Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2023 09:02

Διαρκής βοήθεια από το Περιφερειακό Τμήμα του ΕΕΣ Καλαμάτας: Ζωγραφιές γεμάτες με τα χρώματα της προσφυγιάς

Διαρκής βοήθεια από το Περιφερειακό Τμήμα του ΕΕΣ Καλαμάτας: Ζωγραφιές γεμάτες με τα χρώματα της προσφυγιάς

Μια λέξη “βοήθεια” γραμμένη στα αγγλικά (help), δίπλα μια άλλη λέξη “policeman” (αστυνομικός) και βάρκες γεμάτες με ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες που ζητούν βοήθεια από τους αστυνομικούς…

Ζωγραφιές γεμάτες με τα χρώματα της προσφυγιάς, με τις εικόνες και τις μνήμες των μικρών προσφύγων από το εξαντλητικό ταξίδι στο Αιγαίο, μέχρι το ιστιοφόρο των διακινητών που τους πήγαινε στην Ιταλία μείνει ακυβέρνητο 27 ν.μ. νοτιοδυτικά του Ακρωτηρίου Ταίναρο, και βρεθούν από προχθές το απόγευμα να φιλοξενούνται στις αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας.     

Εκεί, όλη η ομάδα του Περιφερειακού Τμήματος ΕΕΣ Καλαμάτας, νοσηλεύτριες και εθελόντριες, κινητοποιήθηκε ακόμα μία φορά για να υποδεχτεί τους 64 πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι, ανάμεσά τους 7 γυναίκες, 4 κορίτσια και 10 αγόρια, όλες κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ, όπως και τα μικρά σε ηλικία αγόρια, και έφηβοι από το Ιράν.

 

ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ   

Οι ερυθροσταυρίτισσες, από την πρώτη στιγμή έδωσαν τις πρώτες βοήθειες μέσα στην τέντα που είχε στηθεί, αντιμετώπισαν λιποθυμίες και άλλες υγειονομικές ανάγκες -αλλά κυρίως φρόντισαν, όπως τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους η νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού Κατερίνα Τσατά, να νιώσουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά ότι βρίσκονται σε έναν ασφαλή χώρο κι ότι μπορούν πια να ηρεμήσουν. “Είναι μέσα στο έργο του ΕΕΣ να ενδυναμώσουμε τους συνανθρώπους μας, αυτούς που ταλαιπωρούνται και βέβαια πάντα θα είμαστε κοντά τους, σε όλες τις αφίξεις προσφύγων - μεταναστών στο λιμάνι της Καλαμάτας”, ανέφερε η Κ. Τσατά.

Οι εθελόντριες και οι νοσηλεύτριες του Τομέα Υγείας του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας παρέμειναν και χθες όλη την ημέρα στο πλευρό των προσφύγων-μεταναστών, παρέχοντάς τους οποιαδήποτε βοήθεια χρειάστηκαν.

Συγκεκριμένα, αγόρασαν και παρείχαν στους ανθρώπους φάρμακα και είδη προσωπικής υγιεινής, δίνοντας παράλληλα οδηγίες υγιεινής σε παιδιά και ενηλίκους, ενώ διένειμαν και το φαγητό για το οποίο φρόντισε και αυτή τη φορά ο Δήμος Καλαμάτας.

Επίσης, οι εθελόντριες έπαιξαν παιχνίδια με τα παιδιά και τους μοίρασαν μπλοκ ζωγραφικής και μπογιές, γεμίζοντας δημιουργικά το χρόνο τους.

Οι ζωγραφιές με τις βάρκες στο Αιγαίο έγιναν στο χρόνο δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών.

Ο Ερυθρός Σταυρός φρόντισε ακόμη οι ενήλικοι να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους μέσω του δικτύου Restoring Family Links (RFL), του Τομέα Αναζητήσεων του Οργανισμού.

Ν.Κ.