Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2013 07:42

Η Πελοπόννησος ψηλά στη μικροδιαφθορά - Δεύτερη στην κατάταξη με βάση πανελλαδική έρευνα

Η Πελοπόννησος ψηλά στη μικροδιαφθορά - Δεύτερη στην κατάταξη με βάση πανελλαδική έρευνα

Δευτεραθλήτρια στη μικροδιαφθορά -μετά την Αττική- αναδεικνύεται η επικράτεια της περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το 2012 η "Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς". Οι χάρτες της έρευνας δείχνουν ότι τα δεύτερα πιο υψηλά ποσοστά διαφθοράς, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, παρουσιάζονται στη γεωγραφική περιφέρεια της Πελοποννήσου. Σύμφωνα δε με τους ίδιους χάρτες, εντός της συγκεκριμένης περιφέρειας πρωταθλητές στην διαφθορά αναδεικνύονται οι Νομοί Αρκαδίας, Κορινθίας και Αργολίδας. Οσον αφορά τους δήμους, η υψηλότερη διαφθορά παρουσιάζεται στη γεωγραφική επικράτεια των Δήμων Μεγαλόπολης και Κορίνθου. 

 Αναλυτικά, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά περιστατικών συνολικής διαφθοράς εντοπίζονται στην επικράτεια των Περιφερειών Αττικής, με πρωτοπόρο τον Νομό Αττικής (λόγω της συγκέντρωσης της πλειοψηφίας των δημοσίων υπηρεσιών), και Πελοποννήσου.

Ο δημόσιος τομέας εξακολουθεί να λαμβάνει τα περισσότερα... φακελάκια έναντι του ιδιωτικού - με τα νοσοκομεία, τις εφορίες και τις πολεοδομίες να παραμένουν σταθερά στις πρώτες θέσεις κατάταξης της μικροδιαφθοράς στο Δημόσιο. Εντούτοις, τα φακελάκια που προορίζονται για τις δημόσιες υπηρεσίες χαρακτηρίζονται πλέον από... λιτότητα, δεδομένου ότι κατά μέσο όρο τα ποσά το 2012 μειώθηκαν κατά 12,2% (1.228 ευρώ το 2012, έναντι 1.399 το 2011). Από την άλλη πλευρά ο ιδιωτικός τομέας φαίνεται να κερδίζει περισσότερα, δεδομένου ότι τα φακελάκια το 2012 γίνονται πιο «παχουλά» εδώ κατά 2,6% (μέσος όρος 1.442 ευρώ, έναντι 1.406 το 2011), παρά τη μείωση των παράνομων δοσοληψιών (2,6% το 2012 έναντι 3,6% 2011).

Στα νοσοκομεία οι πολίτες πληρώνουν διαφθορόσημο για επεμβάσεις/ εγχειρήσεις, γρηγορόσημο για καλύτερη ή ταχύτερη εξυπηρέτηση, ενώ δίνουν και φακελάκι ως αμοιβή σε γιατρούς. 

Στις εφορίες οι πολίτες πληρώνουν διαφθορόσημο για ρύθμιση χρεών - κλείσιμο βιβλίων και γρηγορόσημο για φορολογικές υποθέσεις - κληρονομιές. 

Στις πολεοδομίες πληρώνουν διαφθορόσημο και γρηγορόσημο για οικοδομικές άδειες και νομιμοποίηση αυθαιρέτων. 

Στον ιδιωτικό τομέα, η μεγαλύτερη διαφθορά παρουσιάζεται σε επιχειρήσεις των κλάδων παροχής υγείας, αυτοκινήτων (σχολές οδηγών, ΚΤΕΟ κ.λπ.) και του κατασκευαστικού κλάδου. Ως διαφθορά υπολογίζεται εδώ και η μη έκδοση αποδείξεων. 

Η εν λόγω έρευνα σκιαγραφεί επίσης το ατομικό κοινωνικό προφίλ των θυμάτων της μικροδιαφθοράς (με βάση το 21,5% των ερωτηθέντων, που έχουν πέσει οποτεδήποτε στο παρελθόν θύματα της μικροδιαφθοράς): Πρόκειται κυρίως για άνδρες ηλικίας 45-54 ετών, απόφοιτους ανώτερης εκπαίδευσης, αυτοαπασχολούμενους ή εργοδότες.