Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 08:47

Καλαμάτα: Συζήτησαν για τη βία σε βάρος ηλικιωμένων

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Συζήτησαν για τη βία σε βάρος ηλικιωμένων

Ολες οι μορφές βίας, παραμέλησης, κακομεταχείρισης και εκμετάλλευσης των ηλικιωμένων παρουσιάστηκαν στην εσπερίδα για τη βία στην τρίτη ηλικία, με θέμα “Χέρια και λέξεις που πονάνε”, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Καλαμάτα, στο ξενοδοχείο “Rex”.

Στην εκδήλωση τονίστηκε ότι οι συνταξιούχοι είναι ενεργοί και έχουν δικαιώματα που παραβιάζονται. Είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από φροντίδα και αγάπη από τους δικούς τους ανθρώπους, και την παροχή υπηρεσιών από το κράτος και την αυτοδιοίκηση.

Την εσπερίδα, την οποία παρακολούθησε πολύς κόσμος που κατέκλυσε την αίθουσα, οργάνωσαν το περιφερειακό τμήμα Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Μεσσηνίας.

Ο Γιάννης Πανούσης, ομότιμος καθηγητής Εγκληματολογίας, που μίλησε με θέμα “Τα ευάλωτα ή τα αφελή θύματα”, αφού ανέφερε ότι οι ηλικιωμένοι είναι ζωντανοί, ενεργοί, εξήγησε τι εννοούμε όταν λέμε βία σε βάρος τους - και κατέγραψε μορφές βίας, από την κακομεταχείριση και την παραμέληση έως τα εγκλήματα.

Παρατήρησε πάντως ότι στατιστικά δεν μοιάζει να υπάρχει υψηλή βία στους ηλικιωμένους, αλλά υπάρχει φόβος ότι θα πέσουν θύματα – κάτι που όμως δεν έχει σχέση με ό,τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Είπε πως είναι θύματα κυρίως του σπιτιού, και εκτίμησε ότι είναι λιγότερο ελκυστικοί και προσιτοί στόχοι εξωτερικής βίας. Διευκρίνισε ότι “αν εξαιρέσεις την αρπαγή τσάντας δεν είναι ελκυστικοί” και επέμεινε γενικά πως “οι αριθμοί δεν δημιουργούν πανικό”. Ωστόσο, παρατήρησε ότι “προφανώς η Αστυνομία, ο δήμος, η γειτονιά πρέπει να νοιάζεται” κι έκανε λόγο για κοινωνικές και ανθρώπινες σχέσεις που θα μειώσουν το αίσθημα της μη παροχής βοήθειας.

Η Κατερίνα Τσατά, νοσηλεύτρια - εκπαιδεύτρια, προϊσταμένη Νοσηλευτικού Τμήματος Καλαμάτας του Ε.Ε.Σ, που μίλησε με θέμα “Μορφές βίας στη φροντίδα των ηλικιωμένων”, είπε ότι είναι συχνό φαινόμενο να πέφτουν αντικείμενο εκμετάλλευσης, ανάρμοστης συμπεριφοράς και βίας από τους φροντιστές τους. Εκανε λόγο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκτίμησε πως το πιο σοβαρό είναι η επιλογή του φροντιστή και η καθημερινή φροντίδα των ηλικιωμένων.

Αναφέρθηκε στις μορφές βίας στη φροντίδα των ηλικιωμένων, στη σωματική και ψυχολογική βία, στις μορφές παραμέλησης, στον ξυλοδαρμό, στις απότομες μετακινήσεις, στην καταστολή από υπερδοσολογία φαρμάκων για να μην ενοχλούν.

Ενημέρωσε ότι “νοσηλεία στο σπίτι προσφέρει ο Ε.Ε.Σ. με ταυτόχρονη εκπαίδευση των μελών της οικογένειας” και επεσήμανε πως “όταν υποψιαζόμαστε βία από τον φροντιστή, πρέπει να μιλήσουμε με τον ηλικιωμένο για να μας ανοιχτεί, ώστε να παρέμβουν κρατικοί κοινωνικοί λειτουργοί”. Σημείωσε ότι οι ηλικιωμένοι έχουν ανάγκη από ασφάλεια και σεβασμό, και τόνισε πως “πολιτισμένη κοινωνία είναι η κοινωνία που σέβεται κι εκτιμά τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας”.

Η παρουσίαση της Κ. Τσατά ολοκληρώθηκε μ’ ένα συγκινητικό βίντεο για την προσφορά ενός ηλικιωμένου στο παιδί του, ως γονιός που το μεγάλωσε με αγάπη και φροντίδα.

Ο Φώτης Μαθιόπουλος, επίτιμος διευθυντής ΔΟΥ Καλαμάτας και πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων, μίλησε με θέμα “Η οικονομική βία στην τρίτη ηλικία”. Αναφέρθηκε στην οικονομική εκμετάλλευση των ηλικιωμένων, στα λεφτά που τα οικειοποιούνται τρίτοι και τους παραμελούν. Εκτίμησε ότι “όσον αφορά την περιουσία του ηλικιωμένου, κανένας δεν δικαιούται να κληρονομήσει κανέναν εν ζωή” - κι έκανε λόγο για επιτήδειους κληρονόμους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους που δεν έχουν φυσικούς διαδόχους ως κληρονόμους.

Επεσήμανε ότι “υπάρχουν τρόποι να μεταβιβάσει ένας ηλικιωμένος την περιουσία του στα παιδιά του ανέξοδα και με ασφάλεια”. Διευκρίνισε πως “είναι ευνοϊκή η φορολογική νομοθεσία για τους ηλικιωμένους που αφήνουν την περιουσία τους” και δήλωσε ότι “είμαστε κοντά σ’ όλους, για οποιαδήποτε πληροφορία, για να αποφύγει οικονομική βία που αφορά την περιουσία”.

Ο Δημήτρης Βεζυράκης, κοινωνικός λειτουργός, εργαζόμενος στην Κοινωνική Υπηρεσία του ΚΑΤ, μίλησε με θέμα “Εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θα ‘ρθεις. Ευτυχώς γερνάμε”. Παρατήρησε ότι “στα χρόνια της κρίσης 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι έχουν υποστεί 15 μειώσεις, για ποια αξιοπρέπεια μιλάμε;”. Ανέφερε ότι ο συνταξιούχος στερείται την κοινωνική ένταξη και την ενημέρωση, και βιώνει απομόνωση, ανασφάλεια, απογοήτευση που στο τέλος γίνεται θυμός. Είπε 
“αλίμονο στους σημερινούς νέους: όταν αυτή η γενιά γεράσει θα έχει πολύ περισσότερα προβλήματα”. Διαφώνησε με την κοινωνική πολιτική που είναι εστιασμένη στα επιδόματα και όχι σε υπηρεσίες - και σημείωσε πως “στα αστικά κέντρα υπάρχει θέμα στέγης για τους συνταξιούχους. Εκτός από τον φροντιστή και τις υπηρεσίες, οι ηλικιωμένοι έχουν ανάγκη και τη σίτιση, υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε”. Εκτίμησε ότι η σύνταξη πρέπει τουλάχιστον να είναι ίση με τον κατώτερο μισθό, και παρουσίασε την κατ’ οίκον νοσηλεία σε συνεργασία με δήμους, αλλά και την αναδοχή στους ηλικιωμένους με ανάλογο επίδομα. “Οι συνταξιούχοι έχουν δικαιώματα. Ευτυχώς θα γεράσουμε, ας γεράσουμε καλά”, επεσήμανε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Τομαρά.

Γ.Σ.


NEWSLETTER