Κυριακή, 29 Αυγούστου 2021 08:46

Εθελοντές ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας: Η εμπειρία της κατάσβεσης στις δύσκολες φετινές πυρκαγιές (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Εθελοντές ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας: Η εμπειρία της κατάσβεσης στις δύσκολες φετινές πυρκαγιές (βίντεο-φωτογραφίες)

Είναι ένα από τα ζεστά απογεύματα του Αυγούστου. Οι πυρκαγιές που έκαιγαν για μέρες στη Μεσσηνία έχουν τελειώσει και κατευθυνόμαστε στη βάση της ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας για να συναντήσουμε τους εθελοντές.

Αφορμή για τη συνάντηση υπήρξε ο διαδικτυακός έρανος της ΟΑΚ για την αντικατάσταση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της που καταστράφηκε στις φωτιές στην Ανω Μεσσηνία και το Βασιλίτσι, όπου οι εθελοντές νυχθημερόν συνέδραμαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις με το 5τονο πυροσβεστικό όχημα της ομάδας.    

“Ήταν η δυσκολότερη συμμετοχή της ομάδας μας από ιδρύσεώς της. Η παρατεταμένη συμμετοχή των μελών ήταν εξαντλητική. Πέρα από τη σωματική κόπωση παρουσιάστηκαν δερματικά προβλήματα στα πόδια λόγω της υπερβολικής χρήσης των αρβύλων. Η ολιγόωρη νυχτερινή ξεκούραση γινόταν στην οροφή του πυροσβεστικού με στρωματάκια ώστε να πάρουμε δυνάμεις” μας λέει ο πρόεδρος της ΟΑΚ Κώστας Βλαχονικολός περιγράφοντας τι έζησαν τις ημέρες των πυρκαγιών στα μέτωπα.

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ

Η ΟΑΚ από την ίδρυσή της το 2009 συμμετέχει εθελοντικά όπου της ζητηθεί ως πιστοποιημένο μέλος της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Έτσι έγινε και με τις φωτιές στις αρχές του μήνα στο Βασιλίτσι και την Ανω Μεσσηνία. Η συνδρομή της ομάδας ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή στη φωτιά του Βασιλιτσίου τη Δευτέρα 2 Αυγούστου. “Αρχικά κλήθηκε το 5τονο της ομάδας μας να συνδράμει στο έργο της Πυροσβεστικής ως δότης νερού σε άλλα οχήματα της υπηρεσίας. Την επόμενη μέρα στη μεγάλη αναζωπύρωση μετέβη ξανά το 5τονο, όπου και παρέμεινε στην περιοχή μέχρι την Τετάρτη το βράδυ όπου λάβαμε από την Π.Υ. Καλαμάτας εντολή μετάβασης στη φωτιά που στο μεταξύ είχε εκδηλωθεί στο Διαβολίτσι”, περιγράφει ο Κ. Βλαχονικολός. Επί τόπου μετέβη το ΟΑΚ-2, δυναμικότητας 1 τόνου νερού και διμελές πλήρωμα, το οποίο μετέπειτα αντικαταστάθηκε από το 5τονο ΟΑΚ-1. Ενεργή ήταν η συμμετοχή των εθελοντών και στην κατάσβεση των αναζωπυρώσεων στο τεράστιο μέτωπο της πυρκαγιάς, όπως και στην εκκένωση του Διαβολιτσίου, όταν αυτό κινήθηκε απειλητικά προς το χωριό.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στις 5 Αυγούστου η ομάδα κλήθηκε να συνδράμει στην περιοχή της Άνθειας του Δήμου Καλαμάτας συνδράμοντας και εκεί σημαντικά στην υποστήριξη των δυνάμεων της Π.Υ. Καλαμάτας. Παράλληλα με τη συμμετοχή της ομάδας στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, οι εθελοντές είχαν από τις 6 Αυγούστου σε πλήρη ετοιμότητα και το πλωτό της ΟΑΚ, ώστε σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, να συνδράμει σε μια ενδεχόμενη εκκένωση πληθυσμού από τη θάλασσα. “Γεγονός που είχε συμβεί νωρίτερα, όταν στην πυρκαγιά στο Βασιλίτσι μας ζητήθηκε αλλά αδυνατούσαμε. Λόγω της εκτεταμένης συμμετοχής μας εκεί από στεριάς με αρκετά μέλη, είχε καταστεί αδύνατη η επάνδρωση του πλωτού” σημειώνει ο επικεφαλής της ΟΑΚ.

Για τις επόμενες ημέρες και για όσο ήταν απαραίτητη η παρουσία τους, οι εθελοντές βρέθηκαν στην Άνω Μέλπεια (Καρνάσι, Δασοχώρι, Φίλια) και συνέδραμαν σε οχήματα της Πυροσβεστικής και των δήμων.

 

Ο… ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Στις φετινές επιχειρήσεις η ΟΑΚ χρησιμοποίησε το νεοαποκτηθέν της πυροσβεστικό όχημα δυναμικότητας 5 τόνων νερού. Επίσης, δοκιμάστηκαν και οι αντοχές των 22 εθελοντών, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στα μέτωπα, καθώς επιχειρούσαν σχεδόν ταυτόχρονα σε 3 μεγάλα συμβάντα. “Δανείζαμε σωλήνες στο Πυροσβεστικό Σώμα, αρκετές από τις οποίες κάηκαν κατά τις επιχειρήσεις, χάσαμε αυλούς, χάλασαν VHF των εθελοντών μας από τα νερά, είχαμε και φθορά ελαστικών τα οποία ήταν πολλών ετών, ζημιές και απώλειες, οι οποίες παρατηρούνται μόνιμα σε επιχειρήσεις με πυρκαγιές ανάλογης έκτασης και έντασης” λέει ο Κ. Βλαχονικολός και προσθέτει ότι “επί μια εβδομάδα επιχειρούσαμε σχεδόν κάθε μέρα και σε διαφορετικά σημεία κάθε φορά”. Μαζί τους ακούραστα και επίμονα συμμετείχε στη φωτιά στο Βασιλίτσι και η νέα εθελόντρια της ΟΑΚ και μητέρα Δήμητρα Τσιάνη.

 

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

Σε κάθε φωτιά το σημαντικότερο είναι να την προλάβεις στα πρώτα λεπτά της εκδήλωσής της. Επί τόπου φτάνουν πρώτα, λόγω της ευελιξίας τους και της ταχύτητάς τους, τα PickUp 4x4 “Ντακότες” τα οποία, εξηγεί ο επικεφαλής της ΟΑΚ, διαθέτουν από 500- 800 λίτρα νερό και ακολουθούν τα μεγαλύτερα της Πυροσβεστικής. Όταν όμως “έχεις να διαχειριστείς ένα πολύ μεγάλο μέτωπο όπως του Βασιλιτσίου σε συνδυασμό και με άλλα νέα μέτωπα, όσα οχήματα να έχει το Πυροσβεστικό Σώμα, και ο παραμικρός «κουβάς» νερού είναι «χρυσός»” λέει ο Κ. Βλαχονικολός. Κι επειδή τα πυροσβεστικά οχήματα χρειάζεται να παραμένουν παρατεταμένα σε μια θέση, είναι κομβικής σημασίας η τροφοδότησή τους από δότες νερού, όπως “το δικό μας 5τονο, τρακτέρ μεγάλης χωρητικότητας, υδροφόρες δήμων, ιδιωτών κ.λπ.”.

 

ΚΡΟΥΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ

Η τροφοδοσία των πυροσβεστικών οχημάτων με νερό χωρίς χρονοτριβές στο μέτωπο της φωτιάς επιβάλλεται. Τι γίνεται όμως με τα σημεία απ’ όπου οι υδροφόρες και τα αυτοκίνητα των εθελοντών θα μπορούσαν να πάρουν γρήγορα νερό; “Εδώ λοιπόν είναι ένα μέρος της πρόληψης” λέει ο επικεφαλής της ΟΑΚ και θέτει μια σειρά από ερωτήματα: “Οι δήμοι έχουν ελέγξει όλους τους κρουνούς για να πάρουμε νερό; Στο Βασιλίτσι και στη διασταύρωση για Λειβαδάκια η ΟΑΚ τοποθέτησε ανταλλακτικό ημισύνδεσμο σε παροχή του δήμου, ώστε να παίρνουν νερό όλα τα πυροσβεστικά. Δεν υπήρχε ανταλλακτικό στην έξοδο! Έχουν οι δήμοι μια λίστα ιδιωτών με τρακτέρ, βυτιοφόρα, ώστε να τους καλέσουν άμεσα; Αυτά τα μηχανήματα έχουν ελεγχθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις συνδεσιμότητας με τα πυροσβεστικά ώστε να τους δώσουν το νερό;”. Τονίζει ακόμα πως “όλα αυτά είναι ένας μηχανισμός που πρέπει να λειτουργεί άριστα δίχως αγκυλώσεις και γραφειοκρατίες στις δύσκολες στιγμές”.

 

ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Η πρόληψη, επισημαίνει ο Κώστας Βλαχονικολός, είναι τεράστια έννοια. “Θεωρούμε πως ξεκινάει από την ενημέρωση και εκπαίδευση του κόσμου αρχικά, μιας και έχουμε μεγάλα ποσοστά πυρκαγιών από αμέλεια, εμπρησμούς κ.ά. και μετά θέση έχει η Πολιτεία για το επιχειρησιακό κομμάτι της πρόληψης. Η πρόληψη πρέπει να διδαχθεί από το σχολείο και την οικογένεια” σημειώνει.

Όσον αφορά τη συμβολή της ΟΑΚ στο κομμάτι αυτό, “επί καθημερινής βάσης περίπου στη 1 μ.μ. αναρτούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον χάρτη με την κατηγορία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς της επόμενης ημέρας, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ώστε ο κάθε πολίτης να ενημερώνεται και να αποφύγει δραστηριότητες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές”.

Επίσης, πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος “τα μέλη της ΟΑΚ περνάνε μεγάλα ή και μικρά ταχύρρυθμα σεμινάρια εκπαίδευσης στην πυρόσβεση αλλά και τη χρήση μέσων πυρόσβεσης. Κατά την αντιπυρική περίοδο και στα πλαίσια της πρόληψης, οι εθελοντές και ο εξοπλισμός της ΟΑΚ, βρίσκονται σε ετοιμότητα ανάλογα και με τον ημερήσιο χάρτη επικινδυνότητας” και επιπλέον “η Πυροσβεστική Υπηρεσία μας ορίζει τομέα περιπολίας συνήθως από την κατηγορία 3 και άνω”. Φυσικά η στελέχωση των οχημάτων εξαρτάται και από τη διαθεσιμότητα των εθελοντών. “Είμαστε επαγγελματίες, ιδιωτικοί υπάλληλοι, έχουμε οικογένειες με παιδιά, άρα οι χρόνοι δεν είναι πάντα υπέρ του εθελοντισμού” επισημαίνει.

 

ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ο Κώστας Βλαχονικολός λέει ότι δυστυχώς, “στην Ελλάδα η Ευρώπη δεν έχει φτάσει ακόμα. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ο εθελοντισμός αγκαλιάζεται από την Πολιτεία και προσφέρεται στους εθελοντές όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός για να μπορούν να παρέχουν δωρεάν το έργο τους, με ασφάλεια, ταχύτητα και συνέπεια”. Στην Ελλάδα, “ενώ η Πολιτεία σε χρησιμοποιεί επίσημα, σε καλεί στα Συντονιστικά Τοπικά Οργανα, σε ανεβάζει και σε ευχαριστεί στις κάμερες και στον Τύπο, ωστόσο δεν βάζει το χέρι στην τσέπη να σε στηρίξει με εξοπλισμό. Όταν το κάνει και με λιγοστές παροχές, το διατυμπανίζει φυσικά για να δείξει ότι σε στηρίζει! Αυτή είναι η πραγματικότητα!” διαπιστώνει.

Οι ανάγκες για τον εξοπλισμό της ομάδας καλύπτονται από τις συνδρομές των 35 μελών της, από εράνους μεταξύ τους και από χορηγίες ιδιωτών και επιχειρήσεων. Ενδεικτικά, το 5τονο έχει κόστος λειτουργίας το χρόνο περίπου 3.000 ευρώ και “δεν συζητάμε για ζημιές, εκεί κάνουμε ευχή να μην συμβεί” λέει ο επικεφαλής της ομάδας. Οσο για τον ατομικό εξοπλισμό κάθε εθελοντή, το κόστος ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

 

ΓΙΑΤΙ Ο ΕΡΑΝΟΣ

Μετά τις απώλειες εξοπλισμού στις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου αλλά και την εντυπωσιακή εκδήλωση της θέλησης των πολιτών να συμβάλουν στο έργο της ομάδας, η διοίκηση της ΟΑΚ αποφάσισε την τοποθέτηση κουμπαράδων σε επιχειρήσεις του νομού, αλλά και τη διενέργεια εράνου (περισσότερες πληροφορίες στο site της εθελοντικής ομάδας στο link: https://oak4x4messinias.gr/e-banking/), έτσι ώστε “να μπορέσουμε να ενισχύσουμε και να προστατεύσουμε τους εθελοντές μας και να προμηθευτούμε εξοπλισμό πυρόσβεσης”. Αλλά και η Πολιτεία, λέει ο Κ. Βλαχονικολός “πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τους εθελοντές και, σαφώς, να υπάρξει αξιολόγηση, εκπαίδευση και υποστήριξη. Ο νέος νόμος (4462/20-Χαρδαλιά) τα προβλέπει, αναμένουμε την εφαρμογή του”.

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΝΕΑ ΜΕΛΗ

Ο επικεφαλής της ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας Κώστας Βλαχονικολός εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στα μέλη που υπερέβαλαν εαυτούς, παραμερίζοντας οικογένεια και υποχρεώσεις και τονίζει την υποδειγματική συνεργασία όλων των εθελοντών με τους αξιωματικούς και τα στελέχη των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας, που τους υποστήριξαν επιχειρησιακά και τους διένειμαν φαγητό και νερό. Οι εθελοντές της ΟΑΚ, λέει κλείνοντας, παίρνουν δύναμη για να συνεχίσουν το έργο τους απ’ όλους τους πολίτες αλλά και τις τοπικές επιχειρήσεις, που ενθάρρυναν και ενίσχυσαν με κάθε τρόπο την παρουσία τους στα μέτωπα της φωτιάς. Αλλά κυρίως χάρηκαν από το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν νέες και νέοι ή ομάδες νέων, για να συμμετέχουν ενεργά προς ενίσχυσή τους στα μέτωπα των πυρκαγιών και “διεκδικούν ενεργά να αποτελέσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τη χώρα μας”.

Κάλεσμα σε νέα μέλη, πριν μας αποχαιρετήσουν, κάνουν οι εθελοντές της ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας: τα νεοφώτιστα μέλη Δήμητρα Τσιάνη και Σπύρος Τσιροβασίλης, ο υπεύθυνος τηλεπικοινωνιών Χρήστος Παντζής και το μέλος Τάσος Κελέσης.

 


NEWSLETTER