Κυριακή, 28 Μαϊος 2017 14:32

Τομείς και ειδικότητες στο 2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας 

Τομείς και ειδικότητες στο 2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας 

Τους τομείς και τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν για το νέο σχολικό έτος 2017 – 18, καθώς και τις προϋποθέσεις εγγραφής, ανακοίνωσε το 2ο ΕΠΑ.Λ. Καλαμάτας, για τους ενδοαφερόμενους μαθητές.

Οι τάξεις και οι τομείς έχουν ως εξής: Α' τάξη: Τάξη Προσανατολισμού. Β' τάξη: Τομείς: Διοίκησης και Οικονομίας, Πληροφορικής, Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού. Γ' τάξη: Ειδικότητες: Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό, Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής, Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού, Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού, Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων, Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών.
Οι εγγραφές γίνονται τον Ιούνιο (και κατ’ εξαίρεση τον Σεπτέμβριο) ως εξής: Α΄ τάξη: εγγράφονται κάτοχοι απολυτηρίου γυμνασίου, Β΄ τάξη: εγγράφονται οι προαγόμενοι στην Β’ τάξη του ΕΠΑΛ ή γενικού λυκείου. Κάτοχοι απολυτηρίου γενικού λυκείου για απόκτηση πτυχίου ειδικότητας, οι οποίοι παρακολουθούν μόνο μαθήματα Τομέα – Ειδικότητας στη Β΄ και Γ΄ Τάξη και έχουν τη δυνατότητα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις Πανελλαδικές των ΕΠΑΛ. Οι δε μαθητές δεν πληρώνουν εισιτήριο για τη μεταφορά από τον τόπο κατοικίας τους προς το σχολείο.
Oσον αφορά τους τίτλους σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα:
στους απόφοιτους ΕΠΑ.Λ. χορηγείται: απολυτήριο επαγγελματικού λυκείου, ισότιμο με του γενικού λυκείου, πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4 με επαγγελματικά δικαιώματα, το οποίο εξασφαλίζει άδεια άσκησης επαγγέλματος και πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Οι απόφοιτοι προαιρετικής Τάξης Μαθητείας, έπειτα από πιστοποίηση παίρνουν πτυχίο ειδικότητας 5.
Σχετικά με τις δυνατότητες μετά την αποφοίτηση: στο σχολείο  λειτούργησαν κατά το σχολικό έτος 2016-2017 τμήματα μαθητείας και θα ξαναλειτουργήσουν το νέο σχολικό έτος 2017 - 2018. Αυτή είναι η απευθείας ένταξη στην αγορά εργασίας. Με το θεσμό της Τάξης Μαθητείας οι απόφοιτοι εντάσσονται σε εργασιακό περιβάλλον με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού, ασφάλιση και εργαστηριακή εκπαίδευση στο σχολείο. Με εξετάσεις πιστοποίησης, ακολουθεί απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5.
Αλλες δυνατότητες αφορούν: εισαγωγή στα Πανεπιστήμια σε ποσοστό επιπλέον θέσεων 1% μέσω ειδικών εξετάσεων σε 4 μαθήματα 2 γενικής παιδείας και 2 μαθήματα ειδικότητας (Πανελλαδικές ΕΠΑ.Λ), εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε αντίστοιχους τομείς, μέσω ειδικών εξετάσεων σε 4 μαθήματα 2 γενικής παιδείας και 2 μαθήματα ειδικότητας (Πανελλαδικές ΕΠΑ.Λ). Εισαγωγή στα TEI και στις Στρατιωτικές Σχολές με ειδικό ποσοστό θέσεων, αναλογικό του αριθμού των υποψηφίων από ΕΠΑ.Λ και ΓΛ. (Πανελλαδικές ΕΠΑ.Λ). Συνέχιση σπουδών στα ΙΕΚ με φοίτηση 3 εξαμήνων στην ίδια ή παρόμοια  ειδικότητα ή 5 εξαμήνων για την απόκτηση νέας. Με εξετάσεις πιστοποίησης, απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5. Επανεγγραφή στη Γ' τάξη ΕΠΑ.Λ. για την απόκτηση και 2ης ειδικότητας του Τομέα από τον οποίο έχει αποφοιτήσει ή στη Β' τάξη για ειδικότητα άλλου τομέα, παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα ειδικότητας (23 ώρες).
Για πληροφορίες: στην Καλαμάτα, οδός Ρήγα Φεραίου και Κρήτης, 27210 83084, mail@2epal-kalam.mes.sch.gr, http://2epal-kalam.mes.sch.gr.