Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011 21:17

Εκκληση Νίκα για παράταση λειτουργίας της Μαραθόλακκας

Εκκληση Νίκα για παράταση λειτουργίας της Μαραθόλακκας

- Οι κάτοικοι αρχικά αρνήθηκαν αλλά επανεξετάζουν τη στάση τους


Δημόσια έκκληση για παράταση 3 ακόμη μηνών στη λειτουργία της μονάδας Ram Europe στη Μαραθόλακκα απηύθυναν χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και μέλη της δημοτικής αρχής. Αυτός ήταν ουσιαστικά και ο λόγος της έκτακτης σύγκλησης της Επιτροπής Διαχείρισης Απορριμμάτων, μπροστά στο ενδεχόμενο να αναβιώσει ο εφιάλτης των σκουπιδιών με δεδομένη και τη στάση των κατοίκων του Ταϋγέτου.
Βασικό σημείο τριβής των διαφωνούντων ήταν ο χρόνος στον οποίο επέλεξε η δημοτική αρχή να ζητήσει την παράταση - με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Καμβυσίδη να σημειώνει ότι από πλευράς δήμου όλο αυτό το διάστημα έχουν γίνει ενέργειες τόσο για εξεύρεση χώρου όσο και για τη βελτίωση των συνθηκών στη Μαραθόλακκα.
Ο εκπρόσωπος της "Ομάδας Δράσης για τον Ταΰγετο" Αντώνης Μπαρσίνικας, αφού επέκρινε τη στάση της δημοτικής αρχής να ζητάει μία ακόμα παράταση την τελευταία στιγμή, μετέφερε αρχικά την άρνηση των κατοίκων. Δεσμεύτηκε όμως να απαντήσει οριστικά έπειτα από συνάντηση με τους υπόλοιπους κατοίκους - την οποία επί της ουσίας ζήτησε η δημοτική αρχή.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, που εμβόλιμα συμμετείχε στη συνεδρίαση, σημείωσε ότι η δημοτική αρχή εξετάζει 2 χώρους σε περιοχές μακριά από γη υψηλής παραγωγικότητας, αεροδρόμιο και άλλες δραστηριότητες, οι οποίες όμως δεν είναι ανακοινώσιμες. Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο ο Δήμος Καλαμάτας να στραφεί προς τα 160 στρέμματα που παραχωρεί ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης για το δεματοποιητή της Μεσσήνης στη Μακαρία.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Αμαξοστασίου, Γιάννης Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε τη λύση της κομποστοποίησης ως την καλύτερη μέχρι στιγμής. Είπε ότι ως εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν μόνο η δεματοποίηση ή η μεταφορά των απορριμμάτων, χαρακτηρίζοντάς τες "πισωγύρισμα". Για τη μεταφορά ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, με τον μοναδικό μειοδότη να δίνει τιμή 68 ευρώ τον τόνο.
“Το μη χείρον βέλτιστον” χαρακτήρισε την πιλοτική λειτουργία της μονάδας κομποστοποίησης η εκπρόσωπος των οικολογικών οργανώσεων Δήμητρα Λυμπεροπούλου, η οποία ουσιαστικά κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους μπροστά σε όλα τα ενδεχόμενα.
Η συνεδρίαση έκλεισε με την παρέμβαση του επικεφαλής του “Δικτύου Ενεργών Πολιτών” Σταμάτη Μπεχράκη. Αφού επανέλαβε τους κινδύνους από τις συνεχείς δονήσεις στη Μαραθόλακκα -εξαιτίας της κίνησης βαρέων οχημάτων στο ασθενές έδαφος-, ο κ. Μπεχράκης ζήτησε από τη δημοτική αρχή να δώσει στη δημοσιότητα και προς διαβούλευση τις δύο περιοχές που εξετάζονται "εν κρυπτώ" για την εγκατάσταση της μονάδας Ram.