Τρίτη, 09 Αυγούστου 2011 21:12

Αδιάβατα τα πεζοδρόμια στο κέντρο της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Αδιάβατα τα πεζοδρόμια στο κέντρο της Καλαμάτας

Αδιάβατα παραμένουν τα περισσότερα πεζοδρόμια στο κέντρο της Καλαμάτας, ειδικά για όσους έχουν κάποια αναπηρία. Με εξαίρεση τον πεζόδρομο και το ανατολικό πεζοδρόμιο της Αριστομένους και της Σιδ. Σταθμού, τα υπόλοιπα κεντρικά πεζοδρόμια έχουν κακοτεχνίες, γλάστρες, σκαλοπάτια, καρέκλες, κάδους σκουπιδιών και παρκαρισμένα τροχοφόρα... που αναγκάζουν τους πεζούς να κατεβαίνουν στο δρόμο.
Εντύπωση μάλιστα προκαλεί πως ακόμα και έξω από δημοτικά κτήρια όπως το Ζουμπούλειο όπου στεγάζεται η σχολή Χορού, το Πνευματικό Κέντρο, αλλά και το κινηματοθέατρο "Ηλέκτρα" στην οδό Αναγνωσταρά, επικρατεί κάθε λογής αυθαιρεσία - με πεζοδρόμια απροσπέλαστα εξαιτίας των σκαλοπατιών που εξέχουν, των παρκαρισμένων αυτοκινήτων και των κάδων απορριμμάτων που καταλαμβάνουν όλο το χώρο του πεζοδρομίου. 
Πιο συγκεκριμένα, έξω από την "Ηλέκτρα" τα πλακάκια έχουν ξεκολλήσει, ενώ στο απέναντι πεζοδρόμιο ο πεζός αναγκάζεται να κατέβει στο δρόμο γιατί ο κάδος ανακύκλωσης είναι ανεβασμένος επάνω κι ο γκρι βρίσκεται σε ειδική εσοχή που πιάνει όλο το πεζοδρόμιο. Η ίδια εικόνα επαναλαμβάνεται και στην πίσω πλευρά του Πνευματικού Κέντρου επί της Αναγνωσταρά, όπου οι κάδοι και ο στύλος φωτισμού κλείνουν το πεζοδρόμιο.
Εξάλλου, στις οδούς Αναγνωσταρά και Αριστοδήμου και στις καθέτους τους, όπως και στη Βασ. Γεωργίου, καλείται κανείς να προσπεράσει επίσης τραπεζάκια, ταμπέλες και... γλάστρες. Σε άλλα σημεία οι σιδερένιες κατασκευές για να εμποδίζουν τα αυτοκίνητα να ανεβαίνουν στο πεζοδρόμιο κάνουν τελικά προβληματική την προσπέλαση των πεζών, μειώνοντας το χώρο που έχει κανείς για να περπατήσει και καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση με ένα αναπηρικό καρότσι ή καρότσι μωρού.
Εν τω μεταξύ, σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατον να περπατήσουν δύο άνθρωποι μαζί στα στενά πεζοδρόμια: Βρίσκουν μπροστά τους διάφορα εμπόδια ή ένα χωμάτινο ή ανύπαρκτο πεζοδρόμιο - κι έτσι αναγκάζονται να περπατάνε στο δρόμο. Φυσικά όλα σχεδόν τα πεζοδρόμια έχουν κακοτεχνίες και σπασμένα πλακάκια, ενώ κάποια γλιστράνε ιδιαίτερα κι όταν βρέχει αποτελούν κίνδυνο για τους ανυποψίαστους περαστικούς.
Την κακή εικόνα συμπληρώνουν οι φαγωμένες γωνίες στα πεζοδρόμια, αλλά και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα μπροστά ή πάνω στις ράμπες - όπου κι όταν αυτές υπάρχουν.
Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι τα στενά πεζοδρόμια και τα εμπόδια αναγκάζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα να συνοδεύονται από κάποιο συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο, στερώντας τους έτσι τη δυνατότητα να κινηθούν αυτόνομα - ενώ απαγορευτικός είναι ο περίπατος και για τα άτομα με προβλήματα όρασης.


NEWSLETTER