Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020 09:00

Καλαμάτα: Πάνω από 40 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία του Cosmos - “Αντί δώρου, δώστε αίμα”

Καλαμάτα: Πάνω από 40 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία του Cosmos - “Αντί δώρου, δώστε αίμα”

 

“Αυτές τις γιορτές, να μην ξεχάσουμε να δώσουμε μια φιάλη αίμα σε αυτούς που έχουν ανάγκη…”. Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγιώτης Κατσίβελας προτρέπει όλους όσοι μπορούν να μιμηθούν τους δεκάδες εθελοντές οι οποίοι χθες πρόσφεραν αίμα στην έκτακτη αιμοδοσία που διοργάνωσε το κατάστημα Cosmos στην Καλαμάτα, μετά από έκκληση της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, για ενίσχυση των αποθεμάτων αίματος.

Μεταξύ αυτών που χθες πρόσφεραν το πολυτιμότερο δώρο που μπορεί ένας άνθρωπος να προσφέρει στον συνάνθρωπό του, ήταν νέες κοπέλες οι οποίες αιμοδοτούσαν για πρώτη φορά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μαζί με τη συλλογή αίματος γινόταν και ενημέρωση προς υποψήφιους δότες μυελού των οστών.

ΜΗΝΥΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ

Η ανταπόκριση του κόσμου γέμισε αισιοδοξία τους διοργανωτές, ενώ ικανοποίηση έδωσε τόσο η παρουσία του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Παναγιώτη Κατσίβελα, όσο και αυτή του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου. Ειδικά το ΕΚΕΑ απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι στηρίζει ενεργά και είναι πάντα αρωγός στις δράσεις αιμοδοσίας. Ο πρόεδρός του μάλιστα απηύθυνε έκκληση για την προσφορά αίματος από εθελοντές και σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην αβέβαιη κατάσταση που έχει προκληθεί εξαιτίας της πανδημίας, με αποτέλεσμα να μειωθεί πανελλαδικά η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών στις αιμοληψίες.

“ΔΕΧΤΗΚΕ ΚΛΥΔΩΝΙΣΜΟ”

Ο κ. Κατσίβελας περιέγραψε πώς η πανδημία διαμόρφωσε αρνητικά τις συνθήκες, αποτρέποντας τους εθελοντές να αιμοδοτήσουν. Όπως είπε “το σύστημα της ελληνικής αιμοδοσίας δέχτηκε έναν πολύ μεγάλο κλυδωνισμό με τη λήψη των καινούργιων απαγορευτικών μέτρων. Είδαμε όλοι ότι το ποσοστό της ασθένειας (σ.σ. του κορονοϊού) άρχισε να διαχέεται πολύ έντονα στην κοινωνία κι η εικόνα των θανάτων ήταν πάρα πολύ αρνητική. Αυτό το πράγμα προκάλεσε έναν πολύ μεγάλο φόβο και στους εθελοντές αιμοδότες. Έτσι, είδαμε κάποια στιγμή τα αποθέματα αίματος να πέφτουν σημαντικά, όμως σε τέτοιες στιγμές και σε δύσκολες στιγμές υπάρχουν άνθρωποι, συλλογικότητες, σύλλογοι, υπάρχει ο μεγάλος θεσμός της εθελοντικής αιμοδοσίας, υπάρχουν όλες αυτές οι κοινωνικές προϋποθέσεις που μπορούν να σηκώσουν το βάρος και να φέρουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα, να δώσουν λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα”.

ΑΝΤΙ ΔΩΡΟΥ, ΔΩΣΤΕ ΑΙΜΑ

Ο Παναγιώτης Κατσίβελας, όπως και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Cosmos και εθελοντής Κώστας Βλαχονικολός προέτρεψαν σε αυτές τις γιορτές να δώσουμε αντί δώρου μια φιάλη αίμα, δίνοντας έτσι ζωή, ελπίδα και αισιοδοξία σε όσους έχουν ανάγκη. "Είναι ημέρες γιορτών, όλοι περιμένουμε ένα δώρο κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στα νοσοκομεία, που έχουν ανάγκη την παρουσία μας και τη συμμετοχή μας, γι’ αυτό το πιο σημαντικό δώρο αυτά τα Χριστούγεννα είναι να μην ξεχάσουμε να δώσουμε μια φιάλη αίμα σε αυτούς που έχουν ανάγκη”, προέτρεψε ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ.

ΠΡΑΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της έκτακτης αιμοδοσίας επαίνεσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος παραβρέθηκε και συνεχάρη τους υπεύθυνους των καταστημάτων Cosmos. Ο δήμαρχος καλωσόρισε, επίσης, στην πόλη και τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγιώτη Κατσίβελα και σε δηλώσεις του τόνισε πως η προσφορά αίματος “είναι μία πράξη αγάπης, προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, μία πράξη πολιτισμού”. Ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στους υγειονομικούς, που την περίοδο αυτή δίνουν καθημερινή μάχη με τον αόρατο εχθρό του Covid-19.

Οπως και σε κάθε αιμοδοσία που γίνεται, πολύτιμη ήταν και η συνδρομή των νοσηλευτριών και εθελοντριών του Περιφερειακού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού, παρούσας και της προέδρου του Δήμητρας Ψαρούλη, καθώς και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Την έκτακτη αιμοδοσία διοργάνωσαν τα καταστήματα Cosmos Καλαμάτας, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Cosmos Καλαμάτας, ενώ συνδιοργανωτές ήταν η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας και το Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ν.Κ.