ιδιωτικοί υπάλληλοι, άρα δεν υπάρχει χρόνος ελεύθερος". Οταν μιλάμε λοιπόν για εθελοντισμό και "συμμετέχουμε σε κάποια έρευνα αγνοούμενου, όπως έχει τύχει στο παρελθόν με αγνοούμενους ψαροντουφεκάδες, ή καλούμαστε να βοηθήσουμε σε κατάσβεση πυρκαγιάς, σε άντληση υδάτων, αυτό δεν είναι χόμπι, είναι εθελοντισμός, και ουσιαστικά λειτουργούμε σαν επαγγελματίες του είδους", τονίζει.

Πρώτο τους μέλημα εξάλλου "είναι η Πολιτική Προστασία: Η προστασία ζωών και περιουσιών", λέει και ο εθελοντής "θα αφήσει την οικογένειά του, τη δουλειά του, τις διακοπές του, θα βουτήξει το σακίδιο με τον εξοπλισμό του και θα βγει έξω αψηφώντας τις δύσκολες συνθήκες, με μοναδικό στόχο να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, θα κάνει αυτό που αγαπά".      

 

 

2016 Πλημμυρικό φαινόμενο Καλαμάτα, Θουρία απεγκλωβισμοί οχημάτων - άντληση υδάτων

 

ΜΟΝΟ ΣΤΗΡΙΞΗ

Οσο για το αν χρειάζονται και αυτοί στήριξη, απαντά ότι οι εθελοντές και οι εθελοντικές ομάδες το μόνο που χρειάζονται είναι στήριξη. "Οταν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων ή καταστροφών ο υπόλοιπος κόσμος φεύγει από το σημείο ή μαζεύεται μέσα στα σπίτια του, τότε οι εθελοντές βγαίνουν έξω και ζουν από κοντά το φαινόμενο", λέει. Η στήριξη λοιπόν προς αυτούς "είναι μια ηθική πληρωμή. Στήριξη με μέσα, εξοπλισμό κ.λπ., γιατί αν ο εθελοντής έχει τα μέσα, τότε δεν του λείπει κάτι άλλο". 

Πρόσφατα, λέει ο Κώστας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έκανε μια δωρεά εξοπλισμού σε αρκετές εθελοντικές ομάδες και "αυτή είναι μια από τις καλύτερες στιγμές που έχουμε ζήσει". Πριν 9 χρόνια το είχε κάνει και ο Δήμος Καλαμάτας και "τον εξοπλισμό που παραλάβαμε τον προσέχουμε σαν τα παιδιά μας, είναι εργαλεία που μας λύνουν τα χέρια στην δύσκολη στιγμή".

Και οι εθελοντικές ομάδες "έχουμε ανάγκη από στήριξη τόσο από την Πολιτεία όσο και από επιχειρήσεις, είναι πολύ βαρύ να προσφέρεις και να ζημιώνεις την οικογένεια σου, την επιχείρησή σου".

 

ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

Ο Αναστάσης Παπαδέας, ενεργό μέλος της ομάδας από το 2012, λέει ότι ο εθελοντής δεν είναι ένας... γραφικός, είναι ένας ευαισθητοποιημένος άνθρωπος, που όπως και οι εθελοντές της ΟΑΚ "θα κάνει τη δουλειά που κάνει ένας επαγγελματίας, αλλά δεν θα πληρωθεί". Και "μόνο αυτό αν κατανοήσει η Πολιτεία, λέει συμπληρωματικά ο Κώστας, "τότε θα δει ότι μέσω του εθελοντισμού, πέρα από το κοινωνικό πρόσωπο και την παιδεία που προάγει η έννοια του, έχεις και μια οικονομία κλίμακας… Εθελοντές που στη δύσκολη θα εργαστούν για την Πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο, δίχως κόστος".

 

 

2018 Κυκλώνας Ζορμπάς, απεγκλωβισμός οχήματος, συνεργασία με Δήμο Καλαμάτας και επέμβαση με άλλες εθελοντικές ομάδες

 

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

Ο εθελοντισμός βέβαια, λέει ο Κώστας, έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα, δεν είναι όπως πριν 18 χρόνια, που "περνούσε απαρατήρητος και ήταν άγνωστη έννοια".  Ο ίδιος πιστεύει ότι ως έννοια και περιεχόμενο έχει αρχίσει να καλλιεργείται και στα σχολεία, κι "αυτό σε λίγα χρόνια θα έχει ως αποτέλεσμα την άνθηση του εθελοντισμού". Το έζησε άλλωστε πριν λίγους μήνες όταν "Το Χαμόγελο του Παιδιού διοργάνωσε μια μεγάλη εκδήλωση γύρω από τον εθελοντισμό και τον αθλητισμό στην Καλαμάτα και ήμασταν παρόντες με τον εξοπλισμό μας και σας πληροφορώ ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών γνώριζε τι σημαίνει εθελοντισμός και τι εθελοντής". Ενας ακόμα λόγος όπως λέει για να έχουν οι εθελοντικές ομάδες πρόσβαση στα σχολεία "και εν τέλει να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον στα παιδιά ώστε να ασχοληθούν αργότερα με τον εθελοντισμό".

 

2019 Διήμερο κόκκινου συναγερμού, συμμετοχή σε κατάσβεση πυρκαγιών, προληπτικές περιπολίες

 

ΜΕ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΛΗ

Το όραμα και σχεδιασμός της ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας είναι να μπουν νέα μέλη με όρεξη για εθελοντική προσφορά, ώστε η ομάδα να εξελιχθεί. Οπως και "να γίνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια καθώς και ασκήσεις εκπαίδευσης έτσι ώστε το επίπεδο γνώσεων να κρατιέται σε υψηλά επίπεδα", λέει ο Κώστας. Επίσης, "μεγάλο μας στοίχημα είναι η απόκτηση ενός δασικού οχήματος, το οποίο θα είναι κατάλληλο για επέμβαση χειμώνα - καλοκαίρι, να προσεγγίζει σε δύσβατα σημεία, να έχει τη δυνατότητα άντλησης υδάτων, να κάνει πυρόσβεση και να έχει και πρόσβαση σε περίπτωση χιονοπτώσεων στον ορεινό τμήμα του Ταϋγέτου". Κι επειδή "από πλευράς ομάδας δεν υπάρχει η αντίστοιχη οικονομική δυνατότητα για την αγορά του, θέλουμε να δούμε εάν υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία του Δήμου ή της Περιφέρειας Πελοποννήσου μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων". Μια άλλη λύση είναι "μέσω κάποιας δωρεάς από εταιρεία ή επιχειρηματία, αφού μέσω αυτού του οχήματος η ΟΑΚ θα αυξήσει κατά πολύ την επιχειρησιακή της δυνατότητα και αποτελεσματικότητα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου".

 

ΗΘΙΚΗ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ

Ο Αναστάσης θέλει να παρακινήσει κι άλλους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό, "μπορούν όλοι να προσφέρουν, να συνδράμουμε όλοι μαζί για το καλό του τόπου μας". Η μεγαλύτερη ανταμοιβή εξάλλου είναι η αναγνώριση στα μάτια των άλλων, όπως στο σεισμό της Κεφαλλονιάς το 2014, όταν σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα "Ανεμος" μετέφεραν βοήθεια στο νησί. Θυμάται στο Ληξούρι έναν άνδρα στην ηλικία του παππού του, να τον προσφωνεί "παλικάρι", και συγκινημένος να του λέει  πόσο περήφανοι θα είναι οι γονείς τους που έκαναν τέτοια παιδιά, γεμάτα ανθρωπιά.

Οποιος λοιπόν θέλει να νιώσει αυτή την ξεχωριστή συγκίνηση και να προσφέρει μπορεί να επικοινωνήσει με την ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας:

στο τηλ. 6988-600900, στο email:

oak4x4messinias@hotmail.com,

στη σελίδα της ομάδας στο Facebook Ο.Α.Κ. 4Χ4 Μεσσηνίας

και στο Instagramm:

oak4x4messinias.


NEWSLETTER