Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2013 06:58

Ισχυρή χαλαζόπτωση στην Τριφυλία κατέστρεψε θερμοκήπια

Ισχυρή χαλαζόπτωση στην Τριφυλία κατέστρεψε θερμοκήπια

Τεράστιες ζημιές στον αγροτικό τομέα προκάλεσε η πρωτοφανής χαλαζόπτωση που έπληξε χθες το μεσημέρι την περιοχή της Τριφυλίας με το μέγεθος του χαλαζιού να φτάνει και να ξεπερνά το μέγεθος αυγού. Ο κύριος όγκος των ζημιών εντοπίζεται μεταξύ Φιλιατρών και Τερψιθέας και έχει να κάνει με τις καταστροφές στα νάιλον των θερμοκηπιακών μονάδων.

 

Το χαλάζι ήταν μεγάλο σε μέγεθος και με ακανόνιστη μορφή με αποτέλεσμα να τρυπήσουν τα νάιλον των θερμοκηπίων φέρνοντας τους παραγωγούς σε απόγνωση, αφού από την μια το κόστος αντικατάστασης είναι μεγάλο και από την άλλη αυτή την περίοδο στο μέσο του χειμώνα που οι καλλιέργειές τους είναι στο ξεκίνημα, θέλουν ιδανικές συνθήκες οι οποίες δεν μπορούν να εξασφαλιστούν με τρύπια νάιλον. Μεγάλες επίσης είναι οι ζημιές σε όποιες υπαίθριες καλλιέργειες υπήρχαν στην περιοχή, όπως και στα μαύρα πλαστικά κάλυψης τους εδάφους για τα καρπούζια, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είχαν τοποθετηθεί στα χωράφια.

Η χαλαζόπτωση ξεκίνησε λίγο πριν τη 1.30 το μεσημέρι και λίγα λεπτά ήταν αρκετά να προκαλέσουν ανυπολόγιστες ζημιές, αφού το μέγεθος του χαλαζιού ήταν τέτοιο που με όσους παραγωγούς μιλήσαμε μας είπαν ότι ποτέ στην ζωή τους δεν είχαν ξαναδεί. Η δύναμή του ήταν τέτοια που όχι μόνο τρύπησε τα νάιλον των θερμοκηπίων, αλλά πέφτοντας μέσα στις καλλιέργειες έκανε ζημιές ακόμη και στα φυτά. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι άμεσα υπήρξε κινητοποίηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, καθώς κλιμάκιο γεωπόνων με επικεφαλής τον διευθυντή Αντώνη Παρασκευόπουλο βρέθηκε στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό πως στην περιοχή που φαίνεται ότι βρέθηκε στο επίκεντρο της χαλαζόπτωσης, υπάρχουν περίπου 500 στρέμματα θερμοκηπίων και όπως μας είπαν οι παραγωγοί, το κόστος αντικατάστασης του νάιλον ανά στρέμμα είναι από 2 – 2,5 χιλ. ευρώ. Ενα κόστος δυσβάσταχτο σε μια εποχή δύσκολη και που μάλιστα δεν υπάρχει παραγωγή, αλλά η καλλιέργεια είναι στο ξεκίνημά της.

Ο Ομηρος Σάμπαλης στην περιοχή Διπόταμα στον Αγρίλη, που είδε το χαλάζι να σπάει τα φυτά ακόμη και μέσα στο θερμοκήπιο μας είπε: «Το χαλάζι ήταν σαν την χούφτα μας. Εγώ στην ζωή μου δεν έχω ξαναδεί τέτοιο χαλάζι. Στα νάιλον των θερμοκηπίων έχουμε πάθει ολοσχερή καταστροφή. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Μόνο αν μας στείλει ο Θεός λεφτά μπορούμε να το αλλάξουμε. Το κόστος είναι 2.500 ευρώ το στρέμμα και αυτή η εποχή είναι μια περίοδος που δεν υπάρχει παραγωγή. Εγώ έχω 15 στρέμματα και έχουν καταστραφεί τα νάιλον ολοσχερώς. Τώρα όλα τα νερά πέφτουν μέσα. Οι ζημιές είναι τεράστιες».

Λίγο πιο δίπλα ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος επισήμανε: «Ευτυχώς που δεν είμαστε έξω γιατί θα μας σκότωνε. Τέτοιο ήταν το μέγεθος και η δύναμη που έπεφτε. Το μέγεθός του ξεπερνούσε το αυγό. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο πράγμα ποτέ στην περιοχή. Οι ζημιές που προκλήθηκαν στα θερμοκήπια  είναι τεράστιες. Θέλεις τουλάχιστον 2.000 ευρώ το στρέμμα για να αλλάξεις το νάιλον και εγώ έχω 9 στρέμματα που υποχρεωτικά πρέπει να αλλαχτούν, καθώς δεν μπορείς να κάνεις έτσι καλλιέργεια. Μεγάλες είναι οι ζημιές και στα μαύρα νάιλον που είχαμε ρίξει στο έδαφος για τα καρπούζια. Εχουν γίνει κόσκινο».

Ο Θανάσης Ψιλόπουλος σημείωσε: «Ηταν σε μέγεθος αυγού και παραπάνω, με αποτέλεσμα να τρυπήσει το νάιλον σε πολλά σημεία και το χαλάζι να πέφτει μέσα. Προσπαθούμε τώρα να σκεπάσουμε άμεσα τις χοντρές ζημιές για να δούμε τι θα κάνουμε. Ομως οι τρύπες είναι πολλές.Οι συνέπειες από αυτή τη ζημιά είναι πολύ άσχημες καθώς είμαστε μέσα στο χειμώνα. Ούτε θέρμανση μπορούμε να έχουμε κανονική, αλλά και με ένα αέρα αυτό μπορεί να σκιστεί τελείως. Τα φυτά ακόμη είναι σε μικρό στάδιο και είναι ευαίσθητα. Το να αλλάξεις το νάιλον στοιχίζει περίπου 2.000 ευρώ το στρέμμα και εδώ έχουμε 7 στρέμματα. Τέτοιο χαλάζι δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ, δεν ήταν μεγάλη η διάρκεια του, κράτησε περίπου 5-6 λεπτά, αλλά η έντασή του ήταν πολύ μεγάλη».

Στην περιοχή της Τερψιθέας ο Στεφανής Παπαδόπουλος μας τόνισε: «Το χαλάζι σε μέγεθος κάλυπτε όλη την παλάμη μου και δεν ήταν στρογγυλό αλλά σε ακανόνιστο μέγεθος. Τέτοιο πράγμα δεν έχουμε ξαναδεί. Επεφτε με τέτοια ορμή που τρυπούσε τα νάιλον του θερμοκηπίου, τα οποία πλέον είναι άχρηστα και κινδυνεύει η καλλιέργεια. Με το κόστος αλλαγής να είναι τεράστιο, είναι δύσκολο σε αυτή την οικονομική κατάσταση να μπορέσουμε να αλλάξουμε τα νάιλον σε όλα τα θερμοκήπια. Δεν ξέρουμε πλέον τι να κάνουμε. Πραγματικά βρισκόμαστε σε απόγνωση».

Ο Λάμπρος Παπάγιωργας επισήμανε: «Το μέγεθος του χαλαζιού ήταν σαν αυγό και μεγαλύτερο. Δεν έχει ξαναπεράσει τέτοιο χαλάζι στην περιοχή μας. Ηταν μεγάλο και παραμορφωμένο, με γωνίες για αυτό και τρυπούσε τα νάιλον με την δύναμη που έπεφτε πάνω. Σε 3,5 στρέμματα θερμοκήπιο που έχω, θέλει όλο άλλαγμα και χρειάζονται 7.000 ευρώ για να αλλαχτεί. Πού να βρούμε εμείς αυτή την εποχή που η καλλιέργεια της ντομάτας είναι στο ξεκίνημά της, αυτά τα λεφτά να το αλλάξουμε;».

Από την πλευρά του ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος μας τόνισε: «Είχαμε μια ισχυρή χαλαζόπτωση με ένταση και μεγάλο μέγεθος χαλαζιού. Αμέσως δεθήκαμε τηλεφωνήματα από παραγωγούς και με κλιμάκιο γεωπόνων βρεθήκαμε στα θερμοκήπια της περιοχής ξεκινώντας από τον Αγρίλη. Διαπιστώσαμε ζημιές τεράστιες στην κάλυψη των θερμοκηπίων, τα οποία έχουν μεγάλο αριθμό από τρύπες, ενώ χαλάζι βρισκόταν και μέσα στο χώρο του θερμοκηπίου, χαλάζι με ανώμαλη επιφάνεια και αυτό έχει σημασία. Εγώ 28 χρόνια που δραστηριοποιούμαι στην περιοχή, τέτοιο μέγεθος δεν έχω ξαναδεί.

Το άσχημο είναι ότι πρώιμες φυτείες που έχουν ένα τεράστιο κόστος, έρχεται τώρα μια δυσμενής καιρική συνθήκη να δημιουργήσει πρόσθετο κόστος στους παραγωγούς. Αν υπολογίσουμε ότι το κόστος είναι μεταξύ 1.800- 2.000 ευρώ το στρέμμα και ότι μπορεί να έχει ζημιωθεί το 20-30% των θερμοκηπίων, καταλαβαίνει κανείς ότι οι ζημιές είναι μεγάλες. 

Η μεγάλη ένταση εστιάζεται στην περιοχή Αγρίλη, Εξοχικού, Χαλαζόνι, Τερψιθέα και Φιλιατρά. Καλύτερη εικόνα όμως θα έχουμε αύριο (σήμερα). 

Επίσης ζημιές έχουμε σε φυλλώδη λαχανικά, τα μπρόκολα, λάχανα και άλλα. Ενώ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ζημιές που θα δημιουργηθούν πλέον μέσα στα θερμοκήπια λόγω της υψηλής υγρασίας, μη σταθερής θερμοκρασίας και ότι τα φυτά είναι ευαίσθητα. Ολα αυτά δημιουργούν καινούργια κοστολόγια και δύσκολες συνθήκες».

 Επίσης συμπλήρωσε πως η αλλαγή των πλαστικών στα θερμοκήπια κρίνεται αναγκαία και δεν συζητιέται καν, καθώς όσοι δεν το κάνουν, θα έχουν τεράστια προβλήματα. Σημείωσε ακόμη ότι ζημιές έχουν προκληθεί και στα πλαστικά κάλυψης που είχαν μπει για τα καρπούζια.