Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2011 21:57

Δεν έχουν συνταγολόγια στο ΙΚΑ στους Γαργαλιάνους

Γράφτηκε από τον

Απίστευτη ταλαιπωρία υφίστανται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ στους Γαργαλιάνους,  καθώς την τελευταία εβδομάδα το ΙΚΑ Κυπαρισσίας δεν έχει εφοδιάσει με συνταγολόγια το Κέντρο Υγείας της πόλης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γραφτούν νέες συνταγές για φάρμακα. Το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς γιατρός του ΙΚΑ δεν υπάρχει στην περιοχή και έτσι όλοι οι ασφαλισμένοι πάνε στο Κέντρο Υγείας, χωρίς όμως να μπορούν να εξυπηρετηθούν. Ενα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που τους ταλαιπωρεί είναι οι  θεωρήσεις των εξετάσεων που πρέπει να κάνουν, αφού για μια οποιαδήποτε απλή εξέταση, θα πρέπει να περάσουν από τον ελεγκτή γιατρό που υπάρχει μόνο στην Κυπαρισσία.
"Υποχρέωση του ΙΚΑ είναι να τροφοδοτεί τις μονάδες υγείας μας εξήγησε ο προϊστάμενος  του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων Τάκης Κατσίβελας υπογραμμίζοντας το μέγεθος του προβλήματος. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.  Καταρχάς στους Γαργαλιάνους και στην Χώρα δεν υπάρχει γιατρός του ΙΚΑ, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει και ελεγκτής. Αυτή την στιγμή όλη την λειτουργία την   έχει αναλάβει -αφού δεν μπορεί να γίνει και αλλιώς- το Κέντρο Υγείας  Γαργαλιάνων. Οταν κάνουμε ένα παραπεμπτικό για να κάνει κάποιος εξετάσεις ο ασθενής αυτός πρέπει να πάει στον ελεγκτή γιατρό του ΙΚΑ στην Κυπαρισσία, ακόμη και μια απλή θεώρηση.
Δεν μας έχουν στείλει συνταγολόγια του ΙΚΑ. Θέλουν να στείλουμε εμείς από εδώ γιατρό να πάει να τα πάρει. Εμείς δεν μπορούμε να στείλουμε γιατρό -όπως είναι φυσικό- ενώ δεν έχουμε και διοικητικό προσωπικό για να το κάνει αυτό. Ο,τι τροφοδοσία είχαμε με βιβλιάρια από το ΙΚΑ μάς τα έστελναν είτε με κούριερ είτε με έναν άνθρωπο του ΙΚΑ. Τώρα όμως έχουν να μας στείλουν μια εβδομάδα. Υποχρέωση του ΙΚΑ είναι να τροφοδοτεί όλες τις μονάδες υγείας για να εξυπηρετούμε τους πολίτες.
Από την αρχή της χρονιάς η τροφοδοσία από το ΙΚΑ είναι ελλιπέστατη».
Επίσης από ό,τι πληροφορηθήκαμε, στην πόλη έχει δημιουργηθεί πρόβλημα και στα φαρμακεία που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς χωρίς να έχουν συνταγές. Με το πλαφόν που υπάρχει για συνταγογραφήσεις για αγωγή διάρκειας ενός μήνα, είναι ορατός ο κίνδυνος πολλοί ασθενείς να μην μπορούν να πάρουν την φαρμακευτική τους αγωγή όπως πρέπει.