Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020 07:53

Καλαμάτα: Ενημερωτικό περίπτερο από το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Ενημερωτικό περίπτερο θα στηθεί σήμερα το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, από το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Μεσσηνίας και τον ΟΚΑΝΑ.

Σκοπός της δράσης αυτής η οποία θα γίνει από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., είναι να δοθούν φυλλάδια με κεντρικά μηνύματα για την συγκεκριμένη μέρα έτσι ώστε το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. να έρθει πιο κοντά με τη κοινωνία, να ακουστούν προβληματισμοί αλλά και να ειπωθούν ιδέες και προτάσεις.

 

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες στα γραφεία του Κέντρου Πρόληψης το στέλεχος πρόληψης του Κέντρου και ψυχολόγος Ελένη Βλαχάβα ανέφερε πως με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών η επιστημονική ομάδα του Κέντρου απηύθυνε μια πρόσκληση σε μικρούς και μεγάλους έτσι ώστε να συμμετάσχουν σε ένα δημιουργικό, διαδικτυακό εργαστήρι όπου είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μηνύματα πρόληψης και αισιοδοξίας, αξιοποιώντας την τέχνη. "Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μας στείλουν ζωγραφιές, τραγούδια, ποιήματα και φωτογραφίες και εμείς με τη σειρά μας να τα συλλέξουμε, δημιουργώντας ένα πολύ όμορφο βίντεο" τόνισε η κ. Βλαχάβα, λέγοντας πως το μήνυμα που θέλει να περάσει το Κέντρο είναι "Να αγαπάς στη ζωή και να δημιουργείς".

Ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Μεσσηνίας Φίλιππος Χαμαργιάς -μέλος ΔΣ- σχολίασε πως η Εκκλησία συνεισφέρει, συνυπάρχει και επικοινωνεί με όλους όσους αγωνίζονται για τη πρόληψη. “Είναι καλύτερο να προλαμβάνεις παρά να αναγκάζεσαι μετά να θεραπεύσεις" υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η πρόληψη είναι αναγκαία όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους. Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Σαράντος Μαρινάκης είπε πως η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών δεν είναι σημαντική μόνο για την ίδια τη μέρα και τις εκδηλώσεις της. "Η μέρα αυτή αποτελεί την επαγρύπνηση που πρέπει να έχουμε καθημερινά. Δυστυχώς η κοινωνία μας και κυρίως τα νέα παιδιά έχουν τεθεί σε τεράστιους κινδύνους. Η απελπισία, η ανασφάλεια αλλά και η αλλαγή των προτύπων δημιουργούν τεράστια προβλήματα, οδηγώντας τους νέους σε αυτά τα μονοπάτια" εξήγησε. Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, η Καλλιόπη Σπυροπούλου -μέλος του ΔΣ- αναφέρθηκε στις δράσεις του Κέντρου οι οποίες υλοποιούνται στο πλαίσιο της οικογένειας καθώς όπως σημείωσε εκεί βρίσκεται ο πυρήνας όπου δομούνται οι σχέσεις ενός παιδιού και ο τρόπος σύνδεσης του με τον υπόλοιπο κόσμο. "Το μήνυμα που θα ήθελα να περάσουμε είναι να επενδύσουμε στα απλά καθημερινά πράγματα ενός σπιτικού. Μια αγκαλιά, ένα φιλί, ένα παραμύθι, ένας καλός λόγος, οτιδήποτε συνδέει το παιδί με την οικογένεια, αυτό για μας είναι η καλύτερη πρόληψη" επισήμανε. Τέλος, ο πρόεδρος του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Αγγελος Χρονάς έκανε λόγο για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών η οποία είναι μια μέρα προβληματισμού για τον ίδιο, όπως τόνισε. "Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους διάλογο και πρόταση. Θα πρέπει να εστιάσουμε στη πρόληψη, να προσπαθήσουμε σε συνεργασία με τους γονείς να θωρακίσουμε την οικογένεια έτσι ώστε να μην υπάρχουν αυτοί οι "διέξοδοι" που αναζητούν κάποια άτομα καταφεύγοντας σε εξαρτησιογόνες ουσίες" ανέφερε ο κ. Χρονάς καταλήγοντας πως μπορεί λόγω των περιστάσεων να μην μπόρεσε το Κέντρο να προγραμματίσει κάποια μεγάλη ενημερωτική εκδήλωση, ωστόσο το Δ.Σ. αποφάσισε να κάνει τη σημερινή δράση στην κεντρική πλατεία, ώστε ο κόσμος να μην ξεχάσει τη σπουδαιότητα της μέρας.