Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 09:06

Πολυδύναμο συμβουλευτικό κέντρο ΚΕΘΕΑ: Έξαρση εξαρτήσεων από αλκοόλ και τζόγο

Γράφτηκε από την
Πολυδύναμο συμβουλευτικό κέντρο ΚΕΘΕΑ: Έξαρση εξαρτήσεων από αλκοόλ και τζόγο

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Ενα χρόνο λειτουργίας κλείνει αυτό το μήνα το Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Κέντρο του ΚΕΘΕΑ στην Καλαμάτα. Το Κέντρο απευθύνεται σε ανθρώπους με διαφορετικές μορφές εθισμού, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις νόμιμες εξαρτήσεις, όπως είναι η χρήση αλκοόλ, ο εθισμός στο Διαδίκτυο και ο τζόγος. Πάντως, στον ένα χρόνο λειτουργίας του έχει ανταποκριθεί σε αιτήματα που στην πλειονότητά τους αφορούν τις παράνομες ουσίες και ακολουθούν το αλκοόλ και ο τζόγος.

Η υπεύθυνη του Κέντρου, ψυχολόγος Εφη Μουρούφα, διέκρινε ήδη από τους πρώτους μήνες μια έξαρση κυρίως των νόμιμων εξαρτήσεων, όπως το αλκοόλ, ο ηλεκτρονικός τζόγος και τα τυχερά παιχνίδια, ως απόρροια της υγειονομικής κρίσης. Πέρυσι για όλο το χρόνο από το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” στην Καλαμάτα έλαβαν υπηρεσίες συμβουλευτικής και θεραπείας, καθώς και επανένταξης στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας, συνολικά 264 άτομα, εκ των οποίων 124 με πρόβλημα εξάρτησης από τα ναρκωτικά, 21 από το αλκοόλ, 14 από τον τζόγο και 105 από το οικογενειακό περιβάλλον εξαρτημένων ατόμων. Σε ό,τι αφορά τις νόμιμες εξαρτήσεις, το κοινωνικό προφίλ των ανθρώπων αυτών είναι, συνήθως, άτομα μεσαίας τάξης, άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας ή και νεότεροι, για τους οποίους το αλκοόλ, ο ηλεκτρονικός τζόγος ή το Διαδίκτυο μοιάζει να είναι ένας οικείος και εύκολος τρόπος για να διαχειριστούν τη δυσφορία τους από τα καθημερινά τους προβλήματα, να μειώσουν το άγχος και να αναζητήσουν ανακούφιση.

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΓΓΕΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το Πολυδύναμο Καλαμάτας στελεχώνεται από 2 ψυχολόγους, 3 κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικό θεραπευτή, ψυχίατρο και προσωπικό διοικητικής υποστήριξης. Παρέχει ένα περιβάλλον ασφάλειας, μέσα στο οποίο δύναται να αναπτυχθεί θεραπευτική σχέση, ώστε τα άτομα να υποστηριχθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που σχετίζονται με την εξάρτηση ή τις προβληματικές συμπεριφορές. Ηδη, από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του, το Κέντρο υποστήριξε περισσότερα από 110 άτομα που είτε αντιμετώπιζαν θέματα εξάρτηση, είτε προέρχονταν από το συγγενικό περιβάλλον αυτών των ατόμων. Τα βήματα που ακολουθούνται στον κάθε άνθρωπο που προσεγγίζει το Κέντρο αφορούν καταρχήν την αξιολόγηση του αιτήματος και την ψυχοδιάγνωση και στη συνέχεια καταρτίζεται ο ατομικός θεραπευτικός σχεδιασμός. Η υποστήριξη γίνεται συνδυαστικά σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Οικογενειακές συναντήσεις ή συναντήσεις ζευγαριών πραγματοποιούνται με βάση τον θεραπευτικό σχεδιασμό και τη συναίνεση του ατόμου. Η παραπομπή σε εντατικότερο πλαίσιο θεραπείας ή σε καταλληλότερη για τις ανάγκες του ατόμου δομή αποτελεί μέρος του θεραπευτικού σχεδιασμού για το κάθε άτομο από την αρχική αξιολόγηση αλλά και σε κάθε βήμα της συστηματικής παρακολούθησής του.

 

ΑΛΚΟΟΛ: ΜΙΑ ΝΟΜΙΜΗ ΟΥΣΙΑ

Στόχος του Πολυδύναμου αποτελεί η διευκόλυνση της πρόσβασης στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν θέματα εξάρτησης και από νόμιμες ουσίες όπως είναι το αλκοόλ, σε υπηρεσίες συμβουλευτικής, θεραπευτικής υποστήριξης και κοινωνικής ένταξης. Η θεραπεία απεξάρτησης από το αλκοόλ στηρίζεται σε ένα εξατομικευμένο πλάνο, ώστε το άτομο να μην αποκόπτεται από το περιβάλλον και τις δραστηριότητές του. Ο εξυπηρετούμενος προσέρχεται στο πρόγραμμα συνήθως 1-2 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τη θεραπευτική φάση στην οποία βρίσκεται. Δεν δίνονται φάρμακα ως υποκατάστατα για τη σωματική αποτοξίνωση από την ουσία. Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις στοχεύουν στην αντιμετώπιση των αιτιών που οδήγησαν στην εξάρτηση από το αλκοόλ, καθώς και στην οικοδόμηση ενός νέου τρόπου ζωής, απαλλαγμένου από το πρόβλημα.

Η θεραπευτική υποστήριξη εστιάζει στα ακόλουθα:

  • Διερεύνηση και κατανόηση της εξαρτητικής συμπεριφοράς και επεξεργασία των θεμάτων που συνδέονται με αυτήν.
  • Αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής και σωματικής υγείας.
  • Μείωση και καλύτερη διαχείριση του στρες.
  • Ανεύρεση αποτελεσματικών προσωπικών στρατηγικών για τον περιορισμό της χρήσης αλκοόλ ή την αποχή από αυτό.
  • Βελτίωση της ψυχοκοινωνικής λειτουργικότητας του ατόμου.
  • Εκπαίδευση στη διαχείριση κρίσεων και στην πρόληψη της υποτροπής.
  • Αποκατάσταση των οικογενειακών σχέσεων.

 

ΣΗΜΑΔΙΑ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

Βασική ένδειξη εθισμού στο αλκοόλ είναι ότι το άτομο ικανοποιείται μόνο με τη συνεχή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του εθισμού είναι:

  • Παρουσία ανοχής στη χρήση.
  • Αποτυχημένες προσπάθειες για ελάττωση της κατανάλωσης, παρόλο που υπάρχει επιθυμία ελέγχου.
  • Σπατάλη χρόνου και χρημάτων στη διαδικασία εξεύρεσης αλκοόλ.
  • Προοδευτική μείωση των οικογενειακών, κοινωνικών και εργασιακών δραστηριοτήτων.
  • Συμπτώματα στέρησης (τρέμουλο στα χέρια και τη γλώσσα, εφίδρωση, ναυτία, ευερεθιστότητα, άγχος, πονοκέφαλος, αϋπνία  κ.ά.).
  • Λήψη αλκοόλ με σκοπό την αποφυγή ή την ανακούφιση των στερητικών συμπτωμάτων.
  • Πολλά από τα συμπτώματα αυτά μπορεί να διαρκούν τουλάχιστον έναν μήνα ή να επαναλαμβάνονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Το Πολυδύναμο Κέντρο λειτουργεί μέσα στο δίκτυο υπηρεσιών της πόλης και συνεργάζεται συστηματικά με τις άλλες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Βρίσκεται στην οδό Αιπύτου 10 στο Ιστορικό Κέντρο και λειτουργεί καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου, τις ώρες 8 π.μ.-5 μ.μ. Επικοινωνία: 27210 86967, pd-kalamata@kethea-kyttaro.gr

Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, τηρείται το απόρρητο και προστατεύεται η ανωνυμία.


NEWSLETTER