Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2010 13:59

Περίθαλψη ανίατων ασθενών στο Αλεξανδράκειο Γηροκομείο με τη στήριξη της Μητρόπολης Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την


Ενα χρόνο λειτουργίας κλείνει στην Καλαμάτα ο πρωτοποριακός για την Ελλάδα θεσμός του Hospice. Στο Αλεξανδράκειο Γηροκομείο Καλαμάτας υλοποιείται το όραμα του Hospice για τον Ξενώνα Φιλοξενίας και Περίθαλψης Ασθενών Ανιάτων Παθήσεων Τελικού Σταδίου, ο οποίος ξεκίνησε από μια εθελοντική πρωτοβουλία γιατρών της Καλαμάτας, έχοντας τη στήριξη της Μητρόπολης Μεσσηνίας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ
HOSPICE

Ο διεθνής όρος Hospice έχει τις ρίζες του στο έτος 1967. Στο νοσοκομείο St. Christofer's σε ένα προάστιο του Λονδίνου, η Dame Cecily Sanders, αποφάσισε να κάνει πράξη το σκοπό της ζωής της, βοηθώντας ανθρώπους που βρίσκονταν στο τελικό στάδιο της ασθένειάς τους. Η Μητέρα Τερέζα προχώρησε αργότερα τα ιδανικά του Hospice, το οποίο σύμφωνα με ιστορική έρευνα στηρίζεται στην ανακούφιση του πόνου, για την οποία από τους πρώτους που μίλησαν ήταν οι Ελληνες.
Ο όρος Hospice προέρχεται από την ελληνική λέξη (από την εποχή του Βυζαντίου) "οσπίτιον"= σπίτι. Το Hospice επίσης στηρίζεται στην "Palliative Care" (από το λατινικό pallium που σημαίνει στα λατινικά "χιτώνας"). Προστάτης της φροντίδας αυτής είναι ο Αγιος Μαρτίνος που απεικονίζεται πάντα καλύπτοντας ένα φτωχό άνθρωπο, σκίζοντας το χιτώνα του.
Το Hospice περιθάλπει ανθρώπους που βρίσκονται στο τελικό στάδιο μιας ασθένειας. Σκοπό έχει να ανακουφίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον σωματικό και ψυχικό τους πόνο, μέσα σε ένα περιβάλλον φιλικό και ζεστό. Παράλληλα υποστηρίζεται και η οικογένεια του ασθενούς.

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

«Ολη αυτή η ιδέα ξεκίνησε με αφετηρία τον ανθρώπινο πόνο. Σημασία έχει ότι τώρα έχει οργανωθεί και συνεχίζει και στην Καλαμάτα. Στην Αθήνα υπάρχει άλλο ένα ίδρυμα το οποίο λέγεται "Τζένη Καρέζη"» εξηγεί στην "Ε" η Ξανθή Αλατσάκη-Φωτοπούλου, οικονομολόγος - υπεύθυνη προμηθειών και ακίνητης περιουσίας στο Αλεξανδράκειο Γηροκομείο.
Εδώ και ένα χρόνο περίπου υπάρχει ένας ειδικός χώρος στο Γηροκομείο Καλαμάτας, ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο με όλες τις παροχές και τις ανέσεις, το οποίο φιλοξενεί τα συγκεκριμένα περιστατικά. Για αυτά υπάρχει η σχετική ενημέρωση ή από τους γιατρούς που παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο πρόγραμμα, είτε από την κοινωνική υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας. Οι γιατροί που παρέχουν δωρεάν τη βοήθειά τους στους ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο είναι οι: Δημήτρης Αναστασόπουλος, Παναγιώτης Αδαμόπουλος, Χρήστος Γαλιώτος, Χρυσούλα Γεωργακαράκου, Αναστάσιος Μακρής, Παναγιώτης Μίντζιας και Βασίλειος Στρούμπος.
"Οι ασθενείς που δέχονται τις υπηρεσίες του Hospice είναι πρωτίστως άποροι, αλλά και άνθρωποι που έχουν οικονομική άνεση, αλλά ζουν μοναχικά. Εδώ δεν έρχεται κανείς για να απομακρυνθεί από την οικογένειά του, αλλά για να έχει την απαραίτητη φροντίδα ώστε να φύγει από τη ζωή χωρίς να πονάει", λέει η κ. Αλατσάκη. Και συμπληρώνει:
"Το να έρθει στο Hospice συνήθως προτείνεται στον ίδιο τον ασθενή ή στο συγγενή του. Εχουν τύχει και περιπτώσεις όμως που οι ίδιοι οι ασθενείς αρνήθηκαν να δεχθούν τη φροντίδα του Hospice. Ως τώρα στο Hospice της Καλαμάτας έχουν βοηθηθεί 4 άνθρωποι, ενώ θα μπορούσαν να είναι 14, αν είχαν δεχτεί όλοι.
Οταν έρχονται εδώ, είναι σε πραγματικά άσχημη κατάσταση. Λίγο αργότερα όμως, με την περιποίηση και τη φροντίδα που δέχονται, πραγματικά αλλάζει η όψη τους, ηρεμούν, δεν νιώθουν πόνο. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό που μπορούν να πάρουν από το Hospice. Ψυχολογική υποστήριξη υπάρχει βέβαια και για τους συγγενείς. Γι' αυτό και φεύγουν από εδώ με καλές εντυπώσεις, ξέροντας πως έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για τον δικό τους άνθρωπο».
Για το μέλλον, η ίδια εύχεται να γνωρίσει ο κόσμος ακόμη περισσότερο το θεσμό και το σκοπό του Hospice, ώστε να βοηθηθούν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι. Φυσικά, δεν παραλείπει να ευχαριστήσει όλους τους εργαζόμενους που στέκονται πλάι στους ασθενείς, καθώς και τον πρόεδρο του Αλεξανδράκειου Γηροκομείου, μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο.

Ρεπορτάζ
Γιούλα Σαρδέλη


NEWSLETTER