Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2011 21:59

Τοπική επιτροπή ενάντια στα διόδια - ανοίγουν τις μπάρες στο Μάναρη

Γράφτηκε από την
 Από τη χθεσινή συνέντευξη (από αριστερά) Θαν. Πετράκος, Αρ. Ηλιακίδης, Δ. Κουφόγιαννης, Β. Μάινας

Από τη χθεσινή συνέντευξη (από αριστερά) Θαν. Πετράκος, Αρ. Ηλιακίδης, Δ. Κουφόγιαννης, Β. Μάινας

Τοπική Επιτροπή Ενάντια στα Διόδια δημιουργήθηκε στη Μεσσηνία, η οποία αποτελεί τμήμα του πανελλαδικού κινήματος  "Δεν πληρώνω" και της ανυπακοής στα μέτρα της τρόικας και του μνημονίου. Τα μέλη της επιτροπής αύριο στις 3 το μεσημέρι θα ανοίξουν τα διόδια στο Μάναρη, συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση, και καλούν κάθε Μεσσήνιο να λάβει μέρος σ’ αυτή και να αγωνιστεί μαζί τους κατά της πολιτικής του μνημονίου και της τρόικας. Η εκκίνηση για το άνοιγμα των διοδίων θα γίνει στη 1.30 το μεσημέρι, από το Διοικητήριο στην οδό Ψαρών της Καλαμάτας.
Σε συνέντευξη Τύπου χθες στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, μέλη της Τοπικής Επιτροπής κατέθεσαν τις απόψεις τους.
Ο Δημήτρης Κουφόγιαννης είπε ότι το κίνημα «έχει ξεκινήσει από τα κάτω, δεν υπάρχουν κομματικά καπελώματα, ούτε ειδήμονες». Παρατήρησε ότι «οι συμβάσεις παραχώρησης δεν είναι αυτοχρηματοδότηση, αλλά συγχρηματοδότηση. Οι εταιρείες βάζουν ένα μέρος των χρημάτων, "αέρα κοπανιστό", δάνειο από τις τράπεζες με εγγύηση του Δημοσίου, που θα αποπληρωθεί με τα χρήματα από τα διόδια». Ανέφερε ότι «οι δρόμοι είναι κοινωνικό αγαθό και θα μπορούσαν να φτιαχτούν με δημόσιες επενδύσεις».
Ο Αριστείδης Ηλιακίδης, αντιπρόεδρος των ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ. Μεσσηνίας, επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να πληρώσουμε 70 ευρώ διόδια για Αθήνα και 200 ευρώ για Θεσσαλονίκη. Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα» και ζήτησε να καταργηθούν τα διόδια. Συμπλήρωσε πως «είναι και 500 - 550 ευρώ τα πετρέλαια για Αθήνα και 1.100 ευρώ για Θεσσαλονίκη. Χάσαμε και τις άδειες και είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση».
Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου" Θανάσης Πετράκος επέκρινε τις ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), λέγοντας πως «με αυτές τα έργα κοστίζουν 3 φορές παραπάνω. Οι ΣΔΙΤ είναι μια καλή μηχανή να κερδίζουν οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και να πληρώνει ο λαός». Ως παράδειγμα ανέφερε την κατασκευή της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου που κόστισε 740 εκ. ευρώ και η κοινοπραξία θα εισπράξει σε 35 χρόνια 1,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε. Ανέφερε, επίσης, ότι «δεν είμαστε τσαμπατζήδες εμείς που αντιδράμε, το κράτος είναι τσαμπατζής. Βάζουν τον κόσμο να πληρώσει 5 ευρώ στο Νοσοκομείο, ενώ οι ωρομίσθιοι καθηγητές έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Μάρτιο».
Ο Βαγγέλης Μάινας καταφέρθηκε εναντίον δημοσιευμάτων του τοπικού Τύπου κατά του κινήματος των διοδίων, λέγοντας ότι «ξεπερνούν τα όρια της δεοντολογίας. Θα τους απαντήσει το κίνημα των διοδίων». Παρατήρησε ότι «την κατολίσθηση της Τσακώνας ο Ελληνας την πλήρωσε με πολλά εκατομμύρια ευρώ και τώρα θα την πάρει ο Μπόμπολας και θα την ξαναπληρώσει ο λαός».
Γ.Σ.