Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012 11:41

Βασ. Καπέλιος: "Χρειάζεται συνεργασία για να βρεθούν οι εμπρηστές"

Με επάρκεια σε προσωπικό και μέσα επιχειρεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο νομό μας και αυτό το καλοκαίρι, παρά τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με το διοικητή της Π.Υ. Καλαμάτας πύραρχο Βασίλη Καπέλιο σε συνέντευξή του στην "Ε". Επισημαίνει επίσης την ανάγκη συνεργασίας της Πυροσβεστικής με τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά για να βρεθούν οι δράστες "καθιερωμένων" πυρκαγιών. Οσον αφορά τη δράση τσιγγάνων που προβαίνουν σε καύση καλωδίων για να βγάλουν το χαλκό, προκαλώντας σημαντική περιβαλλοντική ρύπανση, τη χαρακτηρίζει σύνθετο ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από συνεργασία φορέων.

 

- Τα τελευταία χρόνια ακούμε περισσότερο για εμπρηστές και αρκετοί έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια. Τι έχει συμβάλει σε αυτό; 

«Η συνεχής επιμόρφωση του προσωπικού και η καλή συνεργασία του με το σωστά οργανωμένο Ανακριτικό Γραφείο της υπηρεσίας μας, που διαχειρίζεται τις υποθέσεις, συμβάλλει στον εντοπισμό εμπρηστών». 

 

- Πόσο αυστηρές είναι οι ποινές για τους εμπρηστές, είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια; 

«Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα οι ποινές από πρόθεση είναι πολύ αυστηρότερες από την αμέλεια». 

 

- Τι έχει κάνει η Πυροσβεστική για τις "καθιερωμένες" πυρκαγιές στην αρχή κάθε καλοκαιριού σε Μεταξάδα και Μεταμόρφωση;

«Οι περιοχές της Μεταξάδας και Μεταμόρφωσης ανήκουν στην αρμοδιότητα της Π.Υ Γαργαλιάνων. Επειδή όμως έχω υπηρετήσει στην παραπάνω υπηρεσία ως διοικητής αυτής, γνωρίζω ότι έχουν γίνει πολλές ενέργειες από την υπηρεσία μας για την διαλεύκανση των "καθιερωμένων" όπως λέτε πυρκαγιών στις παραπάνω περιοχές. Η υπηρεσία μπορεί να προσπαθεί, χρειάζεται όμως και τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας». 

 

- Η ρευματοκλοπή που παρατηρείται σε αγροτικές περιοχές, κοντά σε τσιγγάνικους καταυλισμούς, έχει θέσει αρκετές φορές σε κίνδυνο πυροσβέστες και πολίτες. Τι κάνετε για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο;

«Η υπηρεσία μας έχει θέσει το θέμα στο αρμόδιο περιφερειακό συντονιστικό όργανο, στο οποίο συμμετέχουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες σχετικές με το πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά το πρόβλημα παραμένει μέχρι ένα ποσοστό. Οι υπάλληλοί μας έχουν ενημερωθεί να είναι πολύ προσεκτικοί όταν επεμβαίνουν σε αυτούς τους χώρους».

 

- Οι πολίτες διαμαρτύρονται συχνά για τους πυκνούς μαύρους καπνούς κοντά στους τσιγγάνικους καταυλισμούς. Λένε πως προέρχονται από το κάψιμο καλωδίων, προκειμένου να αφαιρεθεί ο χαλκός. Γι’ αυτό τι μπορεί να γίνει;

«Οι πυρκαγιές που προέρχονται από την καύση καλωδίων, ελαστικών κ.λπ. σίγουρα είναι αρμοδιότητά μας - και όταν εντοπίζονται επεμβαίνουμε άμεσα στην κατάσβεσή τους. Επειδή τα κίνητρα και η κοινωνική ομάδα που προκαλεί αυτές τις πυρκαγιές είναι γνωστή, θα πρέπει να δούμε με τους υπόλοιπους φορείς που είναι αρμόδιοι πώς αυτή η κοινωνική ομάδα εξασφαλίζει αυτά τα υλικά προς καύση, και ποίος αγοράζει τα εναπομείναντα υλικά μετά την καύση. Ακόμα, διαπιστώνεται στην ευρύτερη περιοχή της καύσης να συντελείται μία σημαντική περιβαλλοντική ρύπανση. Αρα θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο και πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσα από συνεργασία». 

 

- Ο ρόλος των εθελοντικών ομάδων έχει αποδειχθεί καθοριστικός σε κάθε έκτακτη ανάγκη. Υπάρχουν όμως διαμαρτυρίες για ελλείψεις σε εξοπλισμούς. Πώς μπορούν να ενισχυθούν οι εθελοντικές ομάδες;

«Σίγουρα η παρουσία των εθελοντικών ομάδων και κάθε εθελοντή μεμονωμένα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική σε κάθε έκτακτη ανάγκη. Η υπηρεσία μας έχει πάρει πρωτοβουλίες και έχει προχωρήσει σε συναντήσεις με όλες τις εθελοντικές ομάδες του νομού μας, τους παρέχει εκπαίδευση και γίνεται κοινή προσπάθεια για καλύτερη συνεργασία. Οι εθελοντικές ομάδες είναι ενταγμένες στο μητρώο της ΓΓΠΠ και ανήκουν σε αυτή. Από όσο γνωρίζω γίνεται προσπάθεια από την ΓΓΠΠ να ενισχυθούν. Εδώ θέλω να αναφερθώ στην αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τον εθελοντισμό στο Πυροσβεστικό Σώμα και στην ίδρυση εθελοντικών πυροσβεστικών υπηρεσιών. Στο Νομό μας έχει ιδρυθεί εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο στο Δήμο Δυτικής Μάνης και είναι υπό ίδρυση αντίστοιχο στο Δήμο Μεσσήνης με έδρα το Πεταλίδι. 

 

- Κατά την αντιπυρική περίοδο είναι αναγκαία η συνεργασία μεταξύ φορέων. Είναι ικανοποιητική αυτή η συνεργασία στο νομό μας;

«Η συνεργασία μεταξύ των φορέων κατά την αντιπυρική περίοδο στο νομό μας είναι σε καλό επίπεδο, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης». 

 

- Η οικονομική κατάσταση έχει επηρεάσει υπηρεσίες όπως είναι το Δασαρχείο, με συνέπειες στον καθαρισμό δρόμων και στις περιπολίες... 

«Νομίζω ότι όλους μάς έχει επηρεάσει η οικονομική κατάσταση, άλλους λίγο και άλλους, πολύ με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνονται όλες οι υποχρεώσεις».

 

- Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη συντήρηση οχημάτων όλων των υπηρεσιών. Πόσο έχει επηρεαστεί η Πυροσβεστική στη Μεσσηνία;

«H οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και πυροσβεστικές υπηρεσίες του νομού μας σχετικά με την συντήρηση οχημάτων και δαπανών λειτουργίας. Επειδή προβλέψαμε ότι θα υπήρχαν προβλήματα αξιοποιήσαμε υπαλλήλους μας που έχουν πιστοποιημένες τεχνικές γνώσεις και προχωρήσαμε στη συντήρηση και επισκευή των οχημάτων με αποτέλεσμα να μειωθεί το κόστος και να έχουμε τα πυροσβεστικά οχήματα σε κίνηση. Ακόμα έχουμε προχωρήσει στην μείωση δαπανών όσο αφορά την εσωτερική λειτουργία της υπηρεσίας». 

 

- Υπάρχει επάρκεια προσωπικού και οχημάτων στην υπηρεσία σας; Πρόσφατα παρατηρήθηκε το φαινόμενο να μείνει περιπολικό άλλου νομού επιφυλακή στην Καλαμάτα, καθώς ήταν σε εξέλιξη πολλές πυρκαγιές.

«Υπάρχει επάρκεια προσωπικού και οχημάτων στην υπηρεσία μας. Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο να έχουμε στείλει οχήματα και προσωπικό σε ενίσχυση άλλων υπηρεσιών εκτός νόμου για αντιμετώπιση πυρκαγιών. Παράλληλα όμως, στη διάρκεια αυτής της ενίσχυσης μπορεί να εκδηλωθεί πυρκαγιά στο νομό μας και τα πυροσβεστικά οχήματα της υπηρεσίας μας να μετακινηθούν προς την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα οχήματα άλλων υπηρεσιών που κατευθύνονται προς την πυρκαγιά μας να χρειαστεί να καλύψουν τον σταθμό μας». 

 

- Βελτιώθηκαν οι κτηριακές υποδομές για τις υπηρεσίες Καλαμάτας και Μελιγαλά. Με τις υπόλοιπες υπηρεσίες τι γίνεται;

«Το κτήριο της Π.Υ. Γαργαλιάνων είναι περίπου έτοιμο, στα υπόλοιπα κλιμάκια οι κτηριακές εγκαταστάσεις είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο». 

 

- Βρίσκουν ανταπόκριση οι καταγγελίες που γίνονται από πολίτες για οικόπεδα που χρειάζονται καθαρισμό; 

«Στην υπηρεσία μας πάντα οι πολίτες βρίσκουν ανταπόκριση, σε όλα τα θέματα. Οσον αφορά τους καθαρισμούς οικοπέδων, μετά τον "Καλλικράτη" αρμόδιοι είναι οι δήμοι».

 

- Είναι οι πολίτες ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών;

«Οι πολίτες είναι ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι και σε αυτό σημαντικό ρόλο έχουν τα ΜΜΕ, που προβάλουν το έργο μας και την συνεργασία με τους πολίτες». 

 

- Τι πρέπει να κάνει ένας πολίτης όταν δει φωτιά;

«Να καλέσει το 199 ή το 112 - αλλά και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που θα βοηθήσει στην ενημέρωση της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς». 

 

- Ποιος είναι ο σχεδιασμός της υπηρεσίας σας για την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς;

Το Πυροσβεστικό Σώμα κάθε χρόνο και πριν την αντιπυρική περίοδο συντάσσει τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Στο πλαίσιο αυτό και η υπηρεσία μας συντάσσει τον δικό της σχεδιασμό που αποτελεί μέρος του όλου σχεδιασμού. Ο σχεδιασμός μας προβλέπει εκπομπή περιπολικών (πυροσβεστικά οχήματα και δίκυκλες μηχανές), Α/Φ ΡΖL, πυροφυλάκια, επιχειρησιακούς αξιωματικούς κ.λπ.

Η υπηρεσία μας έχει προχωρήσει και σε μνημόνιο ενεργειών κατά την εκδήλωση πυρκαγιάς στο νομό, το οποίο προβλέπει από πλευράς κινητοποίησης σε πρώτο χρόνο να κατευθύνονται προς την πυρκαγιά τέσσερα οχήματα διαφόρων τύπων, τα Α/Φ PZL και επιχειρησιακός αξιωματικός - και αναλόγως της σοβαρότητας του συμβάντος γίνεται η κλιμάκωση ή η αποκλιμάκωση των δυνάμεων». 

 

- Είναι εφικτή η αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς ενώ φυσούν ισχυροί άνεμοι και δεν μπορεί να γίνει εναέρια κατάσβεση;

«Για να αντιμετωπισθεί δασική πυρκαγιά χωρίς εναέρια συνδρομή με ισχυρό άνεμο, θα πρέπει να υπάρχουν στην περιοχή δρόμοι και αντιπυρικές ζώνες, ώστε να μπορούν να την προσεγγίζουν τα πυροσβεστικά οχήματα. Οσο για αγροτική πυρκαγιά, είναι εφικτή η αντιμετώπισή της».

 

- Αρκετές φορές με την πρώτη καταιγίδα πλημμυρίζουν δρόμοι και κτήρια στην Καλαμάτα. Κατά πόσο η Πυροσβεστική μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση και τι πρέπει να κάνει ο δήμος;

«Η υπηρεσία μας επεμβαίνει όταν εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Για να μην παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα θα πρέπει να προηγηθούν κάποιες ενέργειες από άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, όπως καθαρισμός φρεατίων, κατασκευές αντιπλημμυρικών έργων κ.λπ.». 

 

- Αρκετές πυρκαγιές εκδηλώνονται από καμινάδες το χειμώνα. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες;

«Πρέπει να προβαίνουν στο καθαρισμό των καμινάδων τουλάχιστον στην αρχή της περιόδου».