Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014 13:19

Σπιτάκι ελπίδας στην πλατεία της Καλαμάτας

Ενα αλλιώτικο δώρο από καρδιάς μπορεί κανείς να προσφέρει σε παιδιά που πάσχουν από λευχαιμία, με το να γίνει δωρητής μυελού των οστών. Αυτές τις μέρες ο Σύλλογος "Πίστη" με έδρα την Αθήνα φιλοξενείται σε ένα από τα σπιτάκια στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.

Καλαματιανές εθελόντριες του συλλόγου μας περιμένουν για να μας ενημερώσουν πώς μπορούμε να γίνουμε κι εμείς δωρητές. Η νοσηλεύτρια - εκπαιδευτικός Μαρία Πουλοπούλου μιλώντας στην "Ε" είπε ότι προσωπικές τους εμπειρίες τις έκαναν να συμμετέχουν στην εκστρατεία ενημέρωσης για τη δωρεά μυελού των οστών. Κι ο κόσμος της Καλαμάτας τις συγκίνησε με την εντυπωσιακή προσέλευσή του, όπως λένε οι εθελόντριες Νίκη Μπούνα - Λιανού και Ελένη Γιακουμή. Ειδικά αυτό που τις συγκίνησε είναι η ευαισθητοποίηση και η επιθυμία των νέων ανθρώπων να γίνουν δωρητές.

Η κ. Πουλοπούλου στις πρώτες κουβέντες της αναφέρθηκε στην δυσάρεστη διαπίστωση πως ο παιδικός καρκίνος έχει αυξηθεί, ενώ όπως είπε ανέλαβαν αυτό το έργο ορμώμενες και από προσωπικές εμπειρίες. Σημείωσε επίσης πως το σπιτάκι παραχώρησε στην "Πίστη" η δημοτική αρχή Καλαμάτας και οι εθελόντριες, όλες Καλαματιανές αλλά και μαθήτριες της κ. Πουλοπούλου από το Δημόσιο ΙΕΚ, ανέλαβαν να ενημερώσουν για το πώς μπορεί κανείς να γίνει δωρητής: «Με μια απλή λήψη σάλιου, που παίρνουμε με μια μπατονέτα ενώ συμπληρώνει και μια αίτηση». Δωρητές μπορούν να γίνουν όσοι είναι ηλικίας από 18 έως 55 ετών, ενώ όπως εξήγησε η νοσηλεύτρια, η μεταμόσχευση μυελού των οστών δεν γίνεται μόνο σε περιπτώσεις λευχαιμίας αλλά και για αυτοάνοσα νοσήματα.

Συγκινητική όπως λένε τόσο η ίδια όσο και η εθελόντρια Νίκη Μπούνα - Λιανού, είναι η ανταπόκριση των νέων ανθρώπων, ηλικίας από 18 έως 30 ετών, που με μεγάλη προθυμία εκφράζουν την επιθυμία τους να γίνουν δωρητές. Μάλιστα νέοι που σπουδάζουν στην Καλαμάτα αγωνιούν όπως λένε οι εθελόντριες τι θα γίνει στην περίπτωση που αλλάξουν πόλη και διεύθυνση, κι αν θα μπορούν να τους βρουν μετά από χρόνια αν βρεθούν συμβατοί για δότες. «Η ευαισθητοποίηση των νέων είναι συγκινητική για εμάς και μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων, της αγάπης και της αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο ένα τέτοιο δώρο κάνει τη διαφορά», είπε η κ. Πουλοπούλου. 

Στο σπιτάκι στην κεντρική πλατεία εκτός από τις προαναφερόμενες εθελόντριες, θα συναντήσει κανείς και τις σπουδάστριες Φωτεινή Αντωνοπούλου και Μαρία - Εφη Διαμαντοπούλου, που βοηθούν στο συμπλήρωμα των αιτήσεων. 

Οι εθελόντριες θα είναι εκεί και σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων και μετά πάλι στο ίδιο σημείο θα μπορεί κανείς να τις βρει από την προσεχή Δευτέρα μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πρωί και απόγευμα. 

 

Ν.Κ.