Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014 08:35

Δημ. Νίκας: "Το πνεύμα του εθελοντισμού δεν έχει χαθεί"

Δημ. Νίκας: "Το πνεύμα του εθελοντισμού δεν έχει χαθεί"

 

Βέβαιος ότι το πνεύμα του εθελοντισμού δεν έχει χαθεί από τους Ελληνες, ούτε από τη νέα γενιά, δηλώνει ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Μεσσήνιος καρδιοχειρουργός Δημήτριος Νίκας. Σε αποκλειστική του συνέντευξη στην "Ε", ο Δημ. Νίκας δείχνει αποφασισμένος να κάνει μεγάλες προσπάθειες ώστε τα διάφορα προβλήματα οικονομικής φύσης να μείνουν στο παρελθόν, και γενικά ο ΕΕΣ να γυρίσει σελίδα. Στο πλαίσιο αυτό, λέει αποφασιστικά πως οι εφορίες των αδελφών πρέπει να εκλέγονται μέσω ψηφοφορίας - κάτι που ακούγεται πολύ καινοτόμο για τα δεδομένα του Ερυθρού Σταυρού.

 

 

- Βρίσκεστε πλέον στο τιμόνι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αυτού του τεράστιου οργανισμού που όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα συγκέντρωσε πολλή αρνητική δημοσιότητα. Υπάρχουν καταγγελίες για οικονομικά σκάνδαλα, χρέη, επισχέσεις εργασίας, αργοπορίες πληρωμών και πολλά άλλα. Τι αληθεύει από όλα αυτά;

«Εδώ και δυο μήνες βρίσκομαι στην προεδρία του ΕΕΣ κατόπιν δικαστικής αποφάσεως. Διαπίστωσα ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη αρνητική δημοσιότητα και οργή εκ μέρους των συμπολιτών μας αλλά και της διεθνούς κοινότητος. Μέρος των καθηκόντων μου, μέσω της δικαστικής απόφασης που εδιορίσθην, είναι ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Το πόρισμα αυτού του ελέγχου θα δείξει κατά πόσο οι καταγγελίες είναι βάσιμες και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

 

- Η αρνητική δημοσιότητα επηρέασε και τους μεγάλους χορηγούς ή συνεχίζεται κανονικά η χρηματοδότηση;

«Φυσικά και επηρεάστηκαν οι μεγάλοι χορηγοί, και ως εκ τούτου η χρηματοδότηση έχει περάσει σε φάση αδράνειας. Η συμμετοχή των χορηγών αλλά και των δωρητών έχει αδρανήσει, καθότι υπήρξαν αμφιβολίες όσον αφορά τη διαχείριση των πόρων αυτών, κατά το παρελθόν. Η προσπάθειά μου έγκειται στο να στείλω μήνυμα αλλαγής και ενότητας για την ηγεσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση προς όφελος των ευπαθών κοινωνικά ομάδων».

 

- Πόσο δύσκολο είναι να γυρίσει η σελίδα ο ΕΕΣ; 

«Είναι αρκετά δύσκολο να αλλάξει σελίδα, αλλά η θέλησή μας είναι ακόμα μεγαλύτερη - με τη βοήθεια όλων σας φυσικά. Με τη δική μας προσπάθεια και τη στήριξη σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας, καθώς επίσης και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, είναι θέμα χρόνου η αλλαγή σελίδας».

 

- Από εδώ και στο εξής είναι εξασφαλισμένοι οι μισθοί των εργαζόμενων;

«Η μισθοδοσία είναι εξασφαλισμένη βάσει του εργασιακού δικαίου. Η καθυστέρηση όμως, όσον αφορά τη μισθοδοσία, οφείλεται στην πολυπλοκότητα και χρονιότητα του θέματος, όπως και στο ύψος των χρεών. Η εξυγίανση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με σχέδιο βιωσιμότητας θα είναι μια διαδικασία των επόμενων μηνών, με βάση τα στοιχεία της μελέτης του οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου».

 

 

Τι υπηρεσίες προσφέρουν οι ερυθροσταυρίτες

 

- Ας πάμε στο έργο του Ερυθρού Σταυρού: Σε ποιους τομείς προσφέρουν υπηρεσίες οι ερυθροσταυρίτες; 

«Οι ερυθροσταυρίτες είναι η δύναμη για όλους τους τομείς. Η Νοσηλευτική προσφέρει κοινωνικό έργο κι έχει μια μακροχρόνια πορεία σε ευπαθείς ομάδες ανθρώπων, όπως ηλικιωμένοι, ψυχικά άρρωστοι, μοναχικά άτομα με προβλήματα υγείας· και όπου αλλού μπορεί να συμπαρασταθεί, προσφέρει απλόχερα υπηρεσίες. Επίσης, παρέχει σημαντική πρωτοβάθμια περίθαλψη και πρόληψη.

Η Κοινωνική Πρόνοια έχει στόχο την παροχή υψηλών υπηρεσιών σύμφωνα με τις σύγχρονες κοινωνικές εξελίξεις. Υλοποιεί προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης και συμβουλευτικής σε μακροχρόνια ανέργους, ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία, άστεγους, άπορους, μετανάστες, πρόσφυγες, σεισμοπαθείς, πλημμυροπαθείς και γενικά όσους έχουν ανάγκη. 

Οι Σαμαρείτες/Διασώστες/Ναυαγοσώστες δηλώνουν το "παρών" σε περιπτώσεις αντιμετώπισης καταστροφών, θεομηνιών, επιδημιών, όπως επίσης παρέχουν πρώτες βοήθειες σε κάθε είδους διοργάνωση.  Δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια μαζικών εξόδων στους μεγαλύτερους οδικούς άξονες. Υποδέχονται μετανάστες, πρόσφυγες, οργανώνουν δενδροφυτεύσεις και πολλά ακόμα. Και τέλος, μην ξεχνάμε τη Διεύθυνση Νεότητας, τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και τη Διεύθυνση Αναζητήσεων, που κι αυτές με τη σειρά τους επιτελούν τεράστιο κοινωνικό έργο».

 

- Υπάρχει προσφορά εθελοντικού έργου; 

«Βεβαίως και υπάρχει. Είναι έκδηλη η ανάγκη του κόσμου για εθελοντισμό, ιδιαίτερα τώρα με τις νέες βάσεις. Κατόπιν επικοινωνίας μου με την κ. Πατουλίδου που είναι τομεάρχης του Τομέα Νεότητας και Προαγωγής Εθελοντισμού, η φλόγα για εθελοντική προσφορά υπάρχει, όμως πρέπει να την αναζωπυρώσουμε».

 

- Νέοι άνθρωποι προσφέρουν υπηρεσίες; 

«Εννοείται ότι οι νέοι άνθρωποι είναι κοντά μας. Δεχόμαστε καθημερινά αιτήσεις νέων μελών, και κατά τη διάρκεια της περιοδείας μου σε όλη τη χώρα το μεγαλύτερο ποσοστό ερυθροσταυριτών είναι νέοι άνθρωποι. Οι νέοι άνθρωποι αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την προσφορά εθελοντικού έργου. Οπως απεδείχθη και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004».

 

- Οι ανάγκες των ανθρώπων, των γερόντων, των μεταναστών, συνεχώς αυξάνονται λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο ΕΕΣ θα μπορέσει κάποια στιγμή να προσλάβει και νέο προσωπικό ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει;

«Η φροντίδα του κράτους προς τις ανάγκες των ανθρώπων που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι δεδομένη υποχρέωσή του. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δεν πρόκειται να υποκαταστήσει το κράτος, ούτε είναι η δουλειά του αυτή, αλλά εκτελεί ένα συμπληρωματικό ανθρωπιστικό έργο. Το ήδη υπάρχον προσωπικό θα αξιολογηθεί και το πόρισμα της μελέτης θα ανακοινωθεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού».

 

 

Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας

 

- Τι σχέδια έχετε για το περιφερειακό τμήμα της Καλαμάτας, το οποίο είναι ιδιαίτερα ενεργό και αγαπητό στην τοπική κοινωνία;

«Οσον αφορά το περιφερειακό τμήμα της Καλαμάτας, στο οποίο είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητος λόγω της καταγωγής μου, έχω μάθει τα καλύτερα και από την τοπική κοινωνία και από την κεντρική διοίκηση. Οταν το επισκεφτώ πολύ σύντομα και ενημερωθώ για τις ανάγκες του, θα ανακοινώσω τα σχέδιά μου».

 

- Οι Σαμαρείτες είναι ένα νέο Σώμα που κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους. Πιστεύετε πως ίσως το κλασικό Σώμα των Νοσηλευτριών κινδυνεύει να μείνει πίσω;

«Οι αρχές του Ερυθρού Σταυρού είναι: ανθρωπισμός, αμεροληψία, ανεξαρτησία, εθελοντισμός, ενότητα, ουδετερότητα, παγκοσμιότητα.  Δεν υπάρχει περίπτωση ένας τομέας να "κερδίσει" κάποιον άλλο, διότι είναι αδελφοποιημένοι και αλληλένδετοι μεταξύ τους. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ένας μηχανισμός όταν κάποια γρανάζια του δρουν ανταγωνιστικά. Οι Σαμαρείτες θα συνεχίσουν να έχουν ολοένα και περισσότερους φίλους, και το Σώμα των Νοσηλευτριών θα συνεχίσει να αυξάνεται. Και τα δυο είναι ισοδύναμα, άκρως απαραίτητα και παραγωγικά».

 

- Πώς βλέπετε τον τρόπο με τον οποίο προκύπτουν οι εφορίες των αδελφών νοσηλευτριών; Υπάρχει καθόλου η σκέψη κάποια στιγμή να αναδεικνύονται με ψήφο, μέσα από τις ίδιες τις εθελόντριες;

«Θεωρώ ότι ο ήδη υπάρχων τρόπος που προκύπτουν οι εφορίες είναι απαρχαιωμένος και δεν συνάδει με τη λειτουργία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Κατά τη γνώμη μου, οι εφορίες πρέπει να εκλέγονται μέσω ψηφοφορίας, με εισήγηση από τον αντίστοιχο τομέα».

 

- Η δράση του Ερυθρού Σταυρού είναι έντονη, αλλά η ενημέρωση και η επικοινωνία των τμημάτων του με τον κόσμο και τα ΜΜΕ φαίνεται να έχει μείνει λίγο πίσω. Θα δούμε κάποια στιγμή τον ΕΕΣ να βρίσκεται πιο "μέσα" στην εποχή του, χρησιμοποιώντας περισσότερο το Διαδίκτυο;

«Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής επιτάσσουν γρήγορη επικοινωνία. Ναι, λοιπόν, ο Ερυθρός Σταυρός θα έχει ένα πιο δυναμικό πρόσωπο στο Διαδίκτυο - και καταβάλλονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση».

 

- Πρόσφατα ήρθε μέσω φαξ μια έκκληση για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Σερβία, μετά τις καταστροφές και τις πλημμύρες. Μετά από 1-2 μέρες, νέα έκκληση, με άλλο λογαριασμό για τη Σερβία και άλλον για τη Βοσνία. Πώς το εξηγείτε αυτό; Εχει να κάνει με τη θρησκεία; Δεν θεωρείτε πως "χτύπησε" λίγο άσχημα τη στιγμή όπου ο ΕΣ δεν βλέπει διαφορές και θρησκείες;

«Ο λόγος της ανταπόκρισής μας πρώτα στη Σερβία, ήταν γιατί η Σερβία έκανε έκκληση για βοήθεια νωρίτερα από τη Βοσνία. Οπως γνωρίζετε, είναι δύο ανεξάρτητα κράτη. Ανταποκριθήκαμε εγκαίρως και στη Σερβία και στη Βοσνία αναλόγως των αναγκών τους - και μάλιστα στη Βοσνία εστάλη μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια 200 τόνων, λόγω μεγαλύτερων αναγκών. Ουδεμία σχέση με μεροληψία όσον αφορά την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας».

 

- Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους Μεσσήνιους;

«Το μήνυμά μου είναι: "Ενότης, δύναμη, αγάπη για τον συνάνθρωπό μας", όπως πάντα έπρατταν οι Μεσσήνιοι, γι' αυτό και είμαι περήφανος για την καταγωγή μου».

 

 

Ο Δημήτριος Ιωάν. Νίκας MD, FACS, FCCP, FACC, είναι διευθυντής της Β΄ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Eρρίκος Ντυνάν", καθηγητής - τ. διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του University of South Alabama USA, απόφοιτος Καρδιοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Yale.

Κατάγεται από τα Αρφαρά Μεσσηνίας. Η στοιχειώδης εκπαίδευσή του άρχισε από τη Μεσσηνία και τελείωσε στη Νέα Σμύρνη. Ηταν αριστούχος καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολείου. Τελείωσε την Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης (Γυμνάσιο και Λύκειο) και εισήχθη μεταξύ των πρώτων στην Ιατρική Σχολή Αθηνών το 1970.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή με άριστα (2ος στην ορκωμοσία) και ήταν αριστούχος καθ’ όλη τη διάρκεια των ιατρικών του σπουδών. Ηταν υπότροφος του ΙΚΥ (Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) και τα 6 χρόνια της φοίτησής του. Εκτέλεσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις (28 μήνες) ως έφεδρος αξιωματικός υγειονομικού και, εν 

συνεχεία, εκπλήρωσε την υποχρέωσή του ως αγροτικός ιατρός στο Νοσοκομείο Καλαμών (1 χρόνος). 

Το 1979 απέκτησε το ECFG και το 1980 το VQE οπότε και μετέβη στις ΗΠΑ όπου έγινε δεκτός για την ειδικότητα Γενικής Χειρουργικής στο Saint Mary’s Hospital (Yale Affiliated Hospital). Kατά τη διάρκεια εκπαίδευσής του στη Γενική Χειρουργική διετέλεσε και 6 μήνες στο 

φημισμένο Νοσοκομείο Memorial Sloan-Kettering New York στη Χειρουργική Ογκολογία. Το 1982 απέκτησε το FLEX (ιατρικό δίπλωμα ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος) κατόπιν γραπτών εξετάσεων. Το 1983 παράλληλα και ως μέρος της εκπαίδευσής του στη Γενική 

Χειρουργική πήρε τη διδακτορική του διατριβή (Post Doctoral Fellowship) με θέμα «Καρδιακές και περιφερικές διαταραχές σε απόφραξη λεπτού και παχέος εντέρου» από το Πανεπιστήμιο του Yale. 

To 1986 απέκτησε τον τίτλο «Chief Resident» της Γενικής Χειρουργικής και το 1989 τον τίτλο «Chief Resident» της Καρδιοχειρουργικής του Πανεπιστημίου του Yale. Αποφοίτησε το 1989. 

Εν συνεχεία για 2 χρόνια εργάσθηκε ως καρδιοχειρουργός στο μεγαλύτερο ιδιωτικό practice καρδιοχειρουργικής στο Dayton με τον Sylver Weinberg (πρόεδρο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας). Το 1991 σε ηλικία 39 ετών έγινε διευθυντής Καρδιοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αλαμπάμας και παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι τον Ιούλιο του 1996. 

Εν συνεχεία μετοίκησε στην Ελλάδα οικογενειακώς, όπου και εγκαταστάθηκε μέχρι σήμερα, κατ’ αρχάς στο «Υγεία» και εν συνεχεία στο «Ιατρικό Κέντρο» ως διευθυντής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής. 

To 1987 απέκτησε τον τίτλο ειδικότητας της Γενικής Χειρουργικής στην Αμερική (American Board of Surgery) και το 1990 τον αντίστοιχο τίτλο στην Καρδιοχειρουργική (Αmerican Board of Thoracic Surgery) κατόπιν γραπτών και προφορικών εξετάσεων. Aπέκτησε τους αντίστοιχους τίτλους ειδικότητας και στην Ελλάδα, για τη μεν Γενική Χειρουργική το 1988, για τη δε Θωρακοχειρουργική το 1991. Ο τίτλος ειδικότητας της Καρδιοχειρουργικής (American Board of Thoracic Surgery) ανανεώθηκε 2 ακόμη φορές κατόπιν εξετάσεων, το 2000 και το 2008 αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αμερική (16 χρόνια) διετέλεσε clinical instructor στη Χειρουργική στο Πανεπιστήμιο του Yale καθώς επίσης στο Wright State University Dayton του Οχάιο. 

Είναι μέλος των εξής επιστημονικών εταιρειών: American College of Surgeon, American College of Chest Phycisian, American College of Cardiologist, Society of Thoracic Surgeons (Θωρακοχειρουργική Εταιρεία Αμερικής), IVY League People, Ελληνικής Θωρακοχειρουργικής Εταιρείας, ΑΜΑ (Αmerican Medical Association).

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στην Αμερική ο Δημ. Νίκας συμμετείχε ως πρόεδρος στις εξής επιτροπές: Intensive Care Unit Committee (University of South Alabama), Drug Utilization Evaluation Committee (University of South Alabama), Trauma Committee (University of South Alabama), Transfusion Committee (University of South Alabama), Operating Room Committee (University of South Alabama), Medical Staff Quality Assessment and Improvement Committee, Finance Committee, Case Management Steering Committee.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει δώσει πάνω από 80 διαλέξεις και ομιλίες σε συνέδρια, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, τόσο εντός της ελληνικής επικράτειας όσο και στην Αμερική. 

Συμμετείχε επίσης σε δεκάδες ελληνικά και διεθνή συνέδρια ως σχολιαστής ή πρόεδρος διαλέξεων και ομιλιών. 

Εχει δημοσιεύσει 35 άρθρα γύρω από θέματα Γενικής Χειρουργικής, Καρδιοχειρουργικής, Θωρακοχειρουργικής και Καρδιολογίας. 

Διετέλεσε αντιπρόεδρος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο από το Μάιο έως τον Ιούλιο του 2014 οπότε παραιτήθηκε διότι εξελέγη πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του «Ερρίκος Ντυνάν». 

Ο Δημήτριος Νίκας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 22 ετών έχει επιτελέσει πάνω από 7.000 εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς, σε όλο το φάσμα της καρδιοχειρουργικής ειδικότητας.

(Οι βιογραφικές πληροφορίες για τον νέο πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προέρχεται από την ιστοσελίδα www.dunant.gr).