Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2013 13:33

Πλούσια δράση και παζάρι από το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης

Πλούσια δράση και παζάρι από το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης

Εκδήλωση και παζάρι για τον ερχομό των Χριστουγέννων θα πραγματοποιήσει το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης, την ερχόμενη  Κυριακή στις 8 το βράδυ, στο Δασκαρόλειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Οι εθελοντές με τον τρόπο αυτό θα συγκεντρώσουν χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες για σίτιση ακόμα περισσότερων συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη.

Για μια ακόμα χρονιά οι εθελοντές της Μεσσήνης δίνουν δυναμικό "παρών" στη φροντίδα και την ανακούφιση του συμπολίτη που έχει ανάγκη. Πρόκειται για πάνω από 430 μέλη του σωματείου, που δίνουν καθημερινά τη μάχη τους προκειμένου να καλύψουν το κενό που  υπάρχει από την έλλειψη δομών της Πολιτείας. Προσφέρουν συσσίτιο και τρόφιμα σε οικογένειες και μοναχικούς ανθρώπους που έχουν ανάγκη, αλλά και γνώση σε μαθητές στους οποίους παρέχονται δωρεάν απογευματινά μαθήματα στη "Φωλιά της γνώσης", η οποία λειτουργεί στο μικρό διαμέρισμα που έχει παραχωρήσει ο δήμος και δυστυχώς δεν  επαρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες.

Επίσης, μέσω του σωματείου προσφέρεται και φέτος ένα καρβελάκι ψωμί δωρεάν σε ανθρώπους που το χρειάζονται, από χρήματα που  προσφέρουν οι καταναλωτές σε ειδικά κουτιά που υπάρχουν στους  φούρνους της γειτονιάς. Και όπως συμβαίνει από την ίδρυση του  σωματείου, συνεχίζεται δυναμικά και η αιμοδοσία των μελών, δυο  φορές το χρόνο, με αποτέλεσμα οι εθελοντές της Μεσσήνης να έχουν στο νομό μας τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα αίματος, σύμφωνα με την πρόεδρο του σωματείου Ντίνα Αντωνάκου.

Η κ. Αντωνάκου μιλά για τη σημασία του εθελοντισμού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού αύριο Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: "Η έκταση και το βάθος των σύγχρονων προβλημάτων σε συνδυασμό με την υποχώρηση του κράτους δικαίου και πρόνοιας ωθούν τον εθελοντή να γίνει ο ενεργός πολίτης, να προωθήσει τη συμμετοχή του στα κοινά και να συντελέσει στη βελτίωση της καθημερινότητας".

 

ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ 

ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΛΙΓΟ ΦΑΓΗΤΟ

 

Το πρόγραμμα σίτισης είναι από τις πιο σημαντικές αλλά και τις πιο δαπανηρές πρωτοβουλίες του σωματείου. Τα έξοδά του καλύπτονται από τη συνδρομή των μελών και από χορηγίες (χρηματικές ή σε είδη πρώτης ανάγκης) από καταστήματα της πόλης, ενώ όπως επισημαίνει η πρόεδρος, "η Πολεμική Αεροπορία και το Μεσσηνιακό Catering  συμβάλλουν σε σταθερή βάση". Μάλιστα, η 120 ΠΕΑ προσφέρει καθημερινά αρκετές μερίδες φαγητό, ενώ καταστήματα εστίασης που οργανώνουν κοινωνικές εκδηλώσεις χορηγούν στο σωματείο μεγάλες ποσότητες γευμάτων τα οποία δεν διατέθηκαν.

Επίσης, στο πρόγραμμα σίτισης συνεισφέρουν αρκετά μέλη του σωματείου, προσφέροντας φρεσκομαγειρεμένο φαγητό για ανθρώπους που δεν μπορούν να μαγειρέψουν. Μάλιστα, για να φτάσει αυτό το πιάτο φαγητό στους ηλικιωμένους ή τους ανήμπορους που βρίσκονται σε κάθε γωνιά του καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης, υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο εθελοντών, στο οποίο συμμετέχουν οδηγοί ταξί ή και ιδιώτες μέλη του σωματείου, ενώ υπάρχει και συνεργασία με το ΚΤΕΛ. Το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης παρέχει ανά δεκαπενθήμερο σε 100 περίπου συνανθρώπους μας όλα τα αναγκαία, όπως τρόφιμα μακράς διαρκείας, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, κρέας, κ.λπ. Υπάρχουν επίσης αρκετοί εθελοντές που με δική του παρότρυνση "υιοθετούν" και αναλαμβάνουν να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες παιδιών ή  αδύναμων μοναχικών ανθρώπων (όπως γάλα, γραφική ύλη, πάνες κ.λπ.). Η κ. Αντωνάκου σημειώνει ακόμα πως δεν είναι λίγες οι φορές που σε περιπτώσεις πένθους, στη μνήμη του εκλιπόντος, έχει ζητηθεί από την οικογένειά του αντί στεφάνων να γίνει προσφορά χρημάτων για τη σίτιση των οικονομικά αδύναμων. 

Καθημερινή πάντως είναι η προσέλευση όλο και περισσότερων συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη και στους οποίους προσφέρονται προϊόντα που οι εθελοντές φροντίζουν να είναι πάντα διαθέσιμα. Οσον αφορά τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν όσοι χρειάζονται τη στήριξη του Σωματείου Εθελοντών, αυτά είναι: ένα θεωρημένο αντίγραφο του τελευταίου εκκαθαριστικού, μία φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας και ένα πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα έχουν οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

 

ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ... ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ

 

Οι συμπολίτες που θέλουν να προσφέρουν κάποια αγαθά μπορούν να απευθύνονται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι, στο Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης που στεγάζεται στον 1ο όροφο της οδού Πολυτεχνείου 22. Και βέβαια, πέρα από τα είδη πρώτης ανάγκης, καλό είναι να προσφέρουν και κάποιες λιχουδιές -όπως μαρμελάδες, μπισκότα, χυμούς- ενώ δεν πρέπει να ξεχνούν τις πάνες, τα γάλατα και τις κρέμες για τα παιδιά.

 

Η "ΦΩΛΙΑ ΓΝΩΣΗΣ"

 

Η "Φωλιά γνώσης" έχει 15 μαθητές που καθημερινά μελετούν με τη βοήθεια είτε εκπαιδευτικών (δασκάλων και καθηγητών), οι οποίοι  προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, είτε μαμάδων (κυρίως για μικρότερες τάξεις) που βοηθούν στο διάβασμα τα πιτσιρίκια όπως  κάνουν με τα δικά τους παιδιά. 

Τα μαθήματα αφορούν μαθητές που πηγαίνουν μέχρι και 1η Λυκείου, ενώ για μεγαλύτερες τάξεις το σωματείο ζητά -και λαμβάνει- από τα φροντιστήρια της πόλης μια γενναία έκπτωση ή ακόμα και δωρεάν φοίτηση. "Η τοπική κοινωνία είναι ευαισθητοποιημένη", επισημαίνει η κ. Αντωνάκου.

 

ΜΕΓΑΛΗ ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΟ

 

Πρέπει να σημειωθεί όμως πως οι δράσεις και οι ανάγκες που έχει το  σωματείο είναι τόσο πολλές που... δεν χωράνε στο χώρο ο οποίος έχει παραχωρηθεί από το δήμο: Το διαμέρισμα είναι αρκετά μικρό και μάλλον ακατάλληλο για τις συγκεκριμένες ανάγκες, αφού δεν υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι και τα δωματιάκια στα οποία γίνονται τα απογευματινά μαθήματα στους μαθητές είναι πολύ μικρά και... μπάζουν νερά όταν βρέχει.

Η κ. Αντωνάκου, αναφερόμενη στη στέγαση, επισημαίνει πως ο Δήμος Μεσσήνης καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του σωματείου με την παραχώρηση χρήσης των γραφείων στην οδό Πολυτεχνείου 22, στον οποίο μεταστεγάστηκε πριν από ένα χρόνο περίπου το σωματείο, το οποίο μέχρι τότε στεγαζόταν πάνω από το ΚΑΠΗ. Στο νέο χώρο  αναπτύσσονται όλες οι δράσεις, «αλλά η στενότητά του περιορίζει και δυσχεραίνει την ανάπτυξη κυρίως του προγράμματος "Φωλιά γνώσης" και της αποθήκης ιματισμού».

 

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο 

ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Αναφορικά με τον εθελοντισμό, η πρόεδρος του σωματείου τονίζει: 

"Οι συνάνθρωποί μας πραγματικά στηρίζουν τις προσπάθειές μας και αυτό είναι γνωστό σε όλη την τοπική κοινωνία. Εξάλλου, τις ανάγκες της κοινωνίας μας αφουγκραζόμαστε, και με βάση αυτές σχεδιάζουμε τις δράσεις μας.

 

Υποστηρίζεται ενίοτε, η άποψη ότι τα κοινωνικά προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν με εθελοντική προσφορά, γιατί κυρίως είναι προβλήματα δομικά, ότι οι εθελοντικές οργανώσεις προωθούν την άμισθη εργασία, και άλλες παρόμοιες σκέψεις, αρνητικές προς το πνεύμα του εθελοντισμού. Εμείς, οι εθελοντές Μεσσήνης, ζούμε σε μια συγκεκριμένη κοινωνία, είμαστε όλοι γνωστοί μεταξύ μας και η ύπαρξη του σωματείου στηρίζεται στην προσφορά των συνανθρώπων μας και στην εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλουν τα μέλη μας. Ο εθελοντισμός έχει γίνει συνείδηση και στάση ζωής για πολλούς  συμπολίτες μας. Τέλος, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι  εθελοντισμός είναι απλός στην εξήγησή του. Δεν χρειάζεται  κοινωνιολογικές αναλύσεις, να το κάνουμε περίπλοκο, ασαφή και δυσερμήνευτο. Χρειάζεται μόνο αγάπη και απαιτείται εσωτερική συνοχή μεταξύ μας, ώστε οι άνθρωποι να γίνουμε συνάνθρωποι".