Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 08:40

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εθελοντές πυροσβέστες από την ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Καλαμάτα το διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εθελοντές πυροσβέστες, με θέμα “Χρήση πυροσβεστικών μέσων – δασοπυρόσβεση”.

Το πρόγραμμα οργάνωσε η Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΟΑΚ) 4Χ4 Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας (Τμήμα Πολιτικής Προστασίας), την υποστήριξη της Μητρόπολης Μεσσηνίας και τελούσε υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντικών Οργανώσεων Δασοπροστασίας - Πυρόσβεσης.

Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η θεωρητική εκπαίδευση στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας και το πρωί της Κυριακής το πρακτικό μέρος στη βάση της ΟΑΚ στη Νέα Είσοδο της πόλης. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν μέλη εθελοντικών ομάδων της Μεσσηνίας κι εθελοντές του Δήμου Καλαμάτας. Εισηγητές ήταν επικεφαλής εθελοντικών ομάδων από την Αττική, Βύρωνα Σταύρος Σαλαγιάννης (πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας), Ηλιούπολης Σταμάτης Βογιατζόπουλος και Ροδόπολης Απόλλων Κούνης.

Στους χαιρετισμούς στο Εργατικό Κέντρο, ο αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος Αρώνης - εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, στάθηκε στο πνεύμα του εθελοντισμού, επισημαίνοντας ότι χάρη σε αυτόν οι άνθρωποι γίνονται καλύτεροι και ο κόσμος ομορφότερος, ενώ υπάρχει περισσότερη δικαιοσύνη και αγάπη.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους της Πολιτείας στους εθελοντές πυροσβέστες για τη σπουδαία συνδρομή τους και προέτρεψε να καλλιεργήσουμε την ιδέα του εθελοντισμού, ώστε ενωμένοι να πετύχουμε πολλά πράγματα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας και πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Καπέλιος εξέφρασε τη συγκίνησή του γιατί βρέθηκε στο φυσικό του χώρο και γιατί με πολλούς από τους παριστάμενους είχε δώσει μάχες. Δήλωσε ότι η Περιφέρεια είναι κοντά τους, τους προέτρεψε να μην διστάζουν να ζητούν πράγματα που χρειάζονται και να συνεχίζουν να προσφέρουν, ενώ επεσήμανε την ανάγκη της εκπαίδευσής τους.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Θανάσης Κατσαφάδος ευχαρίστησε όλες τις εθελοντικές ομάδες, τη “Γαία” Μάνης, το εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο Πεταλιδίου, την ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας που εκπαιδεύεται κι εξελίσσεται υπό τις οδηγίες του Κώστα Βλαχονικολού, τα τοπικά τμήματα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τον εθελοντή Χρήστο Παντζή (επικοινωνίες) και τον δήμαρχο Καλαμάτας.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος που κήρυξε την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος, παρατήρησε ότι οι εθελοντικές ομάδες αποτελούν βασικό πυλώνα της πολιτικής προστασίας κι επεσήμανε ότι ο δήμος έχει εξαιρετική συνεργασία με αυτές, γιατί ο σκοπός είναι κοινός. Δεσμεύτηκε ότι ο δήμος θα συνεχίσει να στηρίζει τις εθελοντικές ομάδες και σημείωσε την ανάγκη ο εθελοντής να εκπαιδεύεται για να γυρίζει στην οικογένειά του μετά από κάθε προσφορά του.

Ο πρόεδρος της ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας Κώστας Βλαχονικολός στάθηκε στη σημασία του εκπαιδευτικού προγράμματος, επισημαίνοντας ότι μέσω των εκπαιδεύσεων θα μάθουμε, θα προφυλαχθούμε και θα αποδώσουμε καλύτερα. Εξήρε, επίσης, την προσφορά εθελοντών σε Αμφεια, Αρφαρά, Πεταλίδι και στον Ταΰγετο (πρόσωπα και φίλοι του βουνού).

Η θεωρητική εκπαίδευση αφορούσε τα μέσα ατομικής προστασίας, την ασφάλεια προσωπικού, τη συμπεριφορά πυρκαγιάς και τους παράγοντες που την επηρεάζουν, τις βασικές στρατηγικές και μεθόδους καταστολής πυρκαγιών, τα εργαλεία και τα μέσα κατάσβεσης, καθώς και την αεροδασοπυρόσβεση.

Γ.Σ.