Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020 08:12

"Η πορεία της Ζωής" σ’ ένα βίντεο του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας

"Η πορεία της Ζωής" σ’ ένα βίντεο του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας

"Η πορεία της Ζωής" είναι ένα βίντεο που σκοπεύει να αναδείξει τη σημασία της οικογένειας στην ψυχοκοινωνική υγεία του παιδιού.

Φτιάχτηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) και ακολουθεί την πορεία ζωής ενός κοριτσιού από τη γέννησή του μέχρι που αυτονομείται και φεύγει από την οικογένειά του.

Πρόκειται για μια έμπνευση της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας (ΚΕΠΕΠΨΥ), με σκίτσα δικά τους, διάρκειας περίπου 3 λεπτών και κάτι, χωρίς περιττές φλυαρίες ή δραματικές σκηνές, που ωστόσο συγκινεί και αφήνει στο τέλος μια αίσθηση τρυφερότητας. Η επιστημονικά υπεύθυνη Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη και η ομάδα του Κέντρου μιλάνε στην “Ε” για τη δημιουργία του βίντεο, το οποίο περιλαμβάνει λέξεις και συμβολισμούς, λόγια και αξίες που δομούν την ψυχή ενός παιδιού.

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Η επιστημονική ομάδα του ΚΕΠΕΠΨΥ δημιούργησε ένα βίντεο το οποίο αποτελεί καμπάνια για την ανάδειξη του ρόλου της οικογένειας στη διαμόρφωση της ψυχοκοινωνικής υγείας του παιδιού, όπως εξηγεί η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου. Ιδέα και έμπνευση αποτέλεσαν άλλωστε οι παρεμβάσεις που έχει υλοποιήσει το Κέντρο Πρόληψης για τους γονείς και τα παιδιά “καθότι η οικογένεια αποτελεί τον βασικότερο υποστηρικτικό παράγοντα για ένα παιδί απέναντι σε οποιαδήποτε κρίση ή μετάβαση”. Το βίντεο περιλαμβάνει λέξεις και συμβολισμούς, λόγια και αξίες που δομούν την ψυχή ενός παιδιού. Πρωταγωνίστρια είναι η Ζωή, που θα περπατήσει το δικό της μονοπάτι στη ζωή και θα έχει ως χειραποσκευή μια βαλίτσα… Τι έχει όμως μέσα αυτή η βαλίτσα;

 

ΟΙ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

“Θα έχει τα λόγια των γονιών της όταν ήρθε αντιμέτωπη με τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις. Θα έχει το βλέμμα που συνήθιζαν να την κοιτάζουν καθώς την ενθάρρυναν, την καθοδηγούσαν, καθώς την άκουγαν με τα «αυτιά» της ψυχής τους και την συνόδευαν στις μεταβάσεις της ζωής, στο μεγάλωμά της. Η βαλίτσα αυτή θα έχει όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να μπορεί να περπατήσει στα μονοπάτια της ζωής χωρίς να χάσει τον εαυτό του” περιγράφει η επιστημονική ομάδα απαντώντας στην ερώτηση.

“Να πατάει γερά ώστε να αντέχει τους κραδασμούς. Αυτό είναι η οικογένεια” τονίζει η Φωτ. Βλαχοπουλιώτη και καταλήγοντας προσθέτει: “Τότε είναι η Ζωή έτοιμη να δημιουργήσει τα δικά της μονοπάτια, να ανακαλύψει τον εαυτό της και να εξελιχθεί”.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το βίντεο αυτό δημοσιεύεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου), γιατί η οικογένεια είναι ένας από τους βασικότερους προστατευτικούς παράγοντες για την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας του ατόμου, δίνοντας το μήνυμα «Αγαπάμε τη Ζωή!».

 

Δείτε το βίντεο: