Τρίτη, 28 Μαϊος 2013 07:37

Ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας: Εχασε την ρύθμιση για… μόλις 74 λεπτά!

Γράφτηκε από τον
Ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας: Εχασε την ρύθμιση για… μόλις 74 λεπτά!

Απίστευτη ιστορία γραφειοκρατίας για 74 λεπτά του ευρώ μας περιέγραψε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών Νίκος Φάμπας, την οποία αντιμετωπίζει ο ίδιος. Λέει πως ανάλογες περιπέτειες ελληνικής γραφειοκρατίας αντιμετωπίζουν πολλοί ακόμη πολίτες, ενώ αναρωτιέται αν κάποια στιγμή καταφέρουμε σαν χώρα να ξεφύγουμε από αυτό τον κλοιό της γραφειοκρατίας που μπορούν ακόμη και για εμφανή πράγματα να βάλουν κάποιον σε περιπέτειες. 

Οπως μας εξήγησε, είναι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ και συνεπής στις υποχρεώσεις του και τις πληρωμές του εδώ και 28 χρόνια, ενώ έκανε χρήση μιας ρύθμισης που προσφερόταν για τους συνεπείς επαγγελματίες, για μείωση της εισφοράς του και παραμονή του στην ίδια κατηγορία. Και ενώ όλα πήγαιναν ομαλά, τα παρατράγουδα ξεκίνησαν όταν πήγε να πληρώσει τον λογαριασμό του μέσω Internet banking στις 21 Ιανουαρίου. Eδωσε εντολή για πληρωμή 700 ευρώ και όχι για 700,74 ευρώ καθώς δεν ήξερε ως νέος χρήστης να βάλει τα δεκαδικά ψηφία. Για να διαπιστώσει το επόμενο δίμηνο ότι τα χρήματα αυτά δεν είχαν γίνει αποδεκτά γιατί δεν ήταν το πλήρες ποσό, ενώ του είχαν επιστραφεί στο λογαριασμό. Παράλληλα ο Οργανισμός θεωρώντας ότι η οφειλή του είχε μείνει ανεξόφλητη, τον έβγαλε αυτομάτως από την συγκεκριμένη ρύθμιση.

Αν και στις 22 Μαρτίου καταθέτει εκ νέου το πλήρες ποσό των 700,74 ευρώ, αυτό δεν γίνεται αποδεκτό. Μάλιστα η ένσταση που κάνει απορρίπτεται, ενώ ο νέος λογαριασμός που του ήρθε είναι υψηλότερες αφού πλέον έχει τεθεί εκτός της ρύθμισης και έχει πρόσθετα τέλη 31,53 ευρώ, καθώς θεωρήθηκε ότι ένας λογαριασμός του έμεινε απλήρωτος.

Πλέον έχει προσφύγει με ένστασή του σε δευτεροβάθμια επιτροπή και ελπίζει σε δικαίωσή του απέναντι στο γραφειοκρατικό σύστημα. Σημειώνει πως είναι μια κραυγαλέα περίπτωση λάθους, που όμως οι υπηρεσίες δεν μπορούν να διορθώσουν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το να επιστραφούν αρχικά τα 700 ευρώ σίγουρα έγινε με εντολή κάποιου υπαλλήλου ο οποίος με λίγη προσοχή θα έβλεπε ότι υπολείπονται μόλις 74 λεπτά και με μια απλή ειδοποίηση το όλο θέμα θα είχε λυθεί χωρίς όλη αυτή την περιπέτεια.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER