Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012 10:12

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρετεί 350 οικογένειες

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρετεί 350 οικογένειες

Υπάρχουν άνθρωποι που ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια

"Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που έχουν πραγματική ανάγκη και ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια. Ομως από τις δύσκολες καταστάσεις θα ξεφύγουμε βοηθώντας ο ένας τον άλλο". Αυτή είναι μια πραγματικότητα που διαπιστώνουν εθελοντές στο Δημοτικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό, όπως έχει καθιερωθεί στα 4 χρόνια λειτουργίας του στο Βιοτεχνικό Πάρκο, με την ανεκτίμητη συμβολή των εθελοντών κι όσων προσφέρουν προϊόντα. 

Ο υπεύθυνος λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλέκος Παπαδάκος εκτιμά πως μέχρι το τέλος του έτους οι εξυπηρετούμενες οικογένειες θα φτάσουν τις 400, από τις 350 που είναι τώρα. Οι ανάγκες του κόσμου μεγαλώνουν και οι περισσότεροι αναζητούν τρόφιμα αποδεικνύοντας πως πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης για πολλές οικογένειες. Ρούχα, παπούτσια, βιβλία, παιχνίδια μεταξύ άλλων δίνουν μια ανάσα στις οικογένειες που έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη.

 

"ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ"

Η εθελόντρια κοινωνική λειτουργός Φένια Εξακουστίδου επισημαίνει πως υπάρχουν συνάνθρωποί μας που μέχρι στιγμής, αν κι έχουν μεγάλη ανάγκη, δεν έχουν ζητήσει βοήθεια. "Δεν ξέρω πώς το βλέπουν. Ισως... αξιοπρέπεια, ντροπή, προσπαθούμε κι εμείς να το εξηγήσουμε. Ομως από τις δύσκολες καταστάσεις θα ξεφύγουμε βοηθώντας ο ένας τον άλλο".

Γενικότερα, υπάρχει αγωνία "αν θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε" καθώς κι εκείνοι που βοηθούν προσφέροντας προϊόντα αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται οι ανάγκες. 

Πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν πλέον και ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης και γίνεται προσπάθεια να υπάρχει βοήθεια και σ΄ αυτή την κατεύθυνση. Πολλές είναι οι γυναίκες κυρίως που έχουν εκδηλώσει την ανάγκη τους αυτή και ήδη το Παντοπωλείο συγκέντρωσε αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα για μητέρες "Οικογένεια στη σύγχρονη εποχή", στο πλαίσιο προγράμματος του δικτύου για τη στήριξη της οικογένειας και του παιδιού σε συνεργασία με το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά βίου Μάθησης. Πέρα όμως από αυτό "πολλοί έχουν ανάγκη να πουν τον πόνο τους και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε". 

Να σημειωθεί πως, πέρα από τρόφιμα, ρούχα και παπούτσια, ο κόσμος έχει ανάγκη ακόμα και ηλεκτρικές συσκευές και μικροέπιπλα, αντικείμενα που το Κοινωνικό Παντοπωλείο προσπαθεί να εξασφαλίζει. "Μέχρι και ποδήλατο έχουμε δώσει" λέει χαρακτηριστικά η κ. Εξακουστίδου, εξηγώντας πως οι αιτήσεις επανεξετάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να διαπιστωθεί εάν παραμένουν οι πραγματικές ανάγκες των εξυπηρετούμενων οικογενειών, ώστε να εξυπηρετούνται μόνο όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη.

 

"ΑΝΑΣΑ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η Γεωργία είναι τρίτεκνη μητέρα και η βοήθεια του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι ανεκτίμητη για την οικογένειά της. Το καλάθι της γεμίζει με τρόφιμα, γάλα, παιδική τροφή... Τα απολύτως απαραίτητα για τα παιδιά της δηλαδή.

Η Ευαγγελία έχει δυο μικρά κοριτσάκια. Τρόφιμα, όπως όσπρια, μακαρόνια, γάλα της δίνουν τη δυνατότητα να γεμίσει το οικογενειακό τραπέζι για αρκετές μέρες. Το υπόλοιπο διάστημα μέχρι να ξανάρθει η σειρά της... περνάει με δυσκολία, αφού και η ίδια και ο άντρας της δεν έχουν δουλειά. Την τελευταία φορά που πήγε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, η μικρή της βρήκε παιχνιδάκια που της άρεσαν και η χαρά της ήταν πολύ μεγάλη.

Η Βάσω είναι άνεργη κι έχει ένα κοριτσάκι. Κάποτε λέει έκανε δυο δουλειές και τώρα δε βρίσκει καμία. Κάθε τρίμηνο, όταν έρχεται η σειρά της στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, φροντίζει να προμηθεύεται τρόφιμα, όπως ζυμαρικά, λάδι, γάλα, ζάχαρη και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως χαρτιά κι οδοντόκρεμες. Για όσο φτάσουν μέχρι να περάσει το τρίμηνο.

 

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Η εθελόντρια Αγγελική Αργύρη υπενθυμίζει πως το Παντοπωλείο είναι ανοικτό κάθε Τρίτη και Πέμπτη, οπότε γίνονται και οι δωρεές. Η εξυπηρέτηση όμως των δικαιούχων γίνεται μόνο κάθε Πέμπτη. Επισημαίνει πως πέρα από τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης το Κοινωνικό Παντοπωλείο χρειάζεται τα πάντα για ένα σπίτι, προκειμένου να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες συνανθρώπων μας: Ηλεκτρικές συσκευές, μικροέπιπλα, κουρτίνες... τα πάντα, αρκεί να είναι σε καλή κατάσταση.

Οι αιτήσεις κατατίθενται στα γραφεία της οδού Θουκυδίδου 2 και αυτό το διάστημα 15 αιτήσεις βρίσκονται στην τελική φάση της αξιολόγησης, καθώς αναμένεται να προγραμματιστούν οι επισκέψεις στα σπίτια των οικογενειών ενώ ακόμα 50 βρίσκονται σε εκκρεμότητα λόγω έλλειψης δικαιολογητικών. Ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε οικογένειας, η εξυπηρέτηση έχει προγραμματιστεί να γίνεται ανά μήνα, ανά 2 μήνες ή ανά τρίμηνο. Υπάρχουν και παλαιοί εξυπηρετούμενοι, που δικαιούνται τρόφιμα και άλλα είδη 2 φορές το χρόνο.

Οπως παρατηρούν οι εθελοντές, οι δικαιούχοι έχουν πλέον κατανοήσει πως η συμβολή τους είναι εθελοντική και δεν είναι απαιτητικοί όπως στο παρελθόν. Η κ. Εξακουστίδου ξεκαθάρισε δε πως "δεν κάνουμε φιλανθρωπία. Δεν είμαστε οι πλούσιοι, αλλά πολλοί από εμάς είμαστε στην ίδια κατηγορία με αυτούς τους ανθρώπους. Το ζήτημα είναι η αλληλεγγύη".