Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 07:57

Δεκαέξι χρόνια συνεχούς δράσης από την ΕΥΘΥΤΑ με ψυχή την Μεσσήνια Ελένη Καραμπάτου-Καρύδη

Γράφτηκε από την
Δεκαέξι χρόνια συνεχούς δράσης από την ΕΥΘΥΤΑ με ψυχή την Μεσσήνια Ελένη Καραμπάτου-Καρύδη

 

Δεκαέξι χρόνια συνεχούς δράσης συμπλήρωσε φέτος τον Ιούνιο η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός στο χώρο της οδικής ασφάλειας, όπου πρόεδρος από ίδρυσής του είναι η Μεσσήνια στην καταγωγή Ελένη Καραμπάτου-Καρύδη.

Η ΕΥΘΥΤΑ (Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων) - Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2004 και επιμένει να στοχεύει σε «έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα, χωρίς πόνο και τραγωδίες», παρά τις απογοητεύσεις σε αυτά τα 16 χρόνια δράσης του οργανισμού.  

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ΕΥΘΥΤΑ από την αρχή ξεκίνησε και την εκπαίδευση στα σχολεία, με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, και μέχρι σήμερα έχει εκπαιδεύσει 45.524 μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, 1.295 εκπαιδευτικούς, 3.650 στελέχη στρατιωτικών μονάδων και οπλίτες, προσκόπους και συλλόγους.

ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Από την ίδρυσή της στις 6 Ιουνίου 2004, από μια ομάδα ευαισθητοποιημένων πολιτών, όπως επιστήμονες από διάφορους χώρους, θύματα και συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων, αλλά και απλώς ενδιαφερόμενα άτομα, σχεδιάζει πρωτοπόρα εκπαιδευτικά προγράμματα για την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια, συνδυάζοντας τη θεωρία και τη βιωματική δράση για να εκπαιδεύσει τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους στρατευμένους. Ο λόγος ωστόσο που συστάθηκε ήταν, δυστυχώς, η απώλεια του Δημήτρη, ενός 19χρονου φοιτητή και γιου της ιδρύτριας της ΕΥΘΥΤΑ και προέδρου της.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Στην πορεία των 16 χρόνων η ΕΥΘΥΤΑ έχει υλοποιήσει καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για όλες τις ηλικίες, με τις οποίες ενημερώθηκαν τουλάχιστον 70.000 πολίτες, με συμβουλές για ασφαλή οδήγηση μέσω των εντύπων και με τις τηλεοπτικές προβολές και ραδιοφωνικά spot των κοινωνικών μηνυμάτων που προωθεί. Με τους εθελοντές, τα μέλη της και την υποστήριξη φορέων και Οργανισμών η ΕΥΘΥΤΑ υλοποιεί κάθε χρόνο σημαντικές ενέργειες με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και συνεχίζει για έναν κόσμο με ασφάλεια και πολιτισμό στους δρόμους, για όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου.

ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ

Μαζί όλοι στην ΕΥΘΥΤΑ, στοχεύουν στον εκμηδενισμό των τροχαίων, τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στους νέους, στην Ελλάδα. Ολα τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δράσεις της σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται έχοντας ως πρότυπο ευρωπαϊκά προγράμματα για την οδική ασφάλεια, προγράμματα αντίστοιχων φορέων της Ε.Ε., των Ηνωμένων Εθνών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κ.ά. Για την εκπαίδευση των μαθητών Δημοτικών Σχολείων, έχουν εκδώσει τα βιβλία «Κυκλοφορώ και τραγουδώ» και «Κυκλοφορώντας με τον Πανούλη», ενώ εκδόθηκαν και αγγλόφωνα έντυπα για τους τουρίστες.

ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Με δράσεις αλληλεγγύης όπως το «Δέντρο της Αγάπης» στηρίζουν τα θύματα τροχαίων και τις οικογένειές τους.

Φέτος μάλιστα η ΕΥΘΥΤΑ προμηθεύτηκε από τη Δανία ειδικές ταινίες μείωσης ταχύτητας για να τοποθετηθούν έξω από σχολεία. Επίσης, δημιούργησε ένα 10σέλιδο εικονογραφημένο βιβλιαράκι με συμβουλές για ασφαλή οδήγηση. Κάθε Οκτώβριο οργανώνει την «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα», και η Ρόδος ήταν η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που συμμετείχε. Μέσα στις δράσεις του Οργανισμού (στις οποίες αναφερόμαστε ενδεικτικά), συγκαταλέγονται και οι ενημερώσεις επιφανών προσώπων.

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ

Ετσι, έγινε και η συνάντηση της Ελένης Καραμπάτου-Καρύδη με τον τ. Πρόεδρο της  Δημοκρατίας, Μεσσήνιο στην καταγωγή Προκόπη Παυλόπουλο. Παράλληλα, κανονίστηκαν συχνές ενημερώσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τόσο στη συζήτηση σχετικού νομοσχεδίου, όσο και για θέματα οδικής ασφάλειας με μοναδικό στόχο την πρόληψη και μείωση των θανάσιμων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία και των θανάτων. Αλλωστε έχει διοργανώσει ημερίδες με εισηγητές υπουργούς, με επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων (καθηγητές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, μηχανικοί, ιατροί, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, δάσκαλοι οδήγησης εκπρόσωποι ΜΚΟ) από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ειδικευμένους σε αντικείμενα που καλύπτουν όλο το φάσμα της οδικής ασφάλειας.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Η απογοήτευση από τους θανάτους και τους τραυματισμούς στους δρόμους δεν επιτρέπει ωστόσο στην ΕΥΘΥΤΑ να είναι αισιόδοξη. "Η τρομακτική απώλεια τόσων ανθρώπων θα έπρεπε να είχε θέσει σε συναγερμό όλους εκείνους που κατέχουν θέσεις δημόσιας ευθύνης με στόχο να αυξηθεί η ασφάλεια στους δρόμους. Κι όμως διαχρονικά συμβαίνει το αντίθετο" διαπιστώνει ο Οργανισμός.

Η χώρα μας παραμένει σε μία από τις χειρότερες θέσεις (5η) ανάμεσα σε 32 ευρωπαϊκές χώρες (PIN Report ETSC Ιούνιος 2019). Συγκεκριμένα, βρίσκεται στην 5η θέση με 75 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 50. Πιο πάνω από εμάς βρίσκονται μόνο χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ (Ρουμανία, Βουλγαρία, Λετονία, Πολωνία).

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ

Η ΕΥΘΥΤΑ τονίζει ότι "επιβάλλεται τώρα η πολιτική βούληση να είναι ισχυρή,  ειλικρινής και όχι αποσπασματική με αποτέλεσμα τα μέτρα ασφάλειας της οδικής κυκλοφορίας να είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκώς έως ελλιπώς σχεδιασμένα και λιγότερο αποδεκτά από τους χρήστες. Θα πρέπει αυτή η πανδημία των τροχαίων να σταματήσει".

Για το σκοπό αυτό ο Οργανισμός έχει προτείνει διαχρονικά στις κυβερνήσεις και σε όλους τους φορείς μια σειρά από δράσεις, όπως: "Αμεση θέσπιση του Στρατηγικού Σχεδίου βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας στη χώρα μας του καθηγητή του ΕΜΠ Γ. Κανελλαΐδη, άμεση κατάργηση του άρθρου 43 του ΚΟΚ – Εγκατάλειψη θύματος, ενιαίος, κεντρικός συντονισμός και παρακολούθηση των δράσεων των αρμόδιων υπουργείων και των λοιπών φορέων, διαρκής αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων, δημοσιοποίηση των στοιχείων των τροχαίων ατυχημάτων και λογοδοσία, εκπαίδευση, εντατικοποίηση των ελέγχων, άλλωστε, έχει καταγραφεί ότι η ελλιπής επιτήρηση-έλεγχος δικαιολογεί την παραβατικότητα των χρηστών και τους θανάτους-τραυματισμούς οδικής κυκλοφορίας".


NEWSLETTER