Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011 14:36

Σε Ουγγαρία και Αυστρία το Πειραματικό Σπάρτης

Γράφτηκε από την

Το Πειραματικό Γυμνάσιο Σπάρτης επισκέφθηκε από τις 8 έως τις 11 Δεκεμβρίου 2011 τις πόλεις Sopron της Ουγγαρίας και Βιέννη της Αυστρίας, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος.
Οι 37 μαθητές και μαθήτριες  της Γ΄ τάξης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, κατά την παραμονή τους στο Sopron,  που είναι αδελφοποιημένη πόλη με τη Σπάρτη, συνάντησαν τον αντιδήμαρχο της πόλης και επισκέφθηκαν την Υπηρεσία Ύδρευσής της, όπου παρακολούθησαν παρουσίαση της εταιρείας και πήραν πληροφορίες για την παροχή του νερού στους πολίτες της περιοχής, καθώς και για την ποιότητά του. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το Γυμνάσιο Szechenyi Istvan Gimnasium. Αφού τους καλωσόρισε ο Διευθυντής του σχολείου, ακολούθησε γιορτή που είχαν προετοιμάσει οι μαθητές των δύο σχολείων, ώστε το καθένα να παρουσιάσει όψεις και στοιχεία του πολιτισμού της πόλης και της χώρας του. Έλληνες και Ούγγροι μαθητές απήγγειλαν ποιήματα των Λακώνων ποιητών Γιάννη Ρίτσου, Νικηφόρου Βρεττάκου καθώς και του Ούγγρου εθνικού ποιητή Σάντορ Πέταιφι. Στη συνέχεια παρουσίασαν πρόγραμμα με μουσική, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου και παρακολούθηση μαθήματος της ευρωπαϊκής ιστορίας. Στο Σόπρον οι μαθητές επισκέφθηκαν και τη Σχολή μαγείρων της πόλης και, τέλος, έδωσαν φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα με τους μαθητές γυμνασίου της πόλης.
Η εκπαιδευτική επίσκεψη συνεχίστηκε στις 10-12-2011 στην καταστόλιστη, λόγω των εορτών, πόλη της Βιέννης. Εκεί οι μαθητές επισκέφθηκαν το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης, όπου θαύμασαν πίνακες με θέματα από την ελληνική μυθολογία, για τους οποίους είχαν εκπονήσει εργασίες, την Όπερα, το Κοινοβούλιο, το Δημαρχείο, τα ανάκτορα και τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου.
Από τις επισκέψεις αυτές οι μαθητές αποκόμισαν πλούσιες εμπειρίες, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν συνομήλικους μαθητές στο δικό τους σχολικό περιβάλλον, να πληροφορηθούν πώς λειτουργεί μια μεγάλη εταιρεία, να συγκρίνουν τον τρόπο λειτουργίας των Υπηρεσιών Ύδρευσης Σπάρτης και Σόπρον, αλλά και να συσφίξουν τις σχέσεις τους με ανθρώπους της αδελφοποιημένης με τη Σπάρτη πόλης του Σόπρον, στην οποία   περπάτησαν και γνώρισαν την καθημερινότητα των πολιτών της, τις διατροφικές τους συνήθειες, την ιστορία και τον πολιτισμό της.
Στην εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη τους μαθητές συνόδεψαν ο Διευθυντής του σχολείου κ. Καρράς Θεόδωρος και οι καθηγητές κ. Σταθοπούλου Δήμητρα, Παπαποστόλου Μεταξία, Σταυρόπουλος Ιωάννης, Κονδυλόπουλος Ιωάννης και Λαγού Σταυρούλα.
Τέλος, το Πειραματικό Γυμνάσιο Σπάρτης θα ήθελε να εκφράσει τις ευχαριστίες του στους κ. Δημάρχους της Σπάρτης και του Σόπρον, στο Διευθυντή του Γυμνασίου  Szechenyi Istvan Gimnasium, στους Διευθυντές της ΔΕΥΑ Σπάρτης και της Υπηρεσίας Ύδρευσης Σόπρον, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Σπαρτιατών, καθώς και στην κ. Ελένη Σάμπο για την πολύτιμη συμβολή τους στην πραγματοποίηση του προγράμματος.
Περισσότερα στοιχεία για την εκπαιδευτική επίσκεψη μπορεί να βρει ο ενδιαφερόμενος στη ιστοσελίδα του Πειραματικού Γυμνασίου Σπάρτης (http://gym-peir-spartis.lak.sch.gr/ekp.episk.htm)

Ο Διευθυντής του Γυμνασίου

Θεόδωρος Καρράς