Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2010 14:05

Δικτατορία Σούκου στη Μαραθόλακκα

Γράφτηκε από την

Κατά το δοκούν και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από πλευράς της δημοτικής αρχής Καλαμάτας φαίνεται ότι λειτουργεί το μηχάνημα Σούκου στη Μαραθόλακκα.
Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από την απόπειρα ομάδας δημοτών της Καλαμάτας και κατοίκων του Ταϋγέτου, νωρίς χθες το πρωί, να διαπιστώσουν τις δυνατότητες αλλά και τη δυναμικότητα του συστήματος - κάτι που τελικά θα γίνει αύριο στις 7 το πρωί, παρουσία και παραγόντων του δήμου.
Χθες πάντως, μέχρι τις 9.30 το πρωί το μηχάνημα παρέμενε σβηστό, με τον Κ. Σούκο -ο οποίος είχε αφιχθεί λίγο νωρίτερα- να δηλώνει αιφνιδιασμένος επειδή μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχαν εμφανιστεί οι γυναίκες που εργάζονται στη φάση της χειροδιαλογής των απορριμμάτων.
Παράλληλα υποστήριξε ότι η -«αποκλειστικά ελληνική», όπως τη χαρακτήρισε- προσπάθειά του σαμποτάρεται από μεγάλα συμφέροντα. Παρουσίασε και δυο μεγάλες πέτρες που κάποιοι, όπως είπε, είχαν τοποθετήσει στο σωρό των προς επεξεργασία σκουπιδιών - όπου, όπως υποστήριξε, άγνωστοι είχαν τοποθετήσει ακόμα και εξαρτήματα από μηχανή αυτοκινήτου.
Ωστόσο... προθυμοποιήθηκε να ενεργοποιήσει το σύστημα επεξεργασίας, ζητώντας από τους κατοίκους και τον νομικό τους εκπρόσωπο Αντώνη Κατσά να... ανασκουμπωθούν και να βοηθήσουν  στη χειροδιαλογή.
Η τακτική αυτή εκ μέρους του επιχειρηματία -ο οποίος όταν ρωτήθηκε δεν... ήταν σίγουρος ποιος πληρώνει τις εργάτριες και γιατί επέλεξαν ειδικά χθες το πρωί να μην εμφανιστούν για δουλειά- θεωρήθηκε από τους κατοίκους παραπλανητική, ξεκάθαρη κοροϊδία, δεδομένου ότι η χθεσινή συνάντηση είχε προσυμφωνηθεί, όπως δήλωσαν, εδώ και μία εβδομάδα.
Μετά από σύντομη διαβούλευση με το νομικό τους εκπρόσωπο Αντ. Κατσά, αποφασίστηκε να εμποδιστεί η περαιτέρω εναπόθεση απορριμμάτων στη χωματερή - με βάση, όπως τονίστηκε, την υφιστάμενη απαγορευτική δικαστική απόφαση. Ο αποκλεισμός υλοποιήθηκε άμεσα, με συνέπεια 6 απορριμματοφόρα (2 στο χώρο της Μαραθόλακκας και άλλα 4 στο δρόμο Καλαμάτα-Σπάρτη) να μείνουν φορτωμένα.

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Η επαπειλούμενη επανάληψη του εφιάλτη των σκουπιδιών στους δρόμους της Καλαμάτας κινητοποίησε τη δημοτική αρχή και λίγη ώρα μετά τις 10.30 έφθασαν στη Μαραθόλακκα υπηρεσιακοί παράγοντες της καθαριότητας -μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Δημήτρης Γεωργακίλας- σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο.
Ενώ οι υπηρεσιακοί ενημέρωναν τους κατοίκους για τον κίνδυνο καταστροφής των απορριμματοφόρων αν δεν αδειάσουν τα σκουπίδια, προέκυψε στο μεταξύ η... άφιξη των γυναικών που εργάζονται στη χειροδιαλογή - κάτι που επέτρεψε στις δύο πλευρές να είναι ευέλικτες στη διαπραγμάτευσή τους:
Οι κάτοικοι δεν αποδέχτηκαν να αδειάσουν τα απορριμματοφόρα το φορτίο τους στη χωματερή -«τέλος πλέον η απόρριψη στη γούβα» σημείωναν χαρακτηριστικά-, αλλά δίπλα στο μηχάνημα, προκειμένου να ξεκινήσει το σύστημα να λειτουργεί και να επεξεργάζεται τα σκουπίδια. Αυτό άρχισε να γίνεται λίγο πριν το μεσημέρι και συνεχιζόταν μέχρι νωρίς χθες το απόγευμα.
Παράλληλα συμφωνήθηκε ότι σήμερα -λόγω της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας- δεν θα λειτουργήσει το μηχάνημα. Θα επαναλάβει τη λειτουργία του αύριο, παρουσία κατοίκων αλλά και παραγόντων του δήμου, επεξεργαζόμενο σκουπίδια σε συνθήκες καθημερινότητας και όχι επίδειξης.
Αύριο, όπως διευκρίνισε στην «Ε» ο Γιάννης Παπαδόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Αποκομιδής και Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας, θα γίνεται πλήρης καταγραφή όλων των διεργασιών, τα απορρίμματα θα ζυγίζονται, ενώ μεταξύ άλλων θα υπολογιστεί και η ποσότητα καυσίμου που απαιτείται για τη λειτουργία του μηχανήματος.
Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας Θεόδωρος Μπρεδήμας αναρωτιέται αν η μονάδα Σούκου μπορεί τελικά να διαχειριστεί τα απορρίμματα του νέου δήμου, κατηγορώντας την απερχόμενη δημοτική αρχή ότι επιχείρησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών «στην τύχη και στα τυφλά».
Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER